TAVUKLU PİLAV
Malzemeler
Yarım tavuk
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincanı kuşüzümü
1 çay bardağı soyulmuş badem
4 adet orta boy havuç
Malzemeler
Yarım tavuk
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincanı kuşüzümü
1 çay bardağı soyulmuş badem
4 adet orta boy havuç
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
3 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuğu bir tencereye yıkayıp koyuyoruz¸ bir-birbuçuk litre su ilave edip haşlıyoruz.
Ilık tuzlu suda pirinci yarım saat bekletiyoruz.
Pilav tenceresinin içerisine küçük küçük doğradığımız kuru soğanları ve tereyağını alıp bademi¸ fıstığı ilave edip kavuruyoruz.
Rendelenmiş havucu¸ kuşüzümünü yıkayıp süzdüğümüz pirinci ilave ediyoruz. Haşladığımız tavuğun suyundan dört su bardağı koyup¸ bir tatlı kaşığı yenibahar-tarçın ve tuz ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Kaynayıp göz göz olunca karıştırıp kısık ateşte demlendiriyoruz.
Haşlanan tavuğu tereyağında kızartıp servis tabağına aldığımız pilavın üzerine koyup servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
ŞİFA NİYETİNE
Kaynar (lohusa) Şerbeti
Malzemeler: 4 litre su¸ 3 kg. toz şeker¸ 5 adet çubuk tarçın¸ 1 yemek kaşığı yenibahar¸ 4 kök zencefil¸ 3 kök havlıcan¸ 1 yemek kaşığı karanfil.
Not: Bu 5 baharatı (mümkünse) kök halinde temin etmeniz daha uygun olacaktır. Ayrıca üzeri için; yeteri kadar çekilmiş ceviz ve toz tarçın gereklidir.
Hazırlanışı: Yaklaşık 5 litrelik bir tencere içerisine tarçını¸ zencefili¸ yenibaharı¸ havlıcanı¸ karanfili koyup; üzerine 4 litre su ilave edip 1 saat orta ateşte kaynatıyoruz. Baharatların rengi ve kokusu çıkınca 3 kg şekeri ilave edip 45 dakika daha kaynatıyoruz. Kaynattığımız şerbeti süzüp çaydanlığın içerisine alıp¸ kaynar kaynar fincanlara dolduruyoruz. Üzerine dövülmüş - çekilmiş cevizi 1 tepeleme yemek kaşığı döküp¸ toz tarçını serpip servis yapıyoruz. Ara sıra karıştırmak için fincanın yanına çay kaşığı koymayı unutmayalım.
Eğer çok tatlı gelirse servis yaparken kaynamış su ilave edebilirsiniz.
Kaynarın artanını soğuyunca kavanozlara koyup buzdolabında saklıyoruz. Tekrar ikram ederken gerektiği kadarını kaynatıp 1 yemek kaşığı ceviz ile toz tarçını ekleyip servis yapabilirsiniz.
Faydası çok olan bir şerbettir. İçerisine konulan baharatlar sütü artırır¸ anneye ve bebeğe dinçlik verir. Anne sütünü doyurucu hale getirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Anneyi rahatlatır. Sütten bebeğe geçtiği için bebeği de sakinleştirir¸ rahatlatır¸ uyutur.
Kaynar; genelde yurdumuzun güney illerinde¸ özellikle Adana yöresinde yeni doğum yapılan evlerde sıkça tüketilen¸ sıcak içilen bir içecektir.
Hayırlı olsuna gelen misafirler için de güzel bir ikramdır. İkram ederken bebeğin cinsiyetine uygun mavi veya pembe renk ağırlıklı fincanlar tercih edilebilir. İçildikten sonra adet üzerine¸ "sütünüz bol olsun" diye dua edilir. Şifa olsun.
Mesude SARI
Yazar“Hazret-i Peygamber (s.a.v) Efendimiz, muhtaç, zayıf ve fakirlere yardımı sever, nerede yardıma muhtaç kimse olursa onun yardımına koşar, ashabına bu hususta emirler verirdi. İyiliksever ve cömertti. ...
Yazar: Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi
Hazırlanışı: Yerfıstığını hafif kavurup kabuklarını soyup ikiye ayırıyoruz. Bir ölçü toz şekeri ve susamı teflon tencere içersinde hızlı ateşte karamelize oluncaya kadar kavuruyoruz. Malzemeler 1...
Yazar: Mesude SARI
Kanûnî’nin küçük oğlu Selim, 28 Mayıs 1524’te İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi Hürrem Sultan, saray içinde sözü geçen, etkili bir kadındı. Saray kadınlarına ve hizmetkârlara, Şehzade Selim’in terbiye...
Yazar: İsmail ÇOLAK
“Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek” mefhumu, insanlara genel manada güzellikleri telkin eder. Yaratılmışların en şereflisi olan insan elbette ki, “ahsen-i takvim” olduğu için fıtrî olarak da, cismî o...
Yazar: Musa TEKTAŞ