KENDİNE GÜVEN VE KENDİNE SAYGI
Hemen herkes zaman zaman kendisinden şüpheye düşme şeklinde duyguları tecrübe eder. Çoğumuz olumlu yanlarımızdan çok olumsuz yanlarımız üzerinde durarak kendimizi eleştirme yoluna gideriz. Eğer kendi yetenekleriniz üzerinde düşüncelerinizin olumsuz olmasına izin verirseniz¸ bu sizin kendiniz hakkında olumsuz duygular¸ tutumlar ve inançlara sahip olmanıza sebep olacaktır.
Hemen herkes zaman zaman kendisinden şüpheye düşme şeklinde duyguları tecrübe eder. Çoğumuz olumlu yanlarımızdan çok olumsuz yanlarımız üzerinde durarak kendimizi eleştirme yoluna gideriz. Eğer kendi yetenekleriniz üzerinde düşüncelerinizin olumsuz olmasına izin verirseniz¸ bu sizin kendiniz hakkında olumsuz duygular¸ tutumlar ve inançlara sahip olmanıza sebep olacaktır.
O halde kendimize ait olan yetenekleri kendi değerimizi artı ve eksi yanlarımızı tespit ederek kendimizle ilgili mümkün olduğunca olumlu duygu ve düşünceler besleyerek kendimizi desteklemeli¸ özgüven artırıcı tutum ve davranışlar sergilemeliyiz. Eğer bunlar yapılmazsa insan kendine olan güveni kaybeder¸ kendine saygısı kalmaz¸ değersizlik duygusuna kapılarak kendisini yalnız hisseder ve kendisini toplumdan soyutlama yoluna gider.
Bu yüzden de kendinizi düşüncelerinizde olumlu bir şekilde desteklemenin faydası vardır. Kendinizin en iyi arkadaşı olun. Tıpkı başkalarıyla konuştuğunuz gibi kendinizle de saygılı bir şekilde¸ kendinize yardımcı olacak şekilde konuşmaya karar verin.
Kendinize güvenin! Sahip olduğunuz yeteneklere inanın! Kendi gücünüze inanmadıkça başarılı ve mutlu olamazsınız. Gücünüze inanır ve kendinize güvenirseniz daima başarılı olursunuz. Oysa aşağılık ve yetersizlik duygusu ümitlerinizin kırılmasına yol açar¸ fakat kendinize güvenirseniz başarıya ulaşırsınız.
Günümüzde kendini gerçekleştiremeyen insanlarımızın temel sorunlarından bir tanesi aşağılık duygusudur. Oysa ki Allah'a olan inanç¸ insanlardaki aşağılık duygusunun ortadan kalkmasını sağlar. Allah'a olan inancımızı artırırsak¸ bunun kendimize olan güveni ve saygıyı artırdığını görürüz. Allah'a olan inancın en kolay yolu dua etmektir. Dualarınızı gerçekten içinizdeki şüpheleri¸ korkuları ve aşağılık duygusunu kaldırma amacıyla yapın. O zaman göreceksiniz ki¸ içinizdeki olumsuz duygular bu dualar tarafından emilip yok edilecektir. Onun için bu duaları edince kendinizi daha zinde ve rahatlamış hissedeceksiniz.
Kendinize olan güven duygusu kaybolunca bunu tekrar kazanmanın en kısa yolu Allah'ın sizinle olduğunu yüce yaratıcının size yardım edeceğini bilmek ve halis düşüncelerle doğru yoldan sapmamak olduğunu bilmektir.
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın bizimle olduğu¸ sürekli bizi gördüğü¸ bize şah damarımızdan daha yakın olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden başka hiçbir söz kendinize güven duygusu kazanmanızda¸ kendinize saygı duymanızda¸ yaşama ve sevdiklerinize sımsıkı bağlanmanızda¸ yaşadığınız anın değerini bilmenizde¸ yaşamanın¸ dünyanın ahiretin değerini öğrenmenizde bu söz kadar etkili olmayacaktır.
Hayatta başarılı olmak¸ mutlu ve üretken olmak için zaman zaman şu sözleri kendi kedinize söyleyin "Allah benimle beraber. Bana yardım ediyor. Bana yol gösteriyor" Bu sözleri gün içerisinde en az üç defada sesli olarak söyleyin ve kendi sesinizi kendiniz duyun bu sesin verdiği güveni¸ huzuru¸ mutluluğu yaşamaya çalışın.
Kendine güven duygusunun kafanızdaki düşüncelerle çok yakından ilgisi vardır. Çünkü insan davranışlarına yön veren tek bir değer vardır oda insanın kendi düşünceleridir.
Yenilmeyi düşünürseniz gerçekten yenilirsiniz. Fakat sürekli olumlu şeyler düşünmek kendinize olan güven duygusunu geliştirir ve ne kadar zor olursa olsun bütün güçlükleri yenmenizi¸ onları aşmanızı başarılı ve mutlu insanlar olmanızı sağlar. Basil Kralı der ki: "Cesur ol¸ bil ki büyük kuvvetler yardımına yetişecektir." demiştir. Tarihte yaşanan birçok sosyal olay bu sözün gerçekliğini ispat eder. İnsanlar inançlarını kuvvetlendirirse büyük güçlerin kendilerinin yardımına geldiğini görmeleri de söz konusu olacaktır.
İnsanlar günün belirli zamanlarında¸ sabah¸ öğle¸ akşam gibi kendi kendisini yaptıklarını¸ yapması gerekenleri gözden geçirerek¸ bu zaman dilimlerinde kendi kendisine olumlu telkinler vererek¸ kendi duygu ve düşüncelerine saygı duyarak başkalarının düşüncelerinin de saygı duyulması gereken düşünceler olduğunu kabul ederek¸ şüpheci düşüncelerden ve davranışlardan kendisini uzak tutarak özgüvenini geliştirir ve kendini gerçekleştirir. Bu da insanın kendisine olan saygısını haliyle başkalarına olan saygısını artırır.
Bir insanın kendisine güvenebilmesi için fizyolojik ihtiyaçlarının¸ kendine saygı için de güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Ama şu durum da öncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır. İnsanları tahlil ettiğimizde Allah¸ Peygamber¸ Kitap inancı kuvvetli olan insanların kendine güvenen¸ saygı duyan ve duyulan insanlar olduğunu hepimiz gözlemişizdir.
"Güven duygusu insanın kalbinin doluluk oranıyla doğru orantılı¸ boş olmasıyla ters orantılıdır."
Mustafa AKYOL
YazarHer ilim dalı ‘hoca-talebe’ münasebetinin zorunlu olduğu süreçlere şahitlik eder. Örneğin bir ustanın dizinin dibine oturmadan usta bir marangoz olunmayacağı gibi bir kimsenin alanında uzman bir hocan...
Yazar: Fatih ÇINAR
Felsefede mistisizm (gizemlilik) doğaüstü güçlerin var olduğunu ve bu güçlerle ilişki kurabileceğini savunan felsefe düşüncedir. Başka bir ifade ile mistisizm aklın kavramayacağı gerçekleri mistik sez...
Yazar: Mustafa AKYOL
Sultan I. Ahmed, 18 Nisan 1590 günü Manisa’da doğdu. Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Çok mükemmel bir tahsil gördü. Arapça ve Farsçayı mükemmel derecede konuşurdu. Ok atmak, kılıç...
Yazar: Kadir ÖZKÖSE
Tefsir, hadis ve fıkıh âlimi. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in bacanağı, Şeyh Edebali’nin hemşehrisidir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Sultan Orhan devrinde vefat etti. Karamanlı olan Durs...
Yazar: Muammer YILMAZ