İllerimizi Tanıyalım: Tokat
Tokat bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yılın dört mevsimi ziyaret edilen Tokat, gezilecek yerler konusunda önemli bir zenginliğe sahip. Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile ulaşabileceğiniz Tokat, bir Karadeniz ili olsa da ilçelerinden bazıları İç Anadolu bölgesinde bulunur.
Erbaa, Niksar, Reşadiye, Zile, Taşova, Artova, Turhal, Almus, Pazar, Yeşilyurt, Sulusaray ve Başçiftlik Tokat ilimizin ilçeleridir.
Tokat Saat Kulesi: Kentin her yerinden görülecek şekilde, 1902 yılında yapılmıştır. Yüksekliği 33 metredir. Dört yöne büyük kadranlarla her yarım saat ve saat başlarında iki dakika ara ile tam çalar durumdadır. Sesi kentin her semtinden rahatlıkla duyulabilmektedir.
Ballıca Mağarası: Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri. Bu doğa harikası, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini korumayı sürdürüyor. Mağara, şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olmanın yanı sıra, özgün Soğan Sarkıtları ile de uluslararası önem taşıyor. yolculuğa çıkmak gibi.
Tokat Yazmaları: Tokat denince akla gelen ilk şeylerden biri de yazmacılıktır. Tokat İlinde yazmacılığın 600 yıllık bir geçmişi vardır. Bu nedenle; Yazmacılığın yapıldığı Anadolu kentleri arasında ise Tokat’ın yeri farklıdır. Yazmacılık geçmişte türünün en güzel örneklerini Tokat’ta vermiştir.
Kaz Gölü: Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı kuş türlerine konaklama imkânı sağlamaktadır. Kuluçka dönemlerini Kaz Gölü'nde geçiren göçmen kuşların geçişleri mart ayı içinde başlar mayıs ayı başlarına kadar devam eder. Göl evresinde herhangi bir sanayi kuruluşu mevcut olmadığından göl ve çevresinde sanayiden kaynaklanan kirlenme söz konusu değildir.
Zinav Kanyonu ve Gölü: Suları tatlı göl, 1.5 kilometrekare alana sahiptir. Ortalama derinlik 10- 15 metre civarındadır. Göl balıkçılık yapmaya müsait olup çok lezzetli tatlı su balık türleri bulunmaktadır. 80 metre derin yarıkları içinde barındıran kanyonda derinliği 1 ile 4 metre arasında bulunan 7 tane çağlayan bulunuyor. Zinav Gölü Tabiat Parkı'nın bir parçası olan kanyon birçok canlı türünün doğal yaşam alanı içerisinde yer alıyor.
Tokat Kebabı: Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat Kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak tanımlanabilir.
Yusuf HALICI
YazarKitabın adı: Kısa Boylu Zürafa ve DostlarıYazar: Engin NigarResimleyen: Murat Tanhu YılmazYayınevi: Diyanet İşleri Başkanlığı YayınlarıYayın yeri ve yılı: Ankara/2022Sayfa sayısı: 55Yaş aralığı: 8+İşl...
Yazar: Sait ÖZER
Tunceli, eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan, zengin kültürel geçmişi ve tarihiyle öne çıkan bir şehirdir. Munzur Dağları'nın eteklerinde konumlanan bu şehir, hem doğaseverleri cezbetmekte hem...
Yazar: Yusuf HALICI
Mahmud Erol Kılıç'ın "Hayatın Çizgileri Arasında" adlı eseri, modern zamanlarda insanın kendini bulma çabalarını ele alan derinlikli bir eserdir. Sufi Kitap'ta yayınlanan eser, insan ruhunun saf ve be...
Yazar: Yusuf HALICI
Ayçiçeği tarlaları ve meyve bahçeleri ile bezeli olan Tekirdağ'da kiraz ve üzüm olukça ünlüdür. Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı olan Tekirdağ Türkiye’nin en özel şehirlerinden biridir. Kilometre...
Yazar: Yusuf HALICI