Nasihat Bin Defa da Olsa Nasihat
Hayatımızı kuşatan ve herkesin ağzından sıkça işittiğimiz bazı kelimeler ve kavramlar vardır. Nasıl düşünürüz? Nasıl konuşuruz? Davranışları yönetirken tek karar verici biz miyiz?
Sorular cevaplar ve arkalarında saklanan nice gerçekler. Hayatı önemli saymak her geçen seneyi bir öncekine göne daha güzel ve verimli yaşayıp hayat imtihanını başarı ile tamamlamak ne güzel bir mutluluktur.
Doğru, iyi ve güzel bizler için can suyu gibidir. İyilik başta ayet daha sonra örf ve adetlerle sınırı çizilen erdemli davranışlar toplamıdır. Allah’ın en büyük iyilik kaynağı olması başlı başına bir anlam taşır.
Sevgi köprüsünden geçip günlük hayatımızı yaşar gideriz. Bazı isteklerimizi yerine getirilmesini isterken sevginin gücünden yararlanmayı ihmal etmez bazen da sevgiyi abartarak başımıza olmadık işler açarız.
Sevgi hazinesini bir ömür boyu dikkatli kullanmak zorundayız. Hayat boyu karşılaştığımız bütün işlerimizin sihirli anahtarı olan sevgiyi yanlışa alet edersek başımıza gelmedik işler kalmaz. İnsan olarak bitmeyen isteklerimiz var. Yemek, içmek, konuşup eğlenmek, çalışıp kazanmak belki de kaybetmek, sebepli sebepsiz gülüp ağlamak gibi nice davranışlarımız var. Bunları zaman içinde kontrol etmeyi öğrenmek zorundayız. Öfke ve kızgınlıkta ölçülü olmak, kaprislerle hayatı çekilmez hâle getirmemek gerekir.
Peki, bunları nasıl yapacağız? Tabi ki ahlak kuralları ile. Ahlak kuralları Allah’ın biz insanlara uzattığı kurtuluş reçeteleridir!
Ahlak insan duygularının bir düzene konulması ile oluşur. Öfkesini, sevgisini, açlığını, hırsını, doğruya iyiye güzele kutsala yönlendiren insan güzel ahlak sahibidir.
Her zaman doğru olandan şaşmamak lazım. Doğruluk ve iyi alışkanlıklar disiplinle kazanılır. Saygı, düzen ve disiplin başarı yolunun işaret levhalarıdır. Hayat yolunun saadeti kolay elde edilebilecek bir şey olsa idi imtihana ne gerek kalırdı?
Ali BÜYÜKÇAPAR
YazarEn başta gelen görevimiz Allah’ a karşı yapmak zorunda olduğumuzu kulluktur. “Allaha kul peygambere ümmet olasın.” diyen büyüklerimizin duasını almayı sakın ihmal etmeyin. Dünya dua üzerine kuru...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Birinci İnönü Savaşı’nın yaşandığı 1921 yılı Ocak ayı başlarıydı. Anadolu’da ve Ankara’da sancılı günler olanca şiddetiyle sürüyordu.Ankara Öğretmen Okulu’nun konferans salonu, bu defa kadınlarla hınc...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Arkadaşlar, önce size bazı genel ifadeleri hatırlatmak istiyorum. Öğütlerim bir ömür boyu sizinle olmalı ki yaşadığınız vakitlerde başınız sıkıntıya düştüğünde bunları hatırlayıp zorlukları yenebilesi...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Saygı insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır. Saygı; sevginin ve birlik-beraberliğin olmazsa olmaz unsurudur.İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızı...
Yazar: Naciye BEYZA