Esmâü’l-Hüsnâ: Er-Rakib
Er-Rakîb: Her Şeyi Gözetleyip Kontrolü Altında Tutan
Rakîb, Yüce Allah’ın en güzel isimlerinden biri olup yaratıklardan bir an bile gâfil olmayan, her şeyi kontrol ve gözetimi altında bulunduran, her şeyi görüp gözeten, denetleyen, kullarını bu denetim ile koruyan, bütün varlıklar üzerinde koruyucu olan demektir. Yüce Allah, gerçekten, er-Rakîb’dir, gözetendir, görendir, denetleyendir. O, mülkünde, büyük ve küçük cinsinden bütün yarattıklarının hepsine hâkimdir. Yerde ve gökte O’na hiçbir şey gizli saklı değildir. Kullarının yaptıkları her şeyi kayıtlara geçirir ve onları denetim altında tutar. Onların kalplerinden geçirdikleri şeyleri bilir. Bu anlamda, Yüce Allah; bilen, gözeten, yarattıklarının durumlarından bir an bile gâfil olmayandır.
Cenâb-ı Hak, kâinatı yönetirken, kullarının hareket ve sekenâtını denetlerken ve ilâhî yasalarını uygularken bunu sebepler dünyasında da geçerli kılar. Bu denetlemeyi O, bir kısmını görevlendirdiği melekleri aracılığıyla yapar. Nitekim bir âyette şöyle buyurur: “Bir iş çeviren ve âlemi idare edenlere yemin olsun.”
Bir başka âyette de, “İnsan hiçbir söz söylemez ki, onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.” buyrulur. Her an hayatımızın kaydedildiği bilincinde olmalı, ayrıca, bizi korumakla görevli meleklerin varlığına iman ederek Allah yolundaki çalışmalarımızı aksatmamalıyız. Yüce Allah, bizleri melekleri vasıtasıyla hem denetlemekte hem de korumaktadır. Bu, inanan bir mü’min için, hayatının disipline edilmesine bir katkı, aynı zamanda, müthiş bir özgüven duygusu taşımaya yardımcı olan bir şevklendirmedir.
Bir Müslüman, iman ve amel bütünlüğüne sahip ve Allah’a karşı sorumluluklarının şuurunda olmalıdır. Allah’a karşı sorumluluklarımızın başında ibadetler, birey ve toplumla olan ilişkilerimizde adalet ve hakkâniyet ölçülerine göre davranışlarımız gelmektedir. Herhangi bir Müslüman; hayatını, âhirette hesap vereceği bir inanç üzerine kurar. O, “Gizli-açık bütün yaptıklarımı Allah görüyor ve kıyâmet gününde bunlardan tek tek beni hesâba çekecek.” inancıyla yaşar.
Bir kul olarak, Yüce Allah’ın “er-Rakîb” ismini her an, her lahza üzerinde hisseder. Kur’ân’da, takvâ, sıla-i rahim ve Allah’ın denetlemesi anlamına gelen “Rakîb” isminin yan yana gelmesi, mü’min duyarlılığının bir çimentosu gibidir: “Rabb’inize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir.”
O hâlde, Yüce Allah’ın er-Rakîb isminden en büyük istifâdemiz, O’nun murâkabesi, gözetimi ve denetimi altında olduğumuzu unutmama sorumluluğunu taşımak olmalıdır. O, bizim bütün yaptıklarımızdan haberdardır. Bu inanç, bizi Rabb’imizle sürekli murâkabe altında olmaya sevk etmelidir. İnsanın murâkabe ile vasfedilmesi, Rabb’ine hâlis-muhlis bir kalb ile bağlandığı ve devamlı sûrette kendisini murâkabe halinde hissettiği zaman bir anlam ifade edecektir. Ne zaman ki kalbimizin kapısında nöbet tutarsak ve oraya (mecâzî mânâda) Allah’tan başka kimse girmezse, işte o zaman, er-Rakîb ismi hayatımızda bir dönüşümün ve hayırlı bir değişimin yolunu açacaktır. Lâ Rakîbe illallah!..
Editör
YazarArapça’da el-Muahhir, “geriye bırakan, erteleyen” anlamlarına gelir. Bu isim, Kur’ân-ı Kerim’de isim kalıbıyla değil, fiil kalıbıyla yer almıştır. Mü’min açısından dünya hayatı bir sınanma yeridir. Ye...
Yazar: Editör
İnsan, kendini ve başkalarını tanıdıkça, Allah’ın yarattığı dünyaya uygun şekilde davranır. Kendisi için istediği iyi şeyleri, başkaları için de istemesi gerektiğini bilir. Dünyada çok sayıda insan ve...
Yazar: Editör
İnsanlar, doğası gereği mutluluğu ararlar ve bu mutluluğu genellikle toplum içinde bulurlar. Toplumda yaşayan herkesin mutlu olabilmesi için birlik içinde olması gerekir çünkü toplumun huzuru, bireyle...
Yazar: Editör
Anne babalar olarak o kadar telefon bağımlısı olmuşuz ki çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan ilgi ve sevgiyi gerektiği gibi gösterememekteyiz. Çocuklarımızla geçirilmesi gereken o güzelim nitelikli ...
Yazar: M. Emin KARABACAK