YAZ MEYVE VE SEBZELERİNİN VÜCUDA YARARI
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan¸ fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı vücudu koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz.
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan¸ fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı vücudu koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz.
Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin¸ kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır.
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak¸ kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa¸ içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüş sindirim sistemi¸ mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.
Çilek: Bol miktarda A¸ B1¸ B2¸ C ve K vitamini¸ protein¸ şeker¸ meyve asidi¸ demir¸ fosfor¸ sodyum¸ kalsiyum ve potasyum içerir.
Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.
Yazın Ne Kadar Sıvı Almalıyız
Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı¸ potasyum ve sodyum gibi birçok minerallin kaybedildiğine dikkat çeken Dyt. Seçil Kenar şunları söylüyor:
“Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi¸ bulantı¸ baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 lt. su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1-1.5 bardak¸ egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise aşırı su tüketiminin getireceği zararlardır. Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.”
Yazın Beslenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kızartmalar¸ aşırı yağlı gıdalar¸ sakatatlar yerine ızgara¸ buğulama¸ haşlama olarak hazırlanmış¸ yağı alınmış etleri tercih ediniz.
Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketiniz.
Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz.
Kan şekerinin hızla yükselip¸ hızla düşmesine sebep olan yağlı¸ şekerli¸ ağır tatlılar yerine protein¸ karbonhidrat ve yağın yanı sıra A¸ B¸ C¸ D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum¸ fosfor¸ magnezyum¸ sodyum¸ potasyum¸ demir ve çinko gibi minerallerde zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz.
Karbonhidrat (şeker) kaynağı olarak yağlı¸ kızartılmış¸ ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek¸ bulgur¸ kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz.
Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran¸ doygunluk veren salata¸ tam buğday ekmeği¸ sebze yemekleri¸ meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz.
Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı¸ şekerli¸ kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu¸ soda ve bol su tüketiniz. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı¸ uykusuzluk¸ huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.
Alkol ve sigara kullanmayın.
Asitli içeceklerden (cola¸ gazoz vs. ) uzak durun.
Meyve suyu yerine meyvenin kendisini yiyin.
Akın DİNDAR
Yazar"Yaşlılara ara öğünlerde süt¸ meyve¸ meyve suyu¸ çorba gibi hafif yiyecekler verilmelidir. Yaşlıların durumu uygunsa¸ aile ile birlikte yemeli¸ zorunlu olmadıkça ail...
Yazar: Akın DİNDAR
Hormon ve genetik yöntemler kullanılmadan¸ biyolojik yöntemlerle üretilen doğal besine ilgi artıyor.Hormon ve genetik yöntemler kullanılmadan¸ biyolojik yöntemlerle üretilen doğal besine ilgi artıyor....
Yazar: Akın DİNDAR
Doğa bir eczane gibidir. Tahıl¸ sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler¸ vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir. Urfa`nın acı pul biberinin cilde yararlı&cedi...
Yazar: Akın DİNDAR
Sevgili çocuklar; “Bizim en vefalı dostlarımız kitaplardır.” desem abartmış olur muyum acaba? Beni bu yargıya götüren etkenlere bir göz atalım isterseniz. Hiç unutmam; orta ikinci sınıfa gidiyordum....
Yazar: Sırrı ER