Konuşurken Uyulması Gereken Nezaket Kuralları
Arkadaşlarımızla, ailemizle ve çevremizdekilerle her daim iletişim kurarız. Ancak; doğru şekilde iletişim kurabilmek için bazı kurallar vardır.
Kiminle nasıl konuşmamız gerektiğini, ne zaman ne söylememiz gerektiğini iyi bilmeliyiz.
Bu kurallar arkadaşlarımızı kırmadan, üzmeden, onları incitmeden güzel sohbetler etmemiz ve oyunlar oynamamız için çok önemlidir. Sadece arkadaşlarımız değil aynı zamanda öğretmenlerimiz ve tüm çevremiz ile daha doğru iletişim kurmamızı sağlar.
Saygılı olmak, incelikli davranmak, kibar ve nazik olmak nezaket kuralları anlamına gelir. Bunun için kibar ve nazik olmaya gayret göstermeli, büyüklere karşı her daim saygılı bir tutum içinde olmalıyız.
Saygı ve nezaket ifadelerini kullanmak ve alışkanlık hâline getirmek karşımızdaki kişilere değer verdiğimizi hissettirmemize yardımcı olur.
Bazı nezaket ve saygı ifadeleri:
Günaydın, hayırlı olsun, memnun oldum, elinize sağlık, verir misiniz, geçmiş olsun, hoşçakalın, başarılar dilerim, güle güle kullan, teşekkür ederim, rica ederim, buyurun, lütfen, önemli değil, hoş geldiniz, güle güle, iyi günler, iyi akşamlar, hayırlı olsun, iyi dersler, merak etmeyin, özür dilerim, önemli değil (zararı yok), izin verirseniz…vs.
Saygı ve nezaket ifadeleri daha kibar, nazik ve anlayışlı bireyler olmamızı sağlar.Eğer bu kurallara uyarsak etrafımızdaki insanlar tarafından sevilen ve saygı duyulan bireyler oluruz. Böylece büyüklerimize saygı, küçüklerimize sevgi göstermiş oluruz.
Naciye BEYZA
YazarFethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır. Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine alm...
Yazar: Naciye BEYZA
Ailemizi oluşturan fertler arasında ilk dikkat edilmesi gereken sevgi iken onu saygı takip eder. Yaşına veya bilgisine hürmeten insanlara saygı gerekir. Bu aynı zamanda Allah’ın da bizlerden istediğid...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Ramazan ayında oruç tutarız. Oruç, Rabb’imizin en çok mükâfat verdiği ibadetlerden biridir. Çünkü oruç tutarken, imsak vaktinden iftar vaktine kadar hiçbir şey yiyip içmeden dururuz. Ramazan ayın...
Yazar: Naciye BEYZA
Kudüs'ün İslâmiyet tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Kudüs; Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Allah'ın huzuruna çıktığı Mescid-i Aksa'yı içinde barındırıyor.Kudüs, en eski yerleşim yerlerinden biridi...
Yazar: Naciye BEYZA