Kitap: Kalem Sohbetleri
Kitabın adı: Kalem Sohbetleri
Yazar: Bekir Oğuzbaşaran
Yayınevi: Nüve Kültür Merkezi Yayınları
Yayın yeri ve yılı: Konya / 2016
Sayfa sayısı: 214
Yaş aralığı: 14+
Kayseri’nin bağrından çıkan, kültür, sanat ve edebiyatımızın önemli isimlerinden yazar, şair Bekir Oğuzbaşaran’ın Kalem Sohbetleri adını verdiği kitabı, farklı türde yazılarının yer aldığı bir derleme kitap. Kalem Sohbetleri iki bölüm hâlinde oluşturulmuş. Birinci bölümde yazarın otuz yedi yazısı yer alıyor. İkinci bölümde, Oğuzbaşaran’ın kitaplarının tanıtımına yönelik farklı yazarların kaleme aldığı altı yazı ve Bekir Oğuzbaşaran ile yapılan bir mülâkat yer alıyor.
Biz bu tanıtımımızda elbette kitapta yer alan yazıların tamamının muhtevalarına yer veremeyiz ancak dikkatimizi çeken yazılara ve içeriklerine kısa kısa değineceğiz.
Öncelikle Bekir Oğuzbaşaran’ın Kalem Sohbetleri’nde üslupçu bir yazar olduğunu hemen belirtelim. Cümle kurguları ve ifade şekli son derece sağlam. Söyleyeceğini açık ve doğrudan ifade ediyor. Kısa cümleleri tercih ederken lafını eğip bükmeden, eveleyip gevelemeden, ivazsız söylüyor. Övgüsü de yergisi de net.
Kitabın içeriğine dönecek olursak Oğuzbaşaran edebiyat ve sanat dünyasında eser veren, kurumsal bazda şair ve yazarlara yaptıkları kültürel faaliyetlerle destek olan, kim varsa anlatmaya, onların hizmetlerini duyurmaya çalışan biri. Meselâ, kendisinin bizzat katıldığı, farklı şehirlerde düzenlenen şiir şölenleri ile ilgili izlenimlerini beş yazıda ele almış.
Bu yazılar, sadece katılımcıların zikredildiği, programın akışına yönelik yazılar olmasının yanında bizim dikkatimizi çeken, Oğuzbaşaran’ın bir seyyah gözüyle gittiği şehirleri, bu şehirlerin kültürlerini hatta tarihini, coğrafyasını da anlatıyor olması. Dolayısıyla şiir şölenleri ile ilgili yazıları, sıradan bir gezi yazısı, bir hatıra olmanın ötesinde aynı zamanda bir seyahatnâme, bir şehrengiz örneği.
Kalem Sohbetleri’nde yazarın akademisyen ve münekkit kimliği kendisini oldukça belli ediyor. Kitap/dergi/oyun tanıtım yazıları bunun örneği. Oğuzbaşaran, bu tanıtımlarını yukarıda belirtmeye çalıştığımız gibi, sırf yazı olsun diye yapmıyor. Umut’un Düşündürdükleri bu açıdan önemli. Hem Umut adlı oyun hem de Umut’un yazarı Nuri Pakdil’in edebî serüveni oldukça keskin ifadelerle değerlendiriliyor. Bu yazı, aynı zamanda günümüzde eksikliğini fazlasıyla hissettiğimiz eleştiri türünün çok güzel bir örneği.
Bekir Oğuzbaşaran vefalı bir yazar. Dostlarını, arkadaşlarını, hocalarını bir vesile ile yazılarına konu ediniyor. “Kırk yıllık dostum, arkadaşım, kardeşim, gönüldaşım” dediği Ümit Fehmi Sorgunlu’nun Ardından yazısı; yine “elli beş yıllık dostum, arkadaşım, kardeşim, gönüldaşım, hemşehrim, akranım” dediği Mustafa Miyasoğlu’nun Ardından adlı yazısı; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden hocası merhum Mehmet Kaplan’a Dair adını verdiği yazısı bunların örneği.
Kalem Sohbetleri’nde dikkatimizi çeken bir yazı türü daha var. Kimler Şiir Yazamaz?, Konya Denince, Niğde Deyince, Hangi ve Niçin Yazıyorum? Bunlar mensur şiir örnekleri. Demek ki yazar bu seçkisinde şair kimliğini de vurgulamak, hatırlatmak, bildirmek için bunlara yer vermiş.
Birkaç cümleyle de kitabın ikinci bölümünden bahsedelim. Bu bölümde, Oğuzbaşaran’ın 2011’de yayınlanan Bir Yaşama Biçimi Edebiyat ve 2014’te çıkan Denemeyi Deneme adlı kitaplarına dair tanıtım yazıları yer alıyor. Bu yazılar, hem ilgili kitaplar hem de Oğuzbaşaran’ın edebî kimliğine vurgu yapan tanıtıcı yazılar.
Son olarak nesir denilince sadece romanı hatırlayan günümüz okuruna farklı türlerde de eserlerin olduğunu ispatlayan Kalem Sohbetleri’ni tavsiye ediyoruz…
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: SelçuklularYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2023Sayfa sayısı: 168Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: bilgi, sevgi, iyilik, dayanışma, yiğitlik, ka...
Yazar: Sait ÖZER
Eskiden fakirlik olduğu için çocuklar da yoktan anlarlardı. Kılık kıyafetlerin yenisi sadece bayramlarda alınırdı. Ramazan Bayramı’nda alınan bayramlıklar giyildikten sonra tekrar Kurban Bayramı’nda g...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Kitabın adı: DevletYazar: EflatunYayınevi: Karatay YayınlarıYayın yeri ve yılı: Konya/2020Sayfa sayısı: 183Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: yaşlılık, zenginlik, bilgelik, cesaret, adalet…İlkçağ filozo...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Türkiye’nin Maarif DavasıYazar: Nurettin TopçuYayınevi: Dergâh YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/2017Sayfa sayısı: 212Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: gençlik, millet, okul, eğitim-öğ...
Yazar: Sait ÖZER