Editör’den: Çocukları Sevgi ve İlgi İle Yetiştirmek
Yüce dinimiz İslâm insan yetiştirmeye çok önem vermiştir. Kur’an’ın insanlığa ilk mesajının “oku” olması bunun en önemli delilidir. İnsan, okuyarak ve öğrenerek doğruyu bulur, mutluluğa erer, vatanına ve milletine yararlı olur.
Yaşadığımız hayatta ihtiyaçlarımızı şöyle bir düşündüğümüzde, işlerimizi doğru dürüst yapabilmemiz için ilme, fenne ve sanata, bunlarla birlikte doğru bilgiye olan ihtiyacımızı açıkça görürüz. Bunlar da ancak, okuyup yazmak, eğitim ve öğretim görmekle mümkün olabilmektedir.
Çocukların yetiştirilmesi önce aile ocağında başlamakta; okulda gelişmekte ve toplum içerisinde yaygınlaşmaktadır. İyi veya kötü alışkanlıklar, genellikle küçük yaşlarda çocukluk çağında edinilmektedir. Her anne baba çocuklarını iyi ve terbiyeli bir şekilde yetiştirerek, hayatta başarılı ve topluma da faydalı insanlar olmalarını arzu eder.
Ailede sergilenen bütün tavırları, bir fotoğraf makinesi gibi kaydeder ve büyüyünce de bunları hayatına yansıtır. Eğer aile içerisinde sevgi ve hoşgörüye dayanan tavırlar sergilenir ise, çocuklar da bu terbiyesi ile toplumla uyum sağlarlar. Suç işleyen çocukların, genellikle sağlıklı bir aile ve çevre ortamında yetişmedikleri, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bir gerçektir.
Okuldaki eğitimde ise insan ilişkilerinde başkalarına davranış biçimlerini, toplum hayatını geliştirmek, varsa kötü alışkanlıklardan vazgeçirmek ve ona daha olgun bir kişilik kazandırmak ana gayedir. Çocuklar, okulda çok vakit geçirdikleri için, onları iyiye ve doğruya yönlendirmede, okulda aldıkları eğitim ve öğretimin rolü büyüktür.
Çocuğu sadece maddî yönden değil manevî yönden de yetiştirmek, millî ve manevî duyguları küçük yaşlarda iken benimsetmek lazımdır. Din ve ahlâk eğitimi sayesinde çocuklarımızın manevî yönü gelişir ve bir karakter kazanmasına vesile olur. İyi yetiştirilmiş olan çocuklar, ailesi ve beraber yaşadığı toplum için faydalı insanlar olurlar. Çünkü küçük yaşlardan itibaren manevî terbiye görmüştürler.
Çocuklarla ilgilenelim, onları sevelim, değer vererek dinleyelim. Konuşarak onları anlamaya çalışalım. Sevgi dolu bir ortamda yetişmeleri için gereken gayreti gösterelim.
Editör
Yazar(Küçük yaşta Çanakkale Savaşına katılan şanlı çocuklara ithaf olunur. Rahmet diliyoruz, minnet duyuyoruz.) Çanakkale yiğitleri açılmış güldürHakk’a erilecek günse o gündür Açılmış güldür hep...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Az önce sona erdi yağmur. Ilık, sakin ve sıcacık bir hikâye bıraktı önüme...Hemen ilerideki küçük gölün içinde iki saka doya doya oynuyorlar, sanki ilk defa su görmüşçesine. O huzurlu ötüşleri kulakla...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Arapça’da el-Muahhir, “geriye bırakan, erteleyen” anlamlarına gelir. Bu isim, Kur’ân-ı Kerim’de isim kalıbıyla değil, fiil kalıbıyla yer almıştır. Mü’min açısından dünya hayatı bir sınanma yeridir. Ye...
Yazar: Editör
Bahar mevsimi denilince; çiçekler, kuşlar, arılar, kelebekler, uğur böcekleri ve renklerin en güzelleri gelir aklımıza. Bahar lalelerin, sümbüllerin, güllerin ve menekşelerin mevsimidir. Küçük k...
Yazar: Naciye BEYZA