İllerimizi Tanıyalım: Tunceli
Tunceli, eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan, zengin kültürel geçmişi ve tarihiyle öne çıkan bir şehirdir. Munzur Dağları'nın eteklerinde konumlanan bu şehir, hem doğaseverleri cezbetmekte hem de tarih tutkunlarına zengin bir deneyim sunmaktadır.
Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür Tunceli’nin ilçeleridir.
Yelmaniye Camii/Medrese Camii: Caminin Timur zamanında medrese olarak yaptırıldığı sanılmaktadır. Sonradan cami olarak kullanıldığından Medrese Camii diye de bilinir. Tek kubbeli olup minaresi yoktur. Mihrabın etrafı yeşil çinilerle süslüdür. Çini ile taşın bir arada kullanıldığı göz alıcı mihrabın yanındaki minber yalındır. Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzları arasında bir geçiş yapısı niteliğindedir.
Munzur Vadisi: Yükseltisi genellikle 3.000 metrenin üzerinde olan Munzur Dağları’nın güney yamaçlarında yer alan, doğal bitki örtüsü ve kaya oluşumları ile dikkat çeken bölgesi. Bölgede yer yer kanyon ve şelalelere de rastlanan Munzur Vadisi, Keban Baraj Gölü’nün başladığı yere kadar uzanıyor ve etkileyici manzaralar sunuyor.
Munzur Gözeleri: Tunceli merkezden Ovacık’a doğru gider yolun üzerinde 200-300 metrelik alanda buz gibi bir suyun çağıl çağıl yeryüzüne çıktığı 40 göze ve irili ufaklı şelaleler var. Bu gözelerden çıkan sular Munzur Çayı’nı oluşturuyor. Munzur suyunun nefes kesen bir soğuklukta olduğunu da belirtelim.
Ters Laleler: Tunceli’deki dağların etekleri, çok zengin ve endemik bitkilerle dolu bir floraya sahip. Bu floranın en güzel parçalarından biri zirvelerindeki karların erimesiyle boy veren ters laleler. Mayıs ayında açan bu çiçeklerin 15-20 günlük ömrü var. O nedenle Türkiye’nin her yerinden doğa gözlem meraklıları, Mayıs ayında ters laleleri görmeye Tunceli’ye geliyor.
Kırk Merdiven Şelaleleri: Munzur Dağlarının, Mercan Vadisine inen yamaçlarında yer alan Kırk Merdiven Şelaleleri, dar ve küçük bir vadide akan birkaç şelaleden oluşuyor. Şelaleler, suyunun bolluğu, doğal çevre ve peyzaj özellikleriyle ilginç ve çekici görsel zenginlikler sunan doğa harikası bir yerdir.
Elti Hatun Türbesi: Akkoyunlu Devleti dönemine ait bir eser olarak günümüze kadar geliyor. Kümbet şeklindeki mezar 3 bölümden oluşuyor: İlki Uzun Hasan’ın kardeşi Elti Hatun’a İkincisi Uzun Hasan’ın yeğeni ve üçüncüsü de Uzun Hasan’ın annesine ait olduğu rivayet ediliyor.
Yusuf HALICI
YazarElma, besleyici içeriği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle "mucize yiyecek" olarak adlandırılan, en sağlıklı meyveler arasında yer alır. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan elma, sağlıklı bir ...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Abdülganî Seniy Yurtman’ın (1871- 1951) kaleme aldığı ilk eser olan Aksiyyat, dergimiz yazarı Vedat Ali Tok tarafından yeni yazıya çeviri ve inceleme yoluyla günümüz okuyucusunun istifadesine sunuldu....
Yazar: Yusuf HALICI
Kitabın adı: Yetişkinler Bizi Neden Anlamaz? Yazar: Yıldız Kulkul Çizer: Emre Bilgiç Yayınevi: Vadi Çocuk Yayınları Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2022 Sayfa sayısı: 52 Yaş...
Yazar: Sait ÖZER