SEBZE VE MEYVELER
Vücudumuza zarar veren toksinler dokularımızın¸ organlarımızın¸ hücrelerimiz ve hücre içi organcıkların başlıca düşmanlarıdır. Çevremizden çeşitli yollarla aldığımız ve bedenimizin ürettiği toksinlere karşı detoks sistemimizin (Toksinlerin zararsız hale getirilmesi bedenden atılması) yetersiz kalması halinde¸ yorgunluk¸ güçsüzlük¸ bitkinlik¸ kendini iyi hissetmeme aşırı uyku ve uykusuzluk¸ kas ve eklemlerde gerginlik¸ ağrı ve güçsüzlük¸ sinirlilik¸ bunaltı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Son yıllarda ülkemizde özellikle gençler arasında sebze tüketiminde büyük bir isteksizlik göze çarpmaktadır. Sebzelerin tüketilmesindeki isteksizliğin altında gelir durumu ile daha pahalı gıdaların daha besleyici olduğu yönündeki yanlış ve eksik bilgilere inanmanın etkisi büyüktür. İster zengin ister fakir olalım sebzeleri tüketmek bir zorunluluktur. Sebzeler sadece fakirlerin yiyeceği besin maddeleri değildir. Sağlıklı¸ hastalıklara yakalanmak istemeyen herkesin tüketmek zorunda olduğu besinlerdir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok mineral madde¸ antioksidan ve detoks maddeleri en çok veya büyük bir ekseriyetle sadece sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.
Meyve ve sebzelerde bulunan dört önemli besin maddesi vardır ki bunlar karşılanamadığı zaman insanın başta kanser olmak üzere çok önemli hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıyadır. Bunlar;
1-Lifli maddeler
2-Vitamin ve mineral maddeler
3-Antioksidan maddeler
4-Toksinleri atıcı detoks maddeler
Lifler:
Lif kısmı besinlerin içindeki sindirilemeyen pek çok değişik madde için kullanılır. Lif hiçbir vitamin¸ mineral ya da kalori sağlamaz. Fakat bazı önemli fonksiyonları vardır. Lif sindirim sistemimizin rahat çalışmasına yardımcı olmaktan başka¸ kanser¸ kalp hastalığı ve diyabet gibi değişik hastalıklara karşı korunmaya da yardımcı olur.
Vitamin ve Mineral Maddeler
Yaşayan her canlı hücrenin fonksiyonu ve devamlılığı minerallere dayanır. Mineraller vücut sıvılarının¸ kan ve kemik oluşumu¸ sağlıklı sinir fonksiyonlarının devamı¸ kalp-damar sistemi ve vücut kaslarının yapısının düzenlenmesinde gerekli yapı taşlarıdır. Enerji üretimi¸ büyüme ve iyileşme gibi vücut fonksiyonlarında görev alırlar.
Antioksidan Maddeler
Serbest radikallerle hücreler yıpranmakta¸ erken yaşlanmakta ve ölmektedir. Sonuçta erken yaşlanan doku ve organlar ile damar sertliği¸ şeker hastalığı¸ katarakt¸ kanser gibi yıpratıcı ve süreğen birçok rahatsızlığa sebebiyet verirler. Antioksidanlar serbest radikallere karşı hücreleri bir zırh gibi korumakta ve serbest radikallerin meydana getirdiği birçok zararları engellemektedir.
Sebze ve meyveler çok iyi antioksidan maddeler içerir. Sebzelerin içerdiği antioksidan maddeleri bünyelerinde bulundurdukları kratoniler¸ flavonioidler¸ polifenol maddelerden kaynaklanmaktadır.
Toksinleri Vücuttan Atan Detoks Maddeler:
Vücudumuza zarar veren toksinler dokularımızın¸ organlarımızın¸ hücrelerimiz ve hücre içi organcıkların başlıca düşmanlarıdır. Çevremizden çeşitli yollarla aldığımız ve bedenimizin ürettiği toksinlere karşı detoks sistemimizin (Toksinlerin zararsız hale getirilmesi bedenden atılması) yetersiz kalması halinde¸ yorgunluk¸ güçsüzlük¸ bitkinlik¸ kendini iyi hissetmeme aşırı uyku ve uykusuzluk¸ kas ve eklemlerde gerginlik¸ ağrı ve güçsüzlük¸ sinirlilik¸ bunaltı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
İşte meyve ve sebzelerdeki bulunan bazı maddelerle kendimizi bu zararlı maddelerden kurtarabiliriz.
Toksinlerini dışarı atan zararsız hale getiren detoks besinleri şunlardır:
Havuç¸ kereviz¸ marul¸ lahana¸ kırmızı pancar¸ karalâhana¸ ıspanak¸ kabak¸ bürüksel lahanası¸ brokoli¸ pırasa¸ karnabahar¸ elma¸ portakal¸ yer elması¸ kivi¸ siyah üzüm¸ şeftali¸ kayısı¸ greyfurt¸ muz¸ maydanoz¸ nane¸ dereotu. Baharat olarak¸ papatya¸ zencefil¸ karahindiba¸ keten tohumu¸ devedikeni sayılabilir.
Sonuç Olarak:
Yukarıda anlattığımız 4 ana sebepten dolayı asla sebzelerden vaz geçemeyiz. Gelir durumumuz ne olursa olsun¸ sebze sadece fakir tüketicilerin tüketeceği besin maddeleri değildir.
Bu kadar değerli besin elementlerini satın alırken¸ muhafaza ederken¸ hazırlarken bazı kurallara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bunlar:
1-Parlak renkli sebzeleri alın. İyi kalite sebzelerin parlak ve düzgün karekteristik şekilleri olur.
2-Yaralı sebzeler almayın. Bu tür yaralarda mantar yerleşmiş olabilir.
3-Yapraklı sebzelerin yaprakları sert olmalı¸ buruşuk olmamalı.
4-Sadece en fazla 3 gün içinde tüketeceğiniz sebzeleri satın alın. Uzun süre sakladığınız sebzelerin besin değeri düşer.
5-Sebzeleri saklama öncesi yıkamayın. Buzdolabına koymadan önce sebzelerin kuru olmasına dikkat edin.
Sevgili okuyucular unutmayınız ki¸ sebzesiz bir beslenme¸ hastalıklı bir hayat demektir.
Aydın ADİLOĞLU
Yazar“Sâde” yazmak, “basit” yazmak değildir. Çoğu kimse sâde kelimesini basit kelimesiyle aynı anlamda kullanır. Oysa sâde, içinde derinlik barındıran bir kavram… Fakat basit, sathîdir; yüzeysel, üstünkörü...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Kahvaltı Yapmayanların uzun vadede kolayca kilo aldıkları ¸kahvaltı yapmayanlar sadece kolay kilo almakla kalmazlar¸ kilo vermekte yada verdiği kiloları korumakta da güçlük çekerler.Çoğumuzun önemseme...
Yazar: Aydın ADİLOĞLU
Tefsir, hadis ve fıkıh âlimi. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in bacanağı, Şeyh Edebali’nin hemşehrisidir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Sultan Orhan devrinde vefat etti. Karamanlı olan Durs...
Yazar: Muammer YILMAZ
Daha çok küçükken rahmetli dedem beni sık sık sevindirirdi. Yattığım odadan salona kadar geçeceğim yola aralıklarla bir bir bozuk ve kâğıt para koyardı. Sonra da seslenerek beni çağırırdı. "Tarık, ge...
Yazar: Erdal KARASU