İllerimizi Tanıyalım: Tokat
Tokat bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yılın dört mevsimi ziyaret edilen Tokat, gezilecek yerler konusunda önemli bir zenginliğe sahip. Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile ulaşabileceğiniz Tokat, bir Karadeniz ili olsa da ilçelerinden bazıları İç Anadolu bölgesinde bulunur.
Erbaa, Niksar, Reşadiye, Zile, Taşova, Artova, Turhal, Almus, Pazar, Yeşilyurt, Sulusaray ve Başçiftlik Tokat ilimizin ilçeleridir.
Tokat Saat Kulesi: Kentin her yerinden görülecek şekilde, 1902 yılında yapılmıştır. Yüksekliği 33 metredir. Dört yöne büyük kadranlarla her yarım saat ve saat başlarında iki dakika ara ile tam çalar durumdadır. Sesi kentin her semtinden rahatlıkla duyulabilmektedir.
Ballıca Mağarası: Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri. Bu doğa harikası, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini korumayı sürdürüyor. Mağara, şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olmanın yanı sıra, özgün Soğan Sarkıtları ile de uluslararası önem taşıyor. yolculuğa çıkmak gibi.
Tokat Yazmaları: Tokat denince akla gelen ilk şeylerden biri de yazmacılıktır. Tokat İlinde yazmacılığın 600 yıllık bir geçmişi vardır. Bu nedenle; Yazmacılığın yapıldığı Anadolu kentleri arasında ise Tokat’ın yeri farklıdır. Yazmacılık geçmişte türünün en güzel örneklerini Tokat’ta vermiştir.
Kaz Gölü: Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı kuş türlerine konaklama imkânı sağlamaktadır. Kuluçka dönemlerini Kaz Gölü'nde geçiren göçmen kuşların geçişleri mart ayı içinde başlar mayıs ayı başlarına kadar devam eder. Göl evresinde herhangi bir sanayi kuruluşu mevcut olmadığından göl ve çevresinde sanayiden kaynaklanan kirlenme söz konusu değildir.
Zinav Kanyonu ve Gölü: Suları tatlı göl, 1.5 kilometrekare alana sahiptir. Ortalama derinlik 10- 15 metre civarındadır. Göl balıkçılık yapmaya müsait olup çok lezzetli tatlı su balık türleri bulunmaktadır. 80 metre derin yarıkları içinde barındıran kanyonda derinliği 1 ile 4 metre arasında bulunan 7 tane çağlayan bulunuyor. Zinav Gölü Tabiat Parkı'nın bir parçası olan kanyon birçok canlı türünün doğal yaşam alanı içerisinde yer alıyor.
Tokat Kebabı: Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat Kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak tanımlanabilir.
Yusuf HALICI
YazarDünyanın en ilginç yeryüzü oluşumu ve peribacalarıyla ünlü olan Nevşehir, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmeyi başaran Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Ihlara Vadisi ile Derinkuyu, Örentepe,...
Yazar: Yusuf HALICI
Sevgili arkadaşlar;Allah'ın yarattığı tüm canlılardaki en önemli özelliklerin başında sevgi duygusu gelmektedir. İnsan sevgiye ihtiyaç duyduğu gibi sevgisini göstermeye de ihtiyaç duyar. İnsanları bir...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Selim Alp ve Kerim, Ankara’nın sımsıcak sokaklarında yaşayan iki kardeşti. Her sabah, günün ilk ışıklarıyla birlikte uyanıp okula gitmek için hazırlanırlardı. Ancak bu sabah her zamankinden farklıydı....
Yazar: Erbay KÜCET