ZEKÂ BESİNİ BALIK
Genel hatlarıyla yer verdiğimiz balığın faydalarına her geçen gün yenileri eklenmektedir Balıktan sağlanan tüm faydalar Rabbimizin bizlere verdiği büyük bir nimettir Tüm besinlerde olduğu gibi balıklardaki üstün yapıyı da bizler için yaratan Âlemlerin Rabbi Allah'tır Allah (c.c) her şeyi hikmetle yaratır.
Balığın birçok faydası gelişen teknoloji sayesinde bugün daha iyi tespit edilmektedir. Son zamanlarda balığa zekâ besini lakabı takılmıştır. Balığın zekâyı geliştirmesi¸ içerisinde bulunan ve insan tarafından sentezlenemeyen Omega3 yağ asidinin içindeki DHA (decosa hexaenoic acid)'dan kaynaklanmaktadır.
Balık her yaş grubu için ayrı bir fayda sağlamaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Çocukluk ve Gençlik Dönemlerinde Balık Tüketimi
Çocukların normal gelişiminin yanı sıra beyin gelişimleri için de haftada iki gün mutlaka balık tüketmeleri gerekir. Özellikle somon¸ uskumru¸ ton balığı¸ sardalye gibi balıklar Omega3 yönünden oldukça zengin balıklardır. Omega3 yağ asitlerinden DHA insan beynindeki hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunur.
40 Yaşından Sonra Balık Tüketimi
40 yaşından sonra çağımızın hastalıkları arasında ilk sırayı alan kalp damar hastalıkları¸ kolesterol¸ yüksek tansiyon¸ şişmanlık¸ yorgunluk daha fazla kendini göstermektedir. Balığın¸ içerdiği Omega3 yağ asidi ile vücut sağlığı için adeta bir kalkan görevi görmekte ve düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıkları riskini azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği artık bilinen bir gerçektir.
Balığın içinde bulunan vanadyum isimli mineral madde sayesinde kötü kolesterolün vücut tarafından salgılanmaması sağlanmaktadır.
Hamilelikte Balık Tüketimi
Özellikle gebeler için son 3 aylık dönem¸ bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemlidir. Beyin gelişimi anne karnında başlamakta ve hamileler anne karnındaki bebeğin gelişimi ve anne sağlığı için mutlaka balık tüketmeleri gerekmektedir. Omega3 özellikle hamilelik dönemi boyunca ve bebeklik dönemi başlarında beyin ve sinirlerin uygun şekilde gelişimi için çok önemlidir.
Omega3 yağ asidi¸ trombositlere etki ederek kanın pıhtılaşma riskini azaltarak¸ damar sertliğine¸ felç ve kalp krizine büyük ölçüde engel olmaktadır.
Omega3 yağ asidi¸ vücutta oksijene bağlanarak¸ elektron transferini gerçekleştirmekte ve vücutta birtakım kimyasal işlemler için enerji sağlamaktadır. Bu yüzden balık yiyen insanlarda yorgunluk büyük ölçüde azalmakta¸ kavrama ve hareket gücü artmaktadır.
Balık ve Stres
Son yıllarda yapılan araştırmalarda balık yağının depresyon ve şizofreni belirtilerini hafiflettiği¸ Alzheimer hastalığını önlediği görülmüştür. Balığın içindeki DMAE (dimetilaminoetanol) isimli madde ruh hâlimizi de düzeltmektedir.
Balık ve İştah
Yapılan araştırmalarla balık¸ içerisinde bulundurduğu besin maddeleri sayesinde yenildikten sonra 12 gün daha devam edecek olan iştahı önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Haftada 3 defa balık tüketilmekle iştahın otomatik olarak azaldığı görülecektir.
Balığın En İyi Pişirilme Metodu
Omega3 yağ asidinin bu kadar faydalarından yararlanabilmek için ortamda Omega6 yağ asidinin belli bir oranı geçmemesi gerekmektedir. Aksi halde Omega3 yağ asidi maalesef vücut tarafından kullanılamamaktadır. Balığın ızgara yerine yağda kızartılması Omega3 yağ asidinden yararlanılamaması demektir. O halde balık¸ yağda kızartma yerine ızgara ya da buğulama metotlarından biri kullanılarak pişirilmelidir. Bazı yörelerde balık fırınlarda karton üzerinde pişirilerek yararlı olan Omega3 yağ asidi kartona yedirilmektedir. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Eczanelerde satılan balık yağı tüketildiğinde bu faydalar sağlanamaz¸ zira balığın saydığımız faydaları ancak balık ızgara yapılarak tüketildiğinde mümkün olmaktadır.
Genel hatlarıyla yer verdiğimiz balığın faydalarına her geçen gün yenileri eklenmektedir