MEYVELER NE ZAMAN VE NASIL YENMELİ?
Yediğimiz meyvelerin değerini onları tam satın alırken¸ keserken ve ağzımızın içinde parçalarken hep düşünürüz.
Yediğimiz meyvelerin değerini onları tam satın alırken¸ keserken ve ağzımızın içinde parçalarken hep düşünürüz. Ancak bu iş düşündüğümüz kadar öyle kolay değildir. Onun nasıl ve ne zaman yenmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Meyveleri yemenin en doğru yolu nedir? Yemek öğünlerinden önce mi yenmeli yoksa yemek öğünlerinden sonra mı yenmeli?
Meyveler¸ yemek öğünlerinden önce yenmelidir. Meyveyi bu şekilde yerseniz¸ kilo vermede ve diğer yaşam aktiviteleri için gerekli enerjinin önemli bir miktarını karşılamada meyveler büyük bir rol oynamış olur.
Meyvenin önemi
Farz edelim ki¸ siz iki dilim ekmekten sonra bir dilim meyve yediniz. Meyve dilimi¸ mideden bağırsaklara geçmeye hazır olduğu halde¸ ancak bu şekilde yenmesinden dolayı engellenir. Bu süre içinde tüm öğün parçalanır¸ fermante olur ve asite dönüşür. Çok cüz-i bir miktar meyve midedeki diğer gıda ile temas içerisine gelir ve mide öz suları¸ gıdanın tüm kütlesini parçalamaya koyulur. Bu sebeple¸ lütfen meyvenizi ya boş midede yiyin veya öğünden önce yiyin.
Her zaman bazı insanların şikâyetlerini duymuşsunuzdur. Kavun yediğim zaman¸çok geğiriyorum¸ durian (pek hoş kokusu olmayan tropik bir meyve) yediğim zaman¸ midem şişiyor veya muz yediğim zaman helaya koşacakmışım gibi hissediyorum vs. gibi. Gerçekte¸ bütün bu şikayetler meydana gelmez¸ eğer meyveyi mideniz boş iken yerseniz. Meyve¸ mide dolu iken yendiği zaman¸ bozulmuş diğer gıda maddeleri ile karışır ve gaz üretir¸ bu yüzden de sizin mideniz şişer.
Kırlaşmış saçlar¸ dökülmüş saçlar¸ sinirsel patlamalar¸ gözlerin altındaki siyah halkalar¸ bütün bunlar olmayabilir eğer meyveleri midemiz boş iken yersek. Portakal ve limon gibi bazı meyveler asitlidir şeklindeki¸ böyle bir düşünce doğru değildir. Çünkü¸ bu konuda araştırmalar yapmış olan Dr. Herber Sehlton'a göre tüm meyveler¸ vücudumuz içinde kalevi etki yaparlar.
Eğer siz meyveleri yemenin en doğru tarzına hâkim olursanız¸ güzelliğin¸ uzun ömürlü olmanın¸ sağlığın¸ enerjinin¸ mutluluğun ve normal vücut ağırlığının sırrına da sahip olursunuz. Meyve suyu içme ihtiyacını duyduğunuzda¸ yalnızca taze meyve suyu içiniz. Konserve meyve suyunu asla içmeyiniz. Hatta¸ kaynatılmış meyve suyunu da içmeyiniz.
Pişirilmiş meyveleri yemeyiniz. Çünkü pişirilmiş meyvelerin hepsinden de besin elde edemezsiniz. Yalnızca lezzet alabilirsiniz. Pişirme¸ bütün vitaminleri mahveder. Bütün bir meyve yemek¸ onun suyunu içmekten daha iyidir. Meyve suyu içiyorsanız¸ yudumlamayı yavaşlatın. Çünkü yutmadan önce onun tükürüğünüz ile karışmasına izin vermelisiniz.
Son olarak¸ vücudunuzu temizlemek için 3 gün boyunca meyve kürü uygulamasına gidebilirsiniz. Tam olarak¸ üç gün boyunca sadece meyve yiyip¸ meyve suyu içtiğinizde¸ arkadaşlarınızın "bu nasıl parlaklık bakınız" dedikleri zaman şaşıracaksınız. Meyve kürü esnasında¸ meyveleri salata şeklinde hazırlanmış olarak yiyebilirsiniz.
Akın DİNDAR
Yazar1. DİLEDİĞİNE MADDÎ VE MÂNEVÎ NİMETLERİNİ BOL BOL VEREN, RUHLARI BEDENLERE YAYAN El-Bâsıt da bir şeyi yayan ve genişleten demektir. Yüce Allah'ın en güzel isimleri arasında yer alan ‘el-...
Yazar: somuncueditor
Osmanlı padişahlarının onuncusu, 89. İslâm halifesi olan ve “Muhteşem Süleyman” olarak anılan Kanûnî Sultan Süleyman 1494 (bir rivayete göre ise 1495)’te, babası Yavuz Sultan Selim’in sancakbeyi (vali...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
Yavuz Sultan Selim’in kısa süren saltanatından sonra Osmanlı Devleti’nin başına geçen oğlu Kanûnî Sultan Süleyman da babası ve dedeleri gibi tasavvufa meyilli bir padişahtı. Hatta o tasavvufa meyli ba...
Yazar: Kadir ÖZKÖSE
Sözlükte “arınmak, saflaşmak, kurtulmak” manasındaki ihlâs kelimesi, terim olarak “ibadet ve iyilikleri riyadan ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” demektir. İslâmî literatürde ...
Yazar: Mustafa KARABACAK