Kitaplık: Hayatın Satır Araları
Mahmud Erol Kılıç'ın "Hayatın Çizgileri Arasında" adlı eseri, modern zamanlarda insanın kendini bulma çabalarını ele alan derinlikli bir eserdir. Sufi Kitap'ta yayınlanan eser, insan ruhunun saf ve berrak yönüne odaklanarak, popülizm bağlamında tartışılan konuları ele almaktadır.
Yazar, insanın içsel yolculuğunu ve manevi gelişimini ön plana çıkararak, insanın değerlerini sıralamaktadır. Geleneksel ve modern değer sistemlerinin karşılaştırıldığı eserde, tasavvufun ruhun, mananın ve estetiğin gerekliliğini vurgulayarak, insanın iç dünyasındaki krizlere çözüm sunmaktadır.
İnsanın manevi ve maddi yönlerinin bir arada değerlendirildiği eserde, tasavvuf eğitimi ve zihniyetinin önemi vurgulanmaktadır. Tasavvufun varoluş düşüncesi, Allah'la ve toplumla ilişki kurma becerisine odaklanarak, insanın yeniden dengeyi sağlamasına yardımcı olmaktadır.
Tasavvuf düşüncesinin varlığı, Allah ve toplum ile rabıtanın sağlanabilmesi noktasında Kılıç, “Tasavvuf geleneğinde, ‘halvet’ ve ‘celvet’ diye iki hâl bulunur. Bu hâllerden birini esas alanlar olsa da, ikisi birbirine karşıtlık içinde okunmaz; ‘Halvet edenler celvet yapmaz, celvet yapanlar halvet edemez’ diye bir şey yok.
Kişi bir dönem halvet eder, sonra celvet yapar. ‘Halvet der encümen’ önemli bir prensiptir mesela. ‘Encümen’ toplum / halk demek; ‘halvet’ ise, tenhada / yalnızlıkta biriyle buluşmak… Halk içinde Hak ile olmak yani.” diyerek bir inceliğe işaret etmektedir.
Eğitim sisteminin de önemli bir rol oynadığı eserde, moda, televizyon ve sinemanın insan yaşamını nasıl etkilediği ve değerlerin nasıl yok edildiği ele alınmaktadır. Gençlerin başına getirdiği felaketlerle yüzleşilen bu durumlar, tasavvuf eğitiminin ve manevi gelişimin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Tasavvuf düşüncesini toplumdan tamamen kopmuş ya da Allah’a tamamen yakın olduğu ön yargısıyla yargılamak doğru değildir. Moda, televizyon ve sinema aracılığıyla insan yaşamının ve düşüncesinin sistemli bir şekilde yok edilmesi çağımızın acılarından biridir.
Değerlerin tamamen olmasa da yıkıldığı toplumlarda moda, bireyin uydurduğu kişisel bir yalan olarak dünyayı sarabilmektedir. Ayrıca televizyon ve sinema, eğitim ve inanç oluşumu açısından eğitim felsefesinin öncüsü olabilir. Fakat her ikisinin de gençlerin başına inkâr hizmetinde getirdikleri felaketin boyutu tartışılmaz bir gerçek olarak karşımızdadır.
Günümüz insanının manevi eğitim aracı olan tasavvuf ve eğitim konularının, kapsamından ziyade konuya giriş niteliğinde ele alınması ve ele alınması bir ihtimal olarak değerlendirilebilir. Bu bakımdan Hayat Çizgileri Arasında eseri içimizdeki mesafeyi yakınlaştırmaya yönelik düşünceli bir çaba olarak okunabilir.
Sonuç olarak, Mahmud Erol Kılıç'ın "Hayatın Çizgileri Arasında" adlı eseri, insanın içsel yolculuğunu ve manevi gelişimini ön plana çıkararak, modern dünyada insanın kendini bulma çabalarını derinlemesine ele almaktadır. Tasavvufun ve manevi eğitimin önemine vurgu yaparak, insanın içsel dengeyi sağlaması ve değerlerini koruması gerektiğini anlatmaktadır.
Sufi Kitap
Tel : 0212 511 24 24
Yusuf HALICI
YazarDoğal, tarihî ve kültürel değerler bakımından büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Muş ilimiz aynı zamanda ülkemiz en geniş verimli ovalarından birine sahiptir.Muş’un; Bulanık, Hasköy, Korkut, Ma...
Yazar: Yusuf HALICI
1870’lerden itibaren Avrupa ve Amerika’da, sözde ‘uygar’ insanları eğlendirmek amacıyla fuarlar ve hayvanat bahçeleri gibi yerlerde kolonilerden getirilen farklı renkten ve ırktan insanlar teşhîr edil...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Yüce Allah Âl-i İmrân Sûresi 103. âyette şöyle buyurmaktadır:﴿وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ...
Yazar: Mehmet SOYSALDI
Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî Osmanlı Türkçesiyle basıldıÂlim, mutasavvıf ve dîvân şairi Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin Dîvân-ı Hulûsî-î Dârendevî adlı eseri, 40 yıl sonra yeniden orijinal diliyle yay...
Yazar: Yusuf HALICI