Ebu Huzeyfe Bin Utbe Bin Rebia (R.A.)
Ebû Huzeyfe Mihşem bin Utbe bin Rebîa (r.a.), ilk Müslüman olan sahâbîlerdendir. Künyesiyle tanındığı için adı kesin olarak bilinmemekle birlikte, kaynakların çoğunda Mihşem, bir kısmında da Hâşim ve Hüşeym şeklinde geçmektedir. Babası Utbe Bin Rebîa, müşriklerin ileri gelenlerindendi.
Kırk dördüncü Müslüman olduğu rivayet edilen Ebû Huzeyfe, İslâm’ın ilk yıllarında okuma yazma bilen on yedi sahâbîden biriydi. Hz. Peygamber (s.a.v.)’e istihâze konusunu sormasıyla meşhur olan Sehle binti Süheyl ile evlendi ve Habeşistan'a yapılan her iki hicrete de onunla birlikte katıldı.
Ebû Huzeyfe, Habeşistan’dan Mekke’ye döndü ve Medine’ye hicret edene kadar Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yanından ayrılmadı. Medine’ye hicret edince azatlısı Sâlim’le birlikte Abbâd bin Bişr’in evine misafir olduğu için Hz. Peygamber (s.a.v.), onunla Abbâd arasında kardeşlik bağı (muâhât) kurdu.
Abdullah bin Cahş (r.a.) kumandasında yapılan Batn-ı Nahle Seriyyesi’nde bulunan Ebû Huzeyfe Bedir, Uhud ve Hendek başta olmak üzere bütün gazvelere katıldı. Babası Utbe’yi çok seviyor ve bir gün Müslüman olacağını ümit ediyordu. Onu Bedir Gazvesi’nde düşman saflarında görünce çok üzüldü ve kendisini mübarezeye davet etti.
Ancak Hz. Peygamber (s.a.v.), buna engel oldu. Savaş bittikten sonra Rasûlullah’ın, “Rabb’imin sizin için vaad ettiği şeyin gerçek olduğunu şimdi gördünüz mü?” diyerek Bedir Kuyusu'na attırdığı müşriklerin cesetleri arasında Utbe'ninki de vardı. Uhud Gazvesi’nde Hz. Hamza’ya yaptıklarıyla tanınan kız kardeşi Hind, Bedir'de babasına karşı takındığı tavır sebebiyle Ebû Huzeyfe’yi bir şiirle hicvetti.
İlk Müslümanlardan olan Salim, Ebû Huzeyfe’nin kölesi olup ona nisbetle Salim Mevlâ Ebû Huzeyfe (r.a.) diye anılır. Ebû Huzeyfe, Salim’i azat ettikten sonra evlât edindi ve kendisini yeğeni Fâtıma bint Velîd ile evlendirdi. Evlâtlıkların babalarına nisbet edilmesini emreden âyet nazil olduktan sonra da Ebû Huzeyfe Salim’i yanından ayırmadı.
Ancak ergenlik çağına geldiğinde evlerine teklifsizce girip çıkmasının sakıncalı olabileceğini düşünen Sehle binti Süheyl, durumu Hz. Peygamber (s.a.v.)’e sormuş, o da aralarında süt mahremliği meydana gelmesi için Salim’i emzirmesini tavsiye etmişti. Rasûlullah’ın verdiği bu ruhsatın sadece bu olaya mahsus olduğu kabul edilmektedir.
Ebû Huzeyfe (r.a.), elli dört yaşlarında iken, Yemâme Savaşı’nda azatlısı Salim ile birlikte şehit oldu. Adı çeşitli hadislerde geçmektedir.
N.Nida DURAN
YazarHak dinin ilk günlerinde İslâm safına katılan bahtiyarlardan birisi de Hz. Aişe (r. anha)’nin anne bir kardeşi olan Âmir bin Füheyre (r.a.) idi. Hz. Âmir, Peygamberimiz, Erkam’ın evinde bulunduğu sıra...
Yazar: N.Nida DURAN
Hz. Beşir (r.a.), Medineliydi. İkinci Akabe Biatı’na iştirak etmiş, her türlü tehlikeye karşı Allah’ın Rasûlü’nü koruyacağına dair orada söz vermişti. Hayatı boyunca bu sözüne canı gönülden sadakat gö...
Yazar: N.Nida DURAN
Bu yazımda da Göteborg’la ilgili izlenimlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Farklı ülkeleri görmek, insanın kendi ülkesini ve halkını daha iyi tanımasını sağlıyor. İnsan beyni zaten gördüğünü hep bir di...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Hicret’in 10. yılıydı... Mekke fethedilmiş, İslamiyet daha geniş kitlelere yayılmıştı.İslam’ın kurtarıcı eli Becileoğullarına da ulaşmış, 150 kişilik bir heyetle Medine’nin yolunu tutmuşlardı. Cerir b...
Yazar: N.Nida DURAN