Bir Kitap: Küçük Astronotlar
Kitabın adı: Küçük Astronotlar
Yazan-Çizen: EleonoraBarsotti
Çeviren: Tülay Öncü
Yayınevi: Damla Yayınevi
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2015
Sayfa sayısı: 31
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: Uzaya giden ilk canlılar hayvanlar ve insanlar, Güneş sistemi, uzay aracı, uzay kıyafetleri, Mars’a yolculuk…
Uzay, Güneş Sistemi, gezegenler… Ne kadar da büyülü kelimeler. Nasıl olurdu acaba uzayda yaşamak? Bisiklet sürmek, futbol oynamak… İşte sevgili çocuklar yüzyıllarca insanlar uzay nasıl bir yer diye merak etmişler ve araştırmalar yapmışlar. Bütün dünyada bilim adamları uzayı tanıma yolunda çalışmalar yapmışlar, bilime katkı sunmuşlar ve sonunda uzaya ilk canlılar gönderilmiş.
Uzaya giden ilk canlıların ne olduğunu merak ediyor musunuz? Tamam, tamam ben söyleyeyim. Çocuklar uzaya ilk giden canlı Hektor adında bir fareydi. Daha sonra bir örümcek, iki maymun ve Leifka, Belka ve Strelka adında köpekler uzaya ilk giden canlılar olmuştur. Peki, acaba insanlar uzaya gitmedi mi? Elbette sevgili çocuklar bütün bu tecrübelerin ardından insanlar da uzaya gitti. Ay’a ilk adımını atan kişi de NeilAmstrong adında bir astronot oldu. Amstrong 1969 yılında Ay’a gitti. Bu insanlık tarihi için çok önemli bir olaydı.
Peki sevgili çocuklar, gelin biraz da Güneş Sistemi üzerinde duralım. Biliyor musunuz dünyamıza en yakın yıldız Güneş’tir. Bize hayat kaynağı olan yıldızdır Güneş. Elbette sadece uzayda Güneş’e en yakın yıldız Dünya değildir. Öncelikle Güneş Sistemi’nde milyarlarca yıldız olduğunu söyleyelim. Merkür, Venüs ve Mars gibi gezegenler de vardır. Bu gezegenler hem Dünya’ya hem de Güneş’e en yakın gezegenlerdir.
Mars’ın diğer adı Kızıl Gezegen’dir. Onun bu adı almasının sebebi yüzeyinin kırmızı olmasındandır. Mars’ın Dünya gibi iki kutbu vardır ve bir günlük saat dilimi neredeyse Dünya ile aynıdır.
Şimdi sizlere bizim tarihimizden bir isimden bahsetmek istiyorum: Lagari Hasan Çelebi… Hasan Çelebi bundan yaklaşık 400 yıl önce yaşamış. O dönemdeki imkânlarla içi barut dolu bir hava roketi yapmış ve bu roketle İstanbul’da yaklaşık 300 m havalanmış ve 20 saniye havada kalmış. Sonunda da güvenle yere inmiş. Bizim de uzay çalışmalarına hizmet etmiş çok sayıda bilim adamımız var. İşte Lagari Hasan Çelebi de onlardan biri.
Evet çocuklar, biraz da uzay araçlarından söz edelim. Uzay araçlarının tasarımları da uzun yıllar aldı. İlk yapılan uzay araçlarından Dünya’ya dönüşte astronotlar paraşüt kullanıyordu ama daha sonra uzay gemileri yapıldı. Bu uzay gemilerinde uydular, teleskoplar ve uzay araçları taşımak mümkün oldu.
Uzay diyoruz sevgili çocuklar. Uçsuz bucaksız bir sistem. Daha anlatacak çok şeyimiz var fakat merakınızı canlı tutmak için burada bırakıyorum. “Küçük Astronotlar” gibi daha pek çok kitaptan siz de bu gizemli dünyaya adım atabilir ve merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz. İyi okumalar…
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Kısa Boylu Zürafa ve DostlarıYazar: Engin NigarResimleyen: Murat Tanhu YılmazYayınevi: Diyanet İşleri Başkanlığı YayınlarıYayın yeri ve yılı: Ankara/2022Sayfa sayısı: 55Yaş aralığı: 8+İşl...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Büyük DostumYazar: Anıl BasılıYayınevi: Timaş YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/2022Sayfa sayısı: 111Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: ön yargı, dostluk, vefa, yardımlaşma…Ön yargılı ol...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Şiirler Şairler MeclislerYazar: İskender PalaYayınevi: L&M KitaplığıYayın yeri ve yılı: İstanbul / 2002Sayfa sayısı: 248Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: 15-19. yüzyıllar arası Klasik ...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Canım Ramazan Yazar: Elif Günaydın Resimleyen: Murat Tanhu Yılmaz Yayınevi: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları Yayın yeri ve yılı: Ankara/2023 Sayfa sayısı: 24&n...
Yazar: Sait ÖZER