YAŞLILIKTA BESLENME
"Yaşlılara ara öğünlerde süt¸ meyve¸ meyve suyu¸ çorba gibi hafif yiyecekler verilmelidir. Yaşlıların durumu uygunsa¸ aile ile birlikte yemeli¸ zorunlu olmadıkça aile sofrasından ayrılmamalıdır. Yaşlı insanların yalnızlığa itilmemesi¸ aile ve çevresi ile ilişkilerin koparılmaması gerekir. Yaşlı insan aile için önemli ve gerekli olduğunu hissetmeli ve anlamalıdır. Yaşlı insan¸ kendisinin vazgeçilmez olduğuna inanırsa mutlu ve huzurlu olur."
"Yaşlılara ara öğünlerde süt¸ meyve¸ meyve suyu¸ çorba gibi hafif yiyecekler verilmelidir. Yaşlıların durumu uygunsa¸ aile ile birlikte yemeli¸ zorunlu olmadıkça aile sofrasından ayrılmamalıdır. Yaşlı insanların yalnızlığa itilmemesi¸ aile ve çevresi ile ilişkilerin koparılmaması gerekir. Yaşlı insan aile için önemli ve gerekli olduğunu hissetmeli ve anlamalıdır. Yaşlı insan¸ kendisinin vazgeçilmez olduğuna inanırsa mutlu ve huzurlu olur."
Yaşlanma deyince cildin kırışması¸ belin bükülmesi¸ gözlerin iyi görmemesi¸ hafıza kaybı ve bazı hastalıkların ortaya çıkması anlaşılır. Aksine insanın doğduğu tarihle hesaplanan yaşla¸ hissettiği yaş arasında büyük farklılıklar yaşanabilir. Bu durum fiziksel ve ruhsal sağlığımıza¸ beslenmemize ne kadar dikkat ettiğimize bağlıdır. Günümüzde gelişmemiş ülkelerde ortalama yaşam süresi 48 yıl iken¸ Japonya'da 80 yıldır ama bilim adamlarına göre insanlar 150 yıl yaşayabilirler. Bunu başarabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek¸ fiziksel aktivite ve stressiz yaşam gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda yaşlılarda besinsel eksikliklerin çok sık olduğu gözlenmiştir.
Yaşlanma süresinde vücutta meydana gelen değişiklikler:
Karaciğer¸ akciğer¸ kalp¸ böbrek ve organların çoğunluğunda 30 yaş dolayında başlayarak¸ çalışma kapasitesi yavaşça azalır. Kanın böbreklere gitme hızında yavaşlama görülür¸ böylece atıkların vücuttan atılması zorlaşır. Damarların çeperi su kaybeder¸ içlerine kolesterol ve başka maddeler yerleşerek sertleşir daralır böylece damar sertliği oluşur.Kanda kolesterol lipitler artar¸ tansiyon yükselir¸hastalıklara karşı direnç azalır¸ hastalıklar zor iyileşir şeker hastalığına yakalanma riski artar.Yağlanma artar¸ görme ¸işitme¸ koku ve tat alma duyuları zayıflar kemiklerde meydana gelen değişiklikler nedeniyle ileri yaşlarda 5-10 cm boy kısalır deri esnekliğini kaybederek buruşur.Vücudun besin öğelerini kullanma yeteneği azalır¸ artık maddeleri dışarı atma kapasitesi düşer¸ tat alma duygusu azaldığından yiyeceklere ilgisizlik başlar beslenmede dengesizlik ve hareketsizlik sebebiyle kabızlık sorunu sık görünür. Yaşlanma döneminde oluşan yetersizlikleri bozuklukları¸ hafifletme¸ geciktirme ve engel olmak için özellikle orta yaşlardan başlayarak aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmelidir.
Yaşlılık öncesi ve Yaşlılık Sırasında Yapılması Gereken Hususlar:
Normal vücut ağırlığı korunmalıdır¸ iyi bilinmelidir ki; çoğu hastalık¸ özellikle kalp damar hastalıkları¸ tansiyon¸ damar sertliği¸ kolesterol ve şeker hastalığı şişman kişilerde daha sık görülmektedir. Yaş ilerledikçe diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır. Vücuda yeterli miktarda sıvı ve su alınmalı; artık ve zararlı maddelerin atılmasına¸ böbreklerin çalışmasına yardımcı olunmalıdır¸ diyetteki tuz miktarı azaltılmalıdır. Yaş ilerledikçe bazal metabolizma hızında düşme sebebiyle fiziksel etkinliklerde azalma görülür. Bu sebeple enerji kısıtlamasına gidilmeli yağ¸ şeker¸ hamur tatlıları azaltılmalıdır. Diyetteki proteinin en az yarısının hayvansal protein olmasına dikkat edilmelidir. Kızartmalardan kesinlikle kaçınılmalı bağırsakların normal çalışması ve kabızlığın önlenmesi için yeterli miktarda posa alınmalıdır. Yaşlılara ara öğünlerde süt¸ meyve¸ meyve suyu¸ çorba gibi hafif yiyecekler verilmelidir. Yaşlıların durumu uygunsa¸ aile ile birlikte yemeli¸ zorunlu olmadıkça aile sofrasından ayrılmamalıdır. Yaşlı insanların yalnızlığa itilmemesi¸ aile ve çevresi ile ilişkilerin koparılmaması gerekir. Yaşlı insan aile için önemli ve gerekli olduğunu hissetmeli ve anlamalıdır. Yaşlı insan¸ kendisinin vazgeçilmez olduğuna inanırsa mutlu ve huzurlu olur. Yaşlanmayı önleyen mucizevî bir yiyecek yoktur¸ genel olarak iyi bir beslenme alışkanlığı edinilmesi sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunur.
Hepimizin evinde Allah (c.c) uzun ömür versin yaşlı bir anne ya da babamız bulunmaktadır. Onlar bizi büyüttüğü gibi şimdi bizim yanımızda tabiri caizse çocuk hükmündedirler. Evimizde bulunan yaşlı bir insanın nasibini Allah (c.c) eve bereket şeklinde vermekte ve o eve musibeti belayı daha az vermektedir.
Hepimiz çocuklarımıza yanımızda yaşayan yaşlılara hürmetin önemini gösterdiğimizde onlar da biz yaşlanınca¸ inşallah bizlere öyle muamele edeceklerdir.
Akın DİNDAR
YazarMillî şairlerimizden Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimin” adlı şiirinden iki dörtlükle yazımıza başlayalım. Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun ...
Yazar: Sırrı ER
Ey öğrencim! Dünya sevgisinden sakın. Zira sirke saf balı bozduğu gibi dünya sevgisi de sâlih ve iyi amellerini bozar. Yetimlere, şefkat, çıplaklara elbise giydirmekle merhamet, açları doyur...
Yazar: somuncueditor
Sultan I. Abdülhamid’in yedinci kadınefendisi ve II. Mahmud'un annesidir. Eski hayatı ve Osmanlı Sarayı’ndaki yaşantısı hakkında çok sağlam ve tatmin edici bir bilgi yoktur. Kafkas kökenli olması muht...
Yazar: Zühal ÇOLAK
Sabah kahvaltısı beslenmemiz açısından en önemli öğündür. Sabah kalktığımızda midemiz 12-13 saattir boştur.Sabah kahvaltısı beslenmemiz açısından en önemli öğündür. Sabah kalktığımızda midemiz 12-13...
Yazar: Akın DİNDAR