VEFÂ EĞİTİMİ
"Vef⸠kişideki sevgi ile bütünleşerek büyür ve güzel dostlukların kurulmasını sağlar. Konuşurken doğru söyleme¸ verdiği sözlerde¸ ettiği yeminlerde sâdık olma¸ aldatmama¸ yüklendiği sorumluluğun farkında olabilme vefâdandır."
1997 yılında Belçikalı Türk aile ve çocuklarıyla daha rahat iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenen bir Katolik din dersi öğretmeniyle sohbet ediyorduk. Eşi de Katolik din dersi öğretmeni olan bu hanımın¸ beş çocuk sahibi olduğunu öğrendiğimde¸ bu ne "fedakârlık" demiştim. O¸ fedakârlık kelimesini anlamayınca Türkçe-Fransızca sözlüğe baktık ve anlamını okuyunca¸ "Artık bu kelime eskidi¸ bunu unuttuk." dedi. Vef⸠konusunu yazmaya başlayınca bu hâtıram aklıma geldi. Bizim de unutmaya yüz tuttuğumuz güzel hasletlerimiz var ve bunlardan biri de vefâdır. Maalesef¸ günümüzde vef⸠büyük ölçüde yitirmiş olduğumuz¸ çok değerli özelliklerimizden biridir. Artık¸ vefâ örneklerini az gördüğümüzü ve vefâsızlıkla suçladığımız dost ve akrabalarımızın çoğaldığını söyleyebiliriz.
Toplumu toplum yapan¸ cemaati cemaat yapan bir güzelliktir vefâ
Dostlar arasında¸ kardeşler arasında olmazsa olmaz bir haslettir vefâ
İnsanların birbiriyle kaynaşıp bütünleşmesini sağlayan¸ bireyleri birbirine bağlayan yüce bir duygudur vefâ
Evleri yuva hâline getiren¸ aile mutluluğunu daim kılan bir erdemdir vefâ
Vefâ kelimesi¸ genel olarak biri dostlukta diğeri verilen sözde olmak üzere iki anlamda kullanılmaktadır. Dostlukta¸ "görülen iyilikleri unutmamak¸ iyilikte bulunanlara aynısıyla veya daha güzeliyle karşılık vermeye devam etmek¸ bağlılık ve dostluğu devam ettirmek" anlamına gelirken; sözünü yerine getirme ve sözünde durmaya ahde vefâ diyoruz. Böyle olan insanlara da vefâkâr denir.
Vef⸠sevgide devamlılık ve ihtiyaç hâlinde sevdiğine yardım etmektir