Melekler Nurdan Varlıklardır
Kur’an-ı Kerim ve hadislerde melek inancı, İslam’ın temel inanç esaslarından biri olarak çok açık bir şekilde belirtilmiştir ve iman şartları arasında ikinci sırada yer alır. Tarih boyunca hemen her toplumda, görünmeyen varlıklara inanılmış ve bunlar bazen iyilik, bazen de kötülükle ilişkilendirilmiştir. Ancak İslam'da melek inancı çok net bir şekilde ortaya konmuştur.
Kur’an ve hadislerde meleklerin insanlarla sürekli beraber oldukları ve onlara karşıla pek çok görevleri olduğu anlatılmaktadır. Mesela, ilk insan olan Hz. Âdem yaratıldığında, Allah’ın emriyle, melekler onun önünde secde etmişlerdi. Yani melekler, insanlık var olduğundan beri onlarla beraberdir. Melekler, insanların iyilikleri için Allah’a dua eder, onların kötülükleri için ise Allah’tan bağışlanma dilerler.
Ayrıca, melekler insanların yaptığı her şeyin kaydını tutar ve bunlar, her kişinin amel defterini oluşturur. İnsanlar öldüğünde, melekler onların canını alır ve ölüm anında yanlarında olurlar. Bu sadece dünyayla sınırlıda değildir;, ölümden sonra da melekler insanları yalnız bırakmaz,. cCenazelerine katılırlar, kabirde onlara sorular sorarlar ve cCennet ya da cCehennem’deki görevlerini yerine getirirler. Yani melekler, insanların hem dünyasında hem de ahiret hayatında önemli bir rol oynar.
Bunların dışında, Allah (c.c.), evrendeki her şeyle ilgili melekler yaratmış ve her birine bir görev vermiştir. Bu melekler, Allah’ın emirlerinden asla sapmazlar ve her zaman O’nun iradesi doğrultusunda hareket ederler.
İmanın ikinci şartı, meleklere inanmaktır. Amentü’de geçen "Ve melaiketihi" ifadesi, Allah’ın meleklerine inanmayı gerektiriyor. Melekler;, hayat sahibi, akıllı ve nurdan varlıklardır. Onlar, Allah’ın sevgili kullarıdır ve Allah’a karşı hiçbir zaman isyan etmezler, günah işlemezler. Onlar erkek ya da dişi değildir;, evlenmez, doğurmaz, çocukları olmaz, yemek yemezler.
Meleklerin en önemli görevlerinden biri, Allah’ın emirlerini yerine getirmektir. Bazı melekler peygamberlere vahiy getirir, yani Allah’ın mesajlarını insanlara iletmekle görevlidirler. Mesela, En’am Suresi’ni Cebrail (a.s.) ve 70 bin melek birlikte getirmiştir. Melekler hata yapmaz, unutmaz, hile yapmazlar. Onların verdikleri bilgiler her zaman doğrudur ve şüpheye yer yoktur.
Meleklerin görevleri çok çeşitlidir. Örneğin, cennet meleklerinin büyüklerinden biri Rıdvan’dır. Cehennemde ise zebaniler görevlidir ve bunlar cehennem ateşinden zarar görmezler. Her insanın her hareketini yazan melekler de vardır. Bunlar, "kirâmen kâtibîn" olarak bilinir ve iyi ya da kötü tüm işlerimizi kaydederler.
Meleklerin sayısını Allah’tan başka kimse bilemez. Onlar her zaman Allah’a ibadet ederler ve göklerde her yer meleklerle doludur. Melekler sadece gökyüzünde değil, her yerde vardır. Her atomda, her harekette, her şeyde bir melek, Allah’ın emirlerini yerine getirir. Bazı melekler, diğerlerine liderlik yapar, bazıları ise Peygamberlere vahiy getirir veya insanların kalbine ilham verir. Yani meleklerin farklı görevleri vardır, ama her biri Allah’ın emirlerine sadık bir şekilde çalışır.
Editör
Yazar“Melek” kelimesi, Arapçadaki “malak” kökünden gelir ve “tanrısal varlık, haberci, elçi” anlamlarına sahiptir. Fakat bu kelime, güzel Türkçemizde mecazî olarak da birden çok anlama karşılık gelvermekte...
Yazar: H. İklil ABBASOĞLU
Sultan I. Abdülhamid'in kızlarındandır. Yedinci çocuğu olarak 17 Temmuz 1778 Pperşembe günü dünyaya geldi. Annesi, I. Abdülhamid’in ikinci kadını Ayşe Sineperver Kadıne Efendi’dir. Padişah, kızı...
Yazar: Bengisu HAYAT
Kızıl arı yuvasına çomak sokup kaçarsanız, arıların hışımından payınıza düşen kadar iğnelerin acısıyla kıvranmaya başlarsınız. Onların öfkesi, sabrın sınırlarını zorlayanların kulağına küpe olur. Her ...
Şair: Tayyib ATMACA
Şanı Şerefi Yüce, Yüceltilmiş (s.a.v)Peygamberimiz’in müberk isimlerinden bire de “Mükerrem” “Şanı şerefi yüce, yüceltilmiş”dir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), İslâm’ı yaymak için davetini...
Yazar: Editör