İllerimizi Tanıyalım: Uşak
Uşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak Uşak'ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye'de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir. Dünyada ilk voleybol müsabakası, Akmonia Antik Kenti’nde M.S. 2. yüzyılda gerçekleşti. Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanesi 10 Eylül 1953’te ilçesi Eşme’de açıldı. Türkiye’nin ilk yerel televizyonu, yine bu şehrinin en yüksek tepesine kuruldu.
Uşak ilimizin Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey olmak üzere beş tane ilçesi vardır.
Cılandras Köprüsü: Banaz Çayı üzerinde bulunan köprü yöreden geçen Kral Yolu’nun bir parçasıdır. Kayalar üzerine yapılan bu köprü kesme taştandır. Hafif sivri tek gözlü olan köprünün kemer uzunluğu 24 m derinliği 17 m, eni 1.75 m’dir. Kalemle işlenmiş kemerin taşları zivanalı olarak birbirine kenetlenmiştir.
Tarihi Uşak Evleri: Evler Kültür Bakanlığı’nca koruma altına alınmış, tescilli 86 adet eski ev bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış olan ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bu evler genellikle birinci katları taştan, ikinci katı ahşap, cumbalı, beşik çatılı ve bağdadi sıvayla yapılmış kiremitlidir.
Ulubey Kanyonu: Kanyon, ABD'deki Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonu olma özelliğine sahip. Genişliği 50-100 metre arasında değişen, 45 kilometre uzunluğa sahip ve 170 metreye varan derinliğiyle kanyonda, bulunan cam teras üzerinde izlenen manzara ve gün batımı, tarifi mümkün olmayacak güzellikte.
Pepouza Antik Kenti: Uşakta bulunan birkaç antik kentten biridir. En önemli özelliği, Hristiyanlığın kayıp mezhebi Montanizm’in izlerini taşıyor olmasıdır. Bölgede yapılan çalışmalarda toprak altında şehirlerde yaşayan rahip ve rahibelere ait manastır, tiyatrolar ve sivil mimari örneklerinin olduğu tespit edilmiştir.
Kuladokya/Kula Peri Bacaları: Kula, Türkiye’nin ilk jeoparkına sahip. Burada 80 adetten fazla volkan konisi bulunmakta. Buranın en şaşırtan özelliği, peri bacalarının evriminin devam ediyor olmasıdır. Peribacalarının şapkaları çimentolaşmış çakıl ve kum depolarından oluşuyor.
Taşyaran Vadisi: Vadisi su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluştuğu bilinmekte. Su, bu vadide kayaları yararak çok ilginç ve özel bir kanyon oluşturmuştur. Yüzlerce yılda oluşan girintili çıkıntılı, bir ressamın renk paleti gibi görünen kayalıklar, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara keyfi sunuyor. Kış döneminde buz tutan akarsuda yer yer 30-40 santimetreyi bulan buz kütlesinin altında yüzen balıkları izlenebiliyor.
Yusuf HALICI
YazarTasavvuf, Peygamber Efendimizin örnekliğinde, İslâm’ın zâhir ve bâtın yönleriyle yaşanmasını gaye edinmiş bir ilimdir. Tasavvufun aslı Kur’an-ı Kerîm ve Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in sünnetinin haya...
Yazar: Yusuf HALICI
Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, din felsefesi, ahlak ve İslam düşüncesi alanında önemli eserler ortaya koymuş bir akademisyendir. "Müslümanın Edinmesi Gereken Ahlaki Erdemler" adlı kitabı, bireyin İslam ...
Yazar: Yusuf HALICI
İlkbahar, kış ve yaz arasında yer alan bir mevsimdir. Kuzey Yarımküre'de Mart ile Haziran arasında yaşanır. Bu dönemde doğa yeniden uyanır, ağaçlar yeşermeye başlar, çiçekler açar ve hava ısınır. Karl...
Yazar: Editör
Esen ılık rüzgâr kendini saran dış yapraklarına değiyor açması için onu teşvik ediyordu.- Aç küçük tomurcuk, korkma!Yapraklarını sıkı sıkı kapatmış rüzgârı dinliyordu. İçinde ki korkuyu atamıyor, bir ...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