SOKAKTA SATILAN YİYECEKLER: AÇIK TEHDİT
Gıda ambalaj materyali olarak sağlıksız poşet ile gazete kâğıtlarının kullanılması yoğurt yapımında alüminyumlu kaplar kullanılması sağlığımızı başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir.
Açıkta satılan gıda maddeleri genellikle bir metrenin altında bir yükseklikteki tezgâhlarda tüketiciye sunulmaktadır. Bu yükseklikler¸ çok ağır kirlenmelerin ve bulaşmanın yer aldığı ağır hava tabakalarıdır. Ve kolay kolay taze hava ile yenilenmezler. Gıdaların açıkta bu şekilde satılmalarıyla¸ bu yükseklikten kaynaklanan özellikle artan hava kirliliği ile kirli havanın içindeki ağır tüm elementlerin açık gıdaya geçmesine neden olabilmektedir. Trafiğe açık alanlarda egzoz gazından çıkan özellikle kurşun¸ açıkta satılan gıdaya rahatlıkla bulaşabilmekte¸ oradan da onu tüketen insanlara rahatlıkla geçerek bazı rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Açıkta satılan gıda maddelerine dışardan rüzgâr vasıtasıyla bulaşan toz¸ kıl gibi mikropların çokça bulunduğu kirlenmeler de unutulmamalıdır.
Gıdaların açıkta satılmaları onların elle ve tadına bakmak amacıyla dokunulması da çok kirlenmesine neden olabilmektedir. Yine açıkta satılan gıdalar ya başka maddelerle ya da kendi aralarında tartmak amacıyla kullanılan aynı kepçe gibi malzemelerle de benzer bulaşmalar söz konusu olabilmektedir.
Açıkta gıda maddesi almak yerine¸ sağlığımız için üretiminden sonra tüketilinceye kadar sadece kendi elimizin değebileceği bireysel ambalajlara sahip gıda maddelerini almalıyız. Aradaki fiyat farkını fabrikalarda bireysel ambalajlamanın getirdiği sağlığa değişmemeliyiz.
Gıda ambalaj materyali olarak sağlıksız poşet ile gazete kâğıtlarının kullanılması yoğurt yapımında alüminyumlu kaplar kullanılması sağlığımızı başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir.
SAĞLIKSIZ POŞETLER
Pazarlarda yaş sebze meyvelerin konulduğu çeşitli renklerde üretilen sağlıksız poşetler başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Poşetlerde kullanılacak plastik maddenin hammaddesi orijinal olmalıdır. Orjinal malzemeden yapılan poşetler ince ve hışırtı çıkarır ve kesinlikle kokmaz.
Ancak; son yıllarda Türk Gıda Kodeksi'nin kullanılmasına izin verilmediği çöplüklerden toplanan her türlü artık maddelerden de poşet yapılmaktadır.
Çöpe atılan plastik malzemelerin içerisi¸ mikroorganizmaların en iyi üreyebileceği yerlerdir. Gıda ile bulaşmış poşetler¸ çöplüklerde adeta bir mikrop üretme merkezidir. Çöpteki poşetlerde¸ mikroorganizmaların yaşaması ve gelişmesi için¸ her türlü besin maddesi¸ nem¸ ısı v.b. etkenler mevcuttur. Mikroorganizmalar sadece kendileri üremekle kalmaz¸ poşetin florası sebebiyle aflotoksin gibi¸ mikrotoksinleri salgılar ki; salgılanan bu toksinler 300 0C de dahi¸ etkisiz hale gelmezler. Çöplere atılan atık ne kadar temiz olursa olsun onu kirletmeye çöplüğe atılması bile yeterlidir. İşte sağlıksız poşetler bu malzemelerle yapılmaktadır. Sağlıksız poşet kullanılmak; mikroorganizmaları ve onların salgıladıkları toksinleri gıdaya bulaştırır.
GAZETE KÂĞITLARI
Gazete kağıdı hiç okunmamış¸ üretilmiş ama okuyucusuna ulaşmamış bile olsa¸ gazete kağıdında bulunan okuma amacıyla kullanılan boyalar insan sağlığına uygun olmadığı¸ ayrıca gazete üretim hattının hijyenik olmaması sebebiyle sarıldığı gıda maddesine mürekkep ve mikroorganizma bulaştırması sonucunda zamanla bazı sakıncalara sebebiyet verebilmektedir.
Hele hele okunmuş¸ iade edilmiş gazetelerde okuyucunun ellerinden okuyucuda bulunabilecek salgın bir hastalık rahatlıkla sarıldığı gıda maddesine oradan da insan vücuduna geçebilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık taşıyan bir okuyucunun okuduğu bir gazete ile bir ekmeğin ambalajlanması¸ sarılması¸ özellikle damak zevkinize uygun olarak¸ sıcak sarılmasıyla bulaşıcı hastalık etmeninin tüketicilere daha kolay bulaşabileceği riski göz önüne alınmalıdır.
ALÜMİNYUM KAPLAR:
Yoğurt hepimizin bildiği gibi asitli bir gıda maddesidir. Asitli gıda maddelerinin alüminyum kaplara konulması sonucunda yoğurt ta bulunan Laktik asit¸ alüminyumu zamanla korozyona uğratarak alüminyumun yoğurda¸ oradan da insana geçmesine sebebiyet verir. İnsan vücuduna bu yolla geçen alüminyum insanı çabuk yaşlandırır¸ hafıza kaybına yol açar ve en önemlisi alzaimer hastalığının sebeplerinden biridir.
Sağlıklı günler diliyorum.
Aydın ADİLOĞLU
YazarMillî şairlerimizden Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimin” adlı şiirinden iki dörtlükle yazımıza başlayalım. Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun ...
Yazar: Sırrı ER
Sultan I. Ahmed, 18 Nisan 1590 günü Manisa’da doğdu. Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Çok mükemmel bir tahsil gördü. Arapça ve Farsçayı mükemmel derecede konuşurdu. Ok atmak, kılıç...
Yazar: Kadir ÖZKÖSE
Genel hatlarıyla yer verdiğimiz balığın faydalarına her geçen gün yenileri eklenmektedir Balıktan sağlanan tüm faydalar Rabbimizin bizlere verdiği büyük bir nimettir Tüm besinlerde olduğu gibi balıkl...
Yazar: Aydın ADİLOĞLU
Her ilim dalı ‘hoca-talebe’ münasebetinin zorunlu olduğu süreçlere şahitlik eder. Örneğin bir ustanın dizinin dibine oturmadan usta bir marangoz olunmayacağı gibi bir kimsenin alanında uzman bir hocan...
Yazar: Fatih ÇINAR