Başarılı Ve Sevilen İnsan Olmak
Sevgili çocuklar;
Allah insanları en güzel bir şekilde yaratmış ve onlara üstün özellikler vermiştir. Bize verilen bu yetenekleri geliştirip faydalı hâle getirirsek işlerimizde başarılı oluruz. Toplumda sevilen, sayılan ve özlenen bir kişi haline geliriz.
Dilimiz güzelliklere aracı olabildiği gibi, kötülüklere de aracı olabilir. Bize düşen görev, dilimizi güzel kullanmak ve kötülüklere sebebiyet vermemektir.
İnsanların başlarına gelen geçimsizliklerin ve huzursuzlukların başlıca sebeplerinden biri, dillerine sahip olmamalarıdır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, “Allah’a ve Rasûlü’ne inanan kimse güzel ve yararlı söz söylesin veya sussun.” buyurmuştur. İnsan, neyi, ne zaman söyleyeceğini bilmelidir.
Hepimiz toplum içinde yaşayan kişileriz. Yaşantımızı sürdürebilmek ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için birçok insanla çeşitli ilişkiler kurmak zorundayız. Bu ilişkiyi kurarken ilk başvurduğumuz yol “konuşmak” oluyor.
Dünyada her şeyin olduğu gibi konuşmanın da güzeli (başarılı yapılanı) ve kötüsü (beğenilmeyeni) mevcuttur. İnsanoğlu eski çağlardan beri sözün güzeline önem vermiş, bu özelliğe ve yeteneğe sahip kişileri dikkate değer bulmuştur. İyi yapılmış bir konuşmanın dinleyenler üzerindeki etkisini hepimiz biliyoruz.
Güzel konuşma yeteneği insanlara doğuştan verilmez, çeşitli çalışma yöntemleriyle sonradan kazanılır.
Güzel konuşmanın kurallarını öğrenen ve kullanabilenler toplumda duygu, düşünce ve isteklerini açık anlaşılır ve beğenilir biçimde ifade edebilirler. Okulda, iş yerinde ve çevrede sözleri dinlenir, amaçlarına daha kolay ulaşırlar. Sözlerindeki güzellik ve tatlılık onları bir mıknatıs gibi çekici hâle getirir.
Konuşmadaki güzellik ve doğruluk insanların nazarında son derece etkili olmaktadır. İfade tarzındaki berraklık ve tatlılık çoğu zaman kalpleri fethetmektedir. Çözülmesi zor gibi görülen birçok iş, güzel konuşmanın gücüyle kolayca çözümlenmektedir.
Sevgili çocuklar;
Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak için davranışlarımıza ve sözlerimize özen göstermeliyiz. Dilimizle insanları yaralayıp incitmemeye dikkat etmeliyiz.
Herkesin bizden kaçtığı değil, bize doğru koştuğu, arayıp sorduğu bir insan olmak istiyorsak dilimize sahip olmalı, onu iyi kullanmalıyız. Düşünmeden söyleyeceğimiz bir söz veya yanlış bir benzetme, bizi zor duruma düşürebilir. İstemediğimiz hâlde bir çuval inciri berbat edebiliriz. Sözlerimiz aleyhimizde delil olabilir, hakkımızda olumsuz bir kanaat oluşturabilir.
İnsanlarla sağlıklı diyaloglar kurmak ve geliştirmek için dili güzel kullanmak zorundayız.
Güzel konuşan bir öğrenci derslerinde başarılı olur, çünkü onda kendine güven duygusu gelişir, pısırıklıktan kurtulur. Sözlerindeki güzellik ve tutarlılık onu diğerlerinden farklı konuma getirir. Bu yeteneğe sahip bir insanın iş bulması diğerlerinden daha kolaydır. Güzel konuşan bir insan karşısındaki kişiye güven telkin eder. İki lafı bir araya getiremeyen, isteklerini ifade edemeyen bir kişiyi kimse tercih etmez.
Sözün özü; güzel konuşma gibi etkili bir silahtan faydalanmasını bilmeliyiz.
Sırrı ER
YazarSevgili çocuklar;Yaz tatilinin devam ettiği bu günlerde neler yapıyorsunuz? İnşallah bu uzun tatili faydalı olacak şekilde geçiriyorsunuzdur. Haziran ayının ortasında okullar tatile girince bir üst sı...
Yazar: Sırrı ER
Sevgili çocuklar; İslâm dini doğruluğa çok önem vermiştir. Peki, nedir doğruluk? Doğru bir insan olmak için neler yapmalıyız? Doğruluk; doğru olma, ikiyüzlülükten uzak durma, dürüstlük gibi anlam...
Yazar: Sırrı ER
Sevgili çocuklar;Çocukluğumdan beri bildiğim ve sevdiğim bir çocuk şarkısı vardır: Öğretmenim, canım benim, canım benim/Seni ben pek çok, pek çok severim/Sen bir ana, sen bir baba/Her şey oldun artık ...
Yazar: Sırrı ER
Arkadaşlarımızla, ailemizle ve çevremizdekilerle her daim iletişim kurarız. Ancak; doğru şekilde iletişim kurabilmek için bazı kurallar vardır.Kiminle nasıl konuşmamız gerektiğini, ne zaman ne söyleme...
Yazar: Naciye BEYZA