SOMUNCU BABA DERGİSİ 200. SAYISI VE ÖZEL EKİ
Somuncu Baba Dergisi, Haziran 2017 itibarıyla 200. Sayısına ulaştı. Bu, millî ve manevi hassasiyetinden taviz vermeden yerelden ulusala, uluslararasına hitap edebilen bir yayın organı için takdire şayan bir yürüyüştür. Bu kutlu yürüyüş azim ve kararlılıkla daha nice yüzlü sayılara ulaşacaktır.
Somuncu Baba Dergisinin 200. Sayısı vesilesiyle “Gülşenin Hiç Solmayan Gülü” başlıklı bir yazı kaleme alan
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin ATEŞ Somuncu Baba dergisinin macerasını şöyle dile getiriyor: “ Vakıf kurucumuz Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, bizlere bitmeyen bir hazine olarak bırakmış olduğu manevî emaneti sayesinde, 31. yılında Vakfımız çok önemli hizmetlere imza atmıştır/ atmaktadır. Bu hizmetlerden birisi de Somuncu Baba Dergisi’dir. Dergimiz 1994 yılında dostlarımızın katkılarıyla, üç aylık olarak neşredilmeye başlandı. Okuyucularımızın teveccühüyle dergimiz insanımızın gönül dünyasına, ahlakî, ilmî ve kültürel tohumlar düşürmüştür. 2000 yılının Ocak ayından itibaren iki aylık yayın aralığı ile gelişerek devam eden dergimiz, 2005 yılının Haziran ayından itibaren aylık olarak bütün ülke sathına dağıtımı yapılan on beş binin üzerinde okuyucusu ile binlerce insana ulaşan bir yayın organı olarak daha da gelişmiş ve konu zenginliği açısından yelpazesini genişletmiştir. Bir gül misali kültür bahçemizdeki açılan bu gülün rengi solmadan daima etrafına güzel kokular yayacaktır. 2007 yılının Ocak ayından itibaren ise, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için yeni bir ek çıkarılmıştır. 2015 yılı ocak ayı itibari ile aile eki de sizlerle buluşmuştur. Cenab-ı Allah’a hamd olsun bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin değerli kültür adamları başta olmak üzere akademisyenlerimizin ve halkımızın her kesiminden büyük bir teveccüh kazanmış olan dergimiz; okunan, okunması tavsiye edilen, beğenilen ve takdir gören bir neşriyat olarak 200. sayısına ulaşmıştır. Başta 200. sayı için hislerini dile getiren, duygularını samimi bir lisan ile kaleme alan değerli ilim, kültür ve devlet adamlarımıza kalbî şükranlarımı sunar, şimdiye kadar yazılarıyla, şiirleriyle bilgi ve belgeleriyle bizlere destek veren dostlarımızı, emeği geçen bütün kardeşlerimizi ve siz kıymetli okuyucuları mızı en içten duygularımla selamlarım.”
Somuncu Baba Dergisinin 200. Sayısı münasebetiyle devlet erkânından, akademisyenlerden, yazar ve şairlerden çok sayıda kutlama mesajları geldi.
Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ dergi yönetimini tebrik ederken şu görüşlere yer verdi: “Birlik ve beraberliğe muhtaç olduğumuz özellikle şu son birkaç yıl içinde Somuncu Baba dergisi daima devletinin, milletinin yanında olmuş, nifak ve tefrikaya asla pirim vermemiş, bu güne kadar devletinin ve milletinin âlî menfaatleri doğrultusunda yayın çizgisinden sapmamıştır. Bu, bizim için önemli bir kıstastır.”
Somuncu Baba Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Bekir AYDOĞAN şöyle dedi:
“Elhamdülillah. Yayıncılıkta 200. sayıya ulaşmamıza fırsat ve imkân veren Yüce Rabb’imize şükürler olsun. Hamd yalnızca O’na mahsustur. Somuncu Baba Hazretleri (k.s.)’nin cedd-i mübarekleri Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’e Rabb’imizin ilmi adedince salât ü selâm olsun! Dergimizin 200. sayısında siz değerli okuyucularımızla buluşma ihsanını bizlere bahşetti. 1994 yılından, ilk sayımızdan itibaren Somuncu Baba Hazretleri (k.s.)’nin hayatı, tasavvuf anlayışı, öğrencileri, bu topraklara olan manevî tesirleri ile birlikte, Vakfımızın Kurucusu Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi (k.s.)’nin hoşgörüsü, insanlığa vakıf yoluyla hizmeti ve gönüllere vermiş olduğu değer, dergi sayfalarımızın hep şeref levhaları oldu.” …
“Somuncu Baba Dergisi’ni kurma fikrini teknik kadromuza aşılayan, her zaman ileri görüşleriyle bizleri destekleyen, Vakıf Mütevelli Heyet Başkanımız H. Hamidettin Ateş Efendi’ye binlerce teşekkürü bir borç biliyoruz. Dergimizi kurup, yıllarca yaşatan sonra bizlere emanet eden, kendi bekâ âlemine giden, kurucumuz (merhum) Ahmet Şemsettin Ateş Efendi’yi rahmet ve minnetle anıyoruz.”
