İstanbul’da Ramazan
İbadetin, sabrın, paylaşmanın, yardımlaşmanın ayı Ramazan; hazırlıklarla, coşkuyla beklenen özel bir dönem. Hem birlik olduğumuz hem de huzuru yaşadığımız bu ayda kutsal mekânları ziyaret eder, dualar eder, aynı duyguları taşıyan insanlarla birlik ve beraberliği hissederiz.
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin tarihî dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile her daim göz dolduran bu şehirde Ramazan ayları coşkuyla karşılanır.
Ramazan öncesi Mısır Çarşısı’na gidilir, iftar ve sahur için yiyecekler alınır, özenle hazırlanır.
Örnek bir şahıs olduğu düşünülen, orucunu sirke ve kuru ekmekle açan, hayırsever ve bilge bir evliya olduğu kabul edilen Oruç Baba’nın türbesi ilk orucunu sirke ve ekmekle açmak isteyen insanlarla dolup taşar.
Mimar Sinan’ın şaheseri Süleymaniye Camii, Ayasofya Camii, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in arkadaşı ve İstanbul’un fethi sırasında şehit düşen Eyüp El-Ensarî’nin kabrinin de bulunduğu, Osmanlı döneminin zarif kültürü varlıklı insanların para bıraktığı yoksulların ihtiyacı kadar miktarı aldığı sadaka taşı geleneğinin günümüzde de yaşattığı Eyüp Sultan Camii, Ortaköy Camii, Çamlıca Camii, Bayezid Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiş İstanbul’un fethinin sembolü Fatih Camii, Sultanahmet Meydanında yer alan Sultanahmet Camii teravih namazları için önemli duraklardır.
Padişah Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış, Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkanın muhafaza edildiği Hırka-ı Şerif Camii önünde uzun kuyruklar olur. Hırka görülür, dualar edilir. Sultanahmet ve Beyazıt meydanlarında; asırlık tatlar, geleneksel el sanatları örnekleri, Hacivat-Karagöz gösterileri, ortaoyunları, sohbetler, müzik dinletileri, mehteran konserleri İstanbullular ile buluşur.
Ramazan ayı boyunca çocuklar da unutulmaz. Gelenekselleşmiş kukla gösterileri, el sanatları kursları, oyunlar, filmler çocuklara keyifli anlar yaşatır. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan tarihi Galata Mevlevihanesi, Ramazan ayı boyunca Mevlevî kültürünü tanıtmak amacıyla sema gösterileri ile en önemli duraktır.
Gülhane Parkında, Emirgan Korusunda şehrin gürültüsünden uzak, açık havada iftar sofraları kurulur, oruçlar açılır. Birlik ve beraberlik kültürü yaşatılır. Çamlıca tepesinden İstanbul’un ışıkları, camileri seyredilir. Büyük şehrin hareketli yaşamı nedeniyle iftar saatlerinden önce evine yetişemeyenler için belirli noktalarda yiyecek, su ve hurma paketleri dağıtılır.
Saraylar, müzeler, tarihî mekânlar sahur vaktine kadar İstanbulluların ziyaretine açık tutulur. İftar sonrası geçmişimize ait en büyük hazine olan tarihî mekânlar gezilir, bilgi edinilir.
Sevgili çocuklar, sizler de kendi yaşadığınız çevrede yer alan camileri ve tarihî yerleri Ramazan ayı boyunca gezmeli, görmeli, dualar etmeli, ibadet etmeli; aynı zamanda çevreniz hakkında başkalarına aktarabilecek bilgi edinmelisiniz.
Erdal KARASU
YazarŞanlıurfa, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel mirasıyla turistlerin ziyaret edebileceği birçok yeri bulunan güzel illerimizin başında geliyor. Efsanelerin doğduğu, peygamberlerin izlerini taşıy...
Yazar: Yusuf HALICI
Bereketin, ibadetin, paylaşmanın ve yardımlaşmanın yaşandığı Ramazan ayını geride bıraktık. Geleneksel davul sesleriyle sahura kalkıldı, niyetler edildi, oruçlar tutuldu. İftar sofraları hazırlandı, ö...
Yazar: Erdal KARASU
Eşsiz Boğaz’ı ile iki kıtayı birbirine bağlayan, bir çağı kapatıp bir çağın açılmasına neden olan, doğal güzellikleri, tarihî binaları, sarnıçları, çeşmeleri, yalıları, sarayları, kasırları, kiliseler...
Yazar: Erdal KARASU
Hayatımızın bütün alanlarını etkileyen sevgi, saygı, hoşgörü; bizi biz yapan, güzel yönlerimizi ortaya çıkaran, herkes tarafından takdir edilmemizi sağlayan, kendimize olan saygımızı var eden kavramla...
Yazar: Erdal KARASU