Akne / Sivilce Nedeni ve Tedavisi
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne, her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygındır.
Akne/Sivilce Nedenleri
Bazı ilaçlar, cildin fazla yağ üretmesi, yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler, sivilce sıkma, tahriş, kirlilik (bakteri oluşumuna ortam hazırlar), sigara kullanımı akne oluşumunu tetikler ve nemden ya da güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan tahriş, akne oluşumunun birkaç nedeni olarak söylenebilir. Yine kozmetik malzemeler ve yoğun kozmetik kullanımı, ergenlik sonrası gelişen aknelerin en önemli nedenlerindendir.
Aşırı stres tek başına akne oluşumuna neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, kişi özellikle yoğun stres altındayken de -bazen farkında olmadan- derisinde bulduğu ufak bir akneyi veya pürüzü tırnakları ile kazıyıp bir yara haline getirebiliyor. Bu da akne tedavisinde cevap alınmayan, iz ve leke bırakan bir tabloyu ortaya çıkartıyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında akne tedavisinin yanı sıra psikolojik destek alınması da tedavinin başarısı için önem taşıyor.
Bazı ilaç tedavilerinin yan etkileri akneye neden olabiliyor. Ayrıca cilt yapısının akne oluşumunda önemli bir faktör olduğu da unutulmamalı. Bazı ilaç tedavilerinin yan etkileri akneye neden olabiliyor. Akneye neden olan ilaçların başında, ağızdan alınan uzun süreli kortizon ilaçları geliyor. Sporcuların kullandığı steroidler ile bazı ilaçlar ve uzun süreli B vitamini kullanımı da akneye yol açabiliyor ya da mevcut akneyi şiddetlendirebiliyor.
Akne/Sivilce Tedavi Yöntemleri
Akne, tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin uzman hekimler tarafından planlanması ve izlenmesi en uygun olanıdır. Kullanılan kimi tedavi yöntemleri şunlardır:
Benzoil Peroksit: Bölgesel olarak kullanılan bu ilaç, gözeneklerinizdeki ve cildinizin yüzeyindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.
Antibiyotikler: Bu ilaç türü, gözeneklerin iltihaplanmasına neden olan bakterilerin büyümesini durdurabilir veya azaltabilir. Bölgesel olarak uygulanabilir veya oral olarak alınabilir.
Retinoidler: Bu ilaç, yeni sivilcelerin gelişimini azaltabilir ve gözeneklerin tıkanmasını önleyebilir.
Drenaj: Bu prosedür, cerrahi olarak veya büyük bir kisti tedavi etmek amacıyla kullanılır.
Fototerapi: Bu süreç, cilt üzerindeki akne nedenli bakterilerin sayısını azaltabilir.
Lazer: Şiddetli akne vakalarında kızarıklık ve şişmiş dokuyu azaltmak için lazer uygulamaları kullanılabilir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin hiçbir anlamı yoktur.
Nesibe AYDIN
YazarGut romatizmal bir hastalık. Eklemlerde şişme, ağrı, kızarıklık ve ısı artışıyla ortaya çıkıyor. Daha çok ataklar şeklinde seyreder. Gut hastalığı ve hiperürisemi sorunu ile eskiye oranla daha sık kar...
Yazar: Nesibe AYDIN
Modern yaşam tarzı çoğumuzu gittikçe daha da hareketsiz kılıyor. Vücudumuz hareket etmek üzerine kurulu bir sistem olduğu için de bu büyük değişim; diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi pek çok has...
Yazar: Nesibe AYDIN
Anne babalar olarak o kadar telefon bağımlısı olmuşuz ki çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan ilgi ve sevgiyi gerektiği gibi gösterememekteyiz. Çocuklarımızla geçirilmesi gereken o güzelim nitelikli ...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Enes bin Nadr (r.a.) Medineliydi. Meşhur sahabi Enes bin Mâlik’in amcasıydı. Medine’de Müslüman olmuştu. Peygamberimiz kendisini çok sever, zaman zaman iltifatta bulunurdu.Hz. Enes bin Nadr, her nasıl...
Yazar: N.Nida DURAN