Somuncu Baba Dergisinin 200. Sayısına ulaşması ile ilgili diğer görüşleri de kısa kısa verelim:
M. Nazmi DEĞIRMENCI (Somuncu Baba Dergisi Yayın Editörü): Somuncu Baba Dergisi, millî, manevî bir iklimde Darende merkezli hazırlanan, bir gönül davasının etrafında kenetlenmiş, hakkı arayanlara ışık olan, bir muhabbet membaının kültür ve edebiyat pınarıdır… Darende gibi şirin bir diyardan doğup, mana boyutunda her yüreğe ve insana dokundu. Değişik yaş, eğitim ve kültür seviyesindeki kişilerce okundu. Güzelliği, zarafeti kendisine ilke edinmiş bir dergi olarak tasavvufun geniş açılımlı atlası oldu. Başta edep, irfan, tevazu, kanaat, kadirşinaslık, helal, haram, adab-ı muaşerete kadar bu gün hasret kalındığı birçok konuyu gündeminde tuttu.
Musa TEKTAŞ (Somuncu Baba Dergisi Yayın Editörü): Başta, dergimizin kuruluşunun gerçekleşmesi için arkadaşlarımızı ve bizi teşvik eden Vakıf Mütevelli Heyet Başkanımız H. Hamidettin Ateş Efendi’ye şükranlarımızı sunuyoruz... Dergimizin Kurucusu Ahmet Şemsettin Ateş Ağabey’i rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz... İlk sayıdan başlayıp bugüne kadar her türlü desteği veren yazarlarımıza, şairlerimize, teknik desteğini aldığımız dostlarımıza ve siz değerli okuyucularımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Millî birlik ve manevî kardeşlik esasları- nı önceleyen, devletimizin bekası için çalışan ve dua eden bir manevîyat ocağının yayın organı olan Somuncu Baba Dergisi, topluma faydalı, barış, dostluk, güven ve huzur içinde yaşamanın önemine vurgu yapın, tasavvuf ve edebiyatın insan hayatına olumlu katkılarını önceleyen bir çizgide üzerine düşeni yapmaya çalışıyor.
Prof. Dr. Alim YILDIZ (Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü): Somuncu Baba Dergisi ilim-kültür ve sanatta çizgisi olan ve alanında büyük bir boşluğu dolduran, dinî ve millî çizgisi ile gerek yazıları ve gerekse kaliteden taviz vermeyen baskı ve tasarımıyla yayımını devam ettirmektedir. Ve bu kalitesiyle yayımına devam edeceğine de inancım tamdır. Emeği olan herkesi kutluyorum.
Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE (Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı): Somuncu Baba Dergisi’nde yazı yazmaya başlamamda da uzun soluklu bir şekilde devam ettirmemde de etkili olan temel unsur derginin yayın çizgisidir. Her şeyden önce “Amellerin en güzeli az da olsa devamlı olanıdır.” düsturuyla derginin yayın hayatına kesinti vermeden ve de gelişerek, güçlenerek, yenilerek ve farklı yayın organlarının da eşlik ederek çıkması derginin en önemli özelliğidir. Baskı kalitesi, yayın ciddiyeti, ele aldığı konuların önceliği bakımından Somuncu Baba Dergisi diğer dergilerden farklılığını ortaya koymaktadır. Dergide yayınlanan makalelerin kısa ve özlü olması, akademik ve ilmî üslubu yansıtması, İslâmî değerleri temel kaynaklardan referansla ortaya koyması yayın kalitesini ortaya koymaktadır.
Prof. Dr. Ali AKPINAR (NEÜ Öğretim Üyesi, Konya İl Müftüsü): Kısa zamanda yayın hayatına başlayıp kısa zamanda kapanan Bab-ı Âli mecmualarına inat, azim ve kararlılıkla varlığını hem de gelişip serpilerek sürdüren bir mecmuadır Somuncu Baba. Adı üstünde ilim, irfan, fikir, kültür adamlarını bir araya getiren; onların kalemlerinden süzülen hakikatleri de okuyucusuyla buluşturan bir gönül dergisi.
Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN (Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): Bin bir emek ve türlü güzel ideallerle yola koyulup yayın hayatına kazandırılan bir dergi hüsn-i kabul görür, okuyucularca benimsenir ve aranır hale gelirse o zaman ümitler yeşerir, idealler güçlenir, eller yazı yazmak için güçlenir ve yazarlar kaleme sarılır. Çalışanlar daha bir heyecanla işine koyulur ve bir sayının hazırlıkları bitmeden diğer sayının hazırlıkları başlar. Okuyucular gelecek sayıyı sabırsızlıkla bekler. Yönetici, editör, yazar, çalışan ve okuyucunun katkılarıyla hayat bulan dergi artık maya tutmuş, kök salmış ve meyveye durmuş demektir.
Prof. Dr. Mehmet AKKUŞ (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Dergi, akademisyenlerin değerli birikimlerini geniş halk kesimlerine ulaştırmada vasıta olmakta, ecdâdımıza, tarihimize, dinî hayatımıza dair nice konularda ilim erbâbıyla, onları sevenler arasında köprü olmaktadır. Bu vesileyle Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş Efendi başta olmak üzere dergiyi çıkaran vakıf çalışanlarına, yazarlara ve dergileri her ay alıp okuyan okurlara daha nice yıllar hayırlı hizmetlerinde başarılar dilerim.
Prof. Dr. Ali YILMAZ (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın bir eseri de Somuncu Baba Dergisi’dir. Bugün bir dergiyi yayınlayıp onu dağıtıma sunabilmenin bütün imkânlarının bulunduğu, yayıncılığın merkezi olan İstanbul’da bile çok zor olduğu bilinmektedir. Fakat Somuncu Baba Dergisi Darende ilçesinde hazırlanmakta, 10.000’e yaklaşan bir tiraj ile bütün Türkiye’ye dağıtılmaktadır. Şu anda da elimize 200. sayısı ulaş- mış bulunmaktadır. Biraz önce vakfın temel ilkesi olarak söylediğim, “işi ehline vermek ve estetiğe dikkat etmek” ilkesini bu dergide de görüyoruz.
Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ (Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi): Somuncu Baba’nın bıraktığı mirası yeni nesillere tanıtma görevini üstlenen bu güzel dergi, onun yurdunda, Darende’de hazırlanıyor ve Anadolu’yu aydınlatıyor. Söz sohbet kelama, yazıya tebdil ediyor. Dostlar güzel makaleler yazıyorlar ve insanlarımızın sorularına cevaplar arıyorlar. Dergi, Somuncu Baba’nın mirasına sahip çıkıyor; insanı manevî cephesiyle kucaklayarak talim ve tezkiye ediyor.
Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ (NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı): Somuncu Baba Dergisi, yayın hayatına başladığı günden itibaren ilkeli, ne dediğini bilen, hedefi ve gayesi belli, her türlü zararlı haşerelere karşı milletinin ruh kökünü korumaya ve kollamaya hizmet eden, millet varlığımızı bir arada tutan bir yayın çizgisi izlemektedir.
Sırrı ER (Yazar-Şair): Çocuk dergisinde ilk yazım 2008 Ocak sayı- sında yayımlandı. (13. sayı) Rabb’ime şükürler olsun ki o tarihten bu güne kadar hiç ara vermeden her ay yazdım ve dergide yayımlanacak yazıların düzeltme işini de aksatmadan yerine getirdim. Verdiğim sözü tutmanın mutluluğu içindeyim. Az bir süre değil, neredeyse on yıl olmuş. Böyle hayırlı bir hizmette az da olsa bir katkım olduysa ne mutlu bana. Rabb’im ömür ve sağlık verdiği sürece karınca kararınca da olsa yardımımız devam edecektir inşallah.
Fatih ÇINAR (Tokat İl Vaizi-Yazar): İsmini, gönül ateşinde pişirdiği ekmeklerle halka hizmeti şiar edinen Somuncu Baba’dan alan Somuncu Baba Dergisi, ilim, kültür, edebiyat ve tasavvufî hakikatlerin peşinde iki yüzüncü sayısına ulaştı. Anadolu’nun maddî ve manevî yekûnunu birikimli kadrosu ve güzel sunumu ile evlerimize, işyerlerimize, kütüphanelerimize daha da önemlisi gönüllerimize nakşetmeyi hedefleyen iki yüz sayılık bir yolculuk…
Ali ÖZKANLI (Eğitimci Yazar-Şair): Dergi, kendine güvenen, ne söylediğini bilen bir çizgide hâlen yoluna devam etmektedir. Yıllardır göz dolduran makaleleriyle farklı bir yere sahip olan Somuncu Baba Dergisi bir kültür çağlayanı, bir edebiyat pınarı olma özelliğini korumaktadır
Mustafa ÖZÇELİK (Yazar-Şair):Somuncu Baba Dergisi’nin bir önemi de şuradadır: Malum bu çağın en çok öne çıkan vasıflarından birisi de insanların çeşitli vasıtalarla çok değişik ve çoğu insanlığın hayrı- na olmayan ideolojilerin, düşüncelerin saldırısıyla karşı karşıya kalmış olmasıdır. Bilgi kirliliğine maruz kalan insanlar, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlama imkanından da mahrumdur. İşte bu dergi, tam da bu noktada önemli bir hizmetin yayın vasıtası olarak daha bir değer taşımaktadır.
Dr. Mukadder Arif YÜKSEL(Samsun-Canik İlçe Müftüsü): Bu dergide esma-i hüsnadan evsafı nebeviye, emin beldeler Mekke’den Medine’ye ve Kudüs’e tabi olduğumuz, bizden olan bize ait her ne varsa anlatılır gönül diliyle. Somuncu Baba aynı zamanda bir sanat ve edebiyat dergisi işlevi görür. Edebiyatımıza mâl olmuş, kültürümüze derin iz bırakmış şahsiyetlerin edebi metinleri, şiirleri kahve tadında dimağlarımıza ulaşır.
Erol AFŞİN (Eğitimci-Yazar): Bu sayfaların sütunlarından hangi yazarlar geldi geçti, hangi konular okurla buluştu. Kültürel birikime katkı olması açısından birbirinden farklı yazıların yer aldığı dergi, bir kültür çeşnisi sunuyor adeta… Eğitim, kültür, tasavvuf, tarih, hayat kısacası hayatın her anına bir dokunuş…
Resul KESENCELİ (Vakıf Eğitim Genel Müdürü): Somuncu Baba Hazretleri’nin yetiştirdiği manevîyat erenleri olan talebeleri ve halifeleri Anadolu ve Rumeli’nin her tarafına damgalarını vurmuşlardır. Öyle ki bu alanlara ait tahrir defterlerinde Şeyh Hâmid-i Veli ve halifelerine ait vakıflar, zaviyeler, tekkeler ve camilerin kayıtları bulunmaktadır.
M. Nihat MALKOÇ (Yazar-Şair): Uzun yıllardan beri adresime gelen, yolunu dört gözle beklediğim müstesna dergilerden biridir Somuncu Baba… Özel olarak saklanmayı ve arşivlenmeyi hak eden dergilerden biridir o. Onlarca şiirim ve yazım bu derginin sayfalarında yer bulmuştur… Ay boyunca elimden düşmez bu güzel dergi… Okuyup bitirince de kütüphanemin en güzel köşesinde ilgilisi tarafından okunmayı bekler.
Ömer HİDAYET (Yazar): Somuncu Baba Dergisi, diğer dergilerden birçok yönüyle farlılık arz eder. Bir gönül membaının aylık dergide tezahürüdür. Satış ve tiraj kaygısı taşımayan naif bir yüzü vardır. Adeta, söyleyecek sözü olan, mana dünyasına dair kaygılar taşıyan kalem ehline mektep oluşturur.
Naciye BEYZA (Yazar): Hep deriz ya, gelişme tek taraflı olmaz diye. Maddeten kalkınma olduğunda, manevî kalkınma da beraberinde gelir. Somuncu Baba Dergisi’nin, hediye olarak verdiği çocuk eki, içerik ve baskı kalitesi ile göz dolduruyor. Çocukların pedagojik gelişimine uygun yazı ve resimler adeta sayfaları süslüyor. Sayfa düzeni ve mizanpajı, her zaman içeriğin habercisi olur… Somuncu Baba çocuk eki, yazarların yalın ifadeleri, yükledikleri anlam bütünlüğü ile her türlü takdirin üstündedir. Şiirler aralara serpiştirilmiş, hikâyeler yaşlarına uygun bir tonda yazılıyor. Çocuğun bu yaşta en çok etkilendiği edebî tarz hikâye dilidir. Çocuk dergimizin bir çok sayısında dört, beşe varan hikâyeler yayınlandı. Bu da ana omurganın sağlam temellere dayandığını ve kalıcı olduğunu gösterir.
Ayşe Gül PINAR (Yazar): Somuncu Baba Dergisi’nin ücretsiz ikinci eki, aile dergisidir. Kendi içinde bütünlük arz eden bir muhteviyata sahip olduğu daha ilk sayfalarda göze çarpıyor. Ailenin mahremiyetine inanan yayın politikası, her aileye huzur ve güven veriyor. İşlenen konular, kaleme alınan satırlar, hep bir medeniyet inşasının aileye bakan tarafı olarak dikkatleri çekiyor. Magazinleştirmeden manaya önem veriyor. Rencide etmeden tarafları sorumluluğa çağırıyor.
Somuncu Baba Dergisi
Yazar