Öğretmenin Kalbi, Çocuk Sevgisiyle Dolup Taşmalı
Öğretmenlik mesleği sevgi işidir. Öğretmen adaylarıyla yaptığım sohbetlerde, işini ve çocukları sevmeyen bu mesleği seçmemeli diyorum. Bilindiği gibi eğitimin temel taşları sevgi, bilgi ve ilgidir. Okulu bahçe; öğrencileri bahçenin eşsiz çiçekleri, öğretmeni de bahçede rengârenk çiçekler yetiştirecek bir bahçıvan olduğunu biliyoruz. Öğretmen; açmayı bekleyen tomurcuklara yol gösteren gönül eri, ruhları okşamasıyla, dinlemesiyle çok özel ve güzel bir insandır.
Öğretmenin; mangal gibi yüreği, çelik gibi bileği, gerektiğinde de pamuk gibi yumuşak gönlü olmalıdır. Öğrencilerimize onurlu bir kişilik kazandırmak, yeteneklerine göre yönlendirmek, millî ve manevî değerler vermek başlıca görevlerimizdendir.
Öğretmen, öğrencinin gözünde her şeyi bilen örnek bir insandır. Hepimizin bildiği gibi iletişim sevgiyle başlar ve başarıya doğru ilk adım atılmış olur. Öğretmenin kalbi çocuk sevgisiyle dolup taşmalıdır. Yüreğine giremediğimiz çocuğu eğitemeyiz.
Aşağıdaki cümlelerde öğretmen çok güzel tanıtılmış.
* Sıradan öğretmen anlatır geçer,
* İyi öğretmen açıklar,
* Yetenekli öğretmen uygular ve gösterir,
* Gerçek öğretmen ise ilham kaynağı olur.
Bir bilgenin şu güzel sözlerini de hatırlatmak istiyorum.
Öğretmenler;
* Baktığında berrak görmeyi bilirler,
* Dinlediklerinde iyi duymayı becerirler,
* Görünüş olarak sıcak olmayı düşünürler,
* Davranışlarında saygılı olmayı isterler,
* Konuşmalarında doğru olmayı esas alırlar,
* İşlerinde ciddi olurlar,
* Kuşkuya düştüklerinde soruları nasıl soracaklarını bilirler,
* Öfkelendiklerinde çıkış yolu ararlar,
* Kazanınca adaleti unutmazlar,
* Kendilerini değil, öğrencilerini düşünürler diyor.
Bizler, sadece insan yetiştirmiyor, bir gelecek hazırlıyoruz. Hakkıyla yapılan bir öğretmenlik sonucu kelebeklerin ışığa koştuğu gibi öğrencilerimiz de bize koşacaklardır. Kendini eğitime ve öğrencisine adayan; yılmadan, yıkılmadan ayakta kalmayı başaran kalplerin fatihlerine selam olsun.
Öğrenciyi kurtarmak, hem aileyi hem de geleceği kurtarmaktır. Sevgi dilini iyi kullanan öğretmenler problemleri kolayca çözerler. Atasözünde: “Sözler kalpten çıkarsa kalbe ulaşır, ağızdan çıkarsa kulaktan öteye gidemez.” denilmektedir. Söz nereden çıkarsa oraya ulaşır. Sevgi dolu bir kalp, kalplere etki ederek dostluk kapılarının açılmasına sebep olur.
İyi bir öğretmen; öğrencilerini ciddiye alan, problemleriyle ilgilenen, olgun, samimi, adil ve sabırlıdır. Öğrencilerine en güzel bir şekilde örnek olandır.
İdeal öğretmen; mesleğine saygılı, kendini eğitime adayan, çevresiyle iyi ilişkiler kuran, önyargısız, paylaşımcı, yönlendiren ve önder olandır.
Tercih edilen öğretmen; ahlâklı, fedakâr, kişilikli, güzel ve etkili konuşan ve iyi iletişim kuran bir gönül eri, kalplerin fatihidir.
Kendimizi öğrencilerimize sevdirmeliyiz ki, iletişimimizde problemler olmasın. Sevgi sihirli bir duygudur, karşılıksız kalmaz. Sevgi ile attığımız bir adım inanılmayacak başarılar getirir. Kalbimizden çıkan içten duygular güzel bir duadır.
Konuyla ilgili şu güzel sözlere kulak verelim.
“Ben dua edip Allah’tan kuvvet istedim, o bana zorluklar verdi.
Ben ondan ibret ve hikmet istedim, o bana problem ve hastalık verdi,
Ben ondan zenginlik istedim, o bana sağlık ve akıl verdi,
Ben ondan sevgi istedim, o bana problemli öğrenciler verdi,
Ben ondan cesaret istedim, o bana tehlikeler verdi,
Ben ondan başarı istedim, o bana zaman verdi,
Ben ondan hayır ve sevap istedim, o bana öğretmenlik verdi.”
Ali ÖZKANLI
YazarYüce Allah, âyetlerinde Peygamberimiz (s.a.v.)’i bize uyulması/izlenmesi gereken en güzel örnek olarak anlatır. Onun ahlakının muhteşem oluşunu söyler. Onun sıradan herhangi bir insan olmadığını, seçk...
Yazar: Ali AKPINAR
Bilmek; düşünce dünyasından en iyi bir şekilde beslenmektir. İnsan bildiğini yaşamaktan zevk alır. Sevdikleriyle bilgilerini paylaşma ihtiyacı hisseder. Bu yüzden sevip saydığı, kendine yakın hissetti...
Yazar: Ali ÖZKANLI
İnsanoğlu yaşadığı mekânları mamur bir şeklide uzun ömürlü yapılar olarak inşa etmiştir. Binalarla birlikte şehirlerin bir umrana dönüşmesi mimarî sanatın tezahürüdür. Şen ve bayındır binalarda oturan...
Yazar: Bekir AYDOĞAN
İkamet alanları, üzerinde yaşayan toplulukların arketipidir. Mekânlar, binalar, çeşmeler, ibadethaneler, mesire alanları, oyun alanları, gösteri alanları, fabrikalar, atölyeler, okullar, hastaneler, p...
Yazar: Selçuk ALKAN