Teknoloji Neslinin Dünyasını Ve Dilini Anlayabilmek
Anne babalar olarak o kadar telefon bağımlısı olmuşuz ki çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan ilgi ve sevgiyi gerektiği gibi gösterememekteyiz. Çocuklarımızla geçirilmesi gereken o güzelim nitelikli zamanlarımızı çoğu zaman sosyal medyada geçirmekteyiz. Yani çocuklarımıza harcamamız gereken enerjimizi sosyal medyada belki de tanımadığımız insanlara harcamaktayız. Hâl böyle olunca anne baba olarak sosyal medyaya fazla takılınca çocuklarımızı fiziksel olarak ihmal etmesek de psikolojik olarak ihmal etmekteyiz.
Bugün birçok çocuğun dolabında istemediği kadar giyeceği olabilir. Yine yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında da olabilir fakat ilgi ve sevgi ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı da bir gerçektir.
Çağ teknolojik olunca bir kuşak önceki çocukların ihtiyaçları ile bugünün çocuklarının ihtiyaçlarının aynı olmadığı bir gerçektir. Önceki kuşakta ekonomik problemler vardı fakat ilgi ve sevgi ihtiyacını karşılama ihtiyacı yoktu. Çünkü aileler geniş aile olduğu için çocuk anne babadan göremediği ilgi ve sevgiyi sosyal çevresinden görebiliyordu.
Kuşaklar arasında ihtiyaçlar bu kadar belirgin olunca ihtiyaç ve beklentileri de farklı olmaktadır. Farklı beklenti içinde olan bu çocukların ve gençlerin dünyası kadar dillerini de zamana göre okuyup değerlendirmeliyiz.
Günümüz çocuk ve gençleriyle iyi iletişim kurabilmek için yaşadığımız zamanı ve çocukların dünyasını iyi okumamız gerekiyor. Eskiden çocuklar ve gençler sadece yalın ilgi ve bilgi isterlerdi. Günümüz çocuk ve gençleri, teknolojinin diliyle ilgi ve bilgi istemektedirler. Yani her çocuk, her genç içinde yaşadığı zamanın bir ürünüdür.
Her nesil, içinde yaşadığı zamanın özelliğine göre kendi dilini kullanmaktadır. Çocukların ve gençlerin kullandığı bu dil iletişimde yakalanmadığı sürece o nesille iletişim kurulması zordur. Bu da çocukların anlaşılmasını zorlaştıracaktır. Onun için yeni nesillerle iletişimde öncelikli olarak zamanın sonra da çocukların ve gençlerin dilinin öğrenilmesi gerekir.
Bugün birçok aile, hâlâ zamanın dilini dikkate almadan çocuklarla iletişim kurmaya ve onları eğitmeye çalışmaktadır. Çocukların içinde yaşadığı teknolojik çağın değişim ve gelişmelerini doğru okumak gerekir. Zamanı ve çocukları doğru okuyamadığımız zaman yapacağımız eğitim adına yatırımlar da boşa kürek çekmeye benzeyecektir.
Çocukların dünyasını ve dilini anlamak için;
M. Emin KARABACAK
YazarKitabın adı: Vatanın Kilidi ÇanakkaleYazar: Sara Gürbüz ÖzerenYayınevi: DamlaYayın yeri ve yılı: İstanbul/2019Sayfa sayısı: 176Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Çanakkale deniz ve kara savaşları, Türk’...
Yazar: Sait ÖZER
Çevremize baktığımız zaman titiz insanlarla karşılaşırız. Bunların arasında komşumuz olduğu gibi arkadaşımız, eşimiz, dostumuz da olabilir. Fakat titizlik hemen hepsinde farklı özelliktedir.Toplumda t...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Değmesin sinenize namahremin okları,Dünyayı siz kurtarın barışın çocukları.Bu güzel cennet yurdu emanet etti atan,Gül kokulu çocuklar, size emanet vatan.Mazlumların yoluna kursalar da tuzağı,Sizler as...
Şair: Rabia BARIŞ
Toplumun bizlerden beklediği en önemli şey, iyi ahlakla yetiştirilmiş, ardımızdan samimi bir şekilde dua edecek, aile bahçemizin gülleri olan güzel evlatlardır. Hiçbir ana baba, bir bahçıvan özeniyle ...
Yazar: Editör