Hayvan Sevgisi
Hayvan sevgisi; onlara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına destek vermektir. Hayvanların da sevgiye ihtiyacı vardır.
İnsanlar bu dünyayı hayvanlar ve bitkiler ile birlikte paylaşmaktadır. Dünyanın tek sahibi olmadığımızdan hayvanlara karşı sorumluluk sahibiyiz.
Her şey sevgi başlar. Bizi biz yapan çevremizdeki canlıları sevebilmektir. Yüreğimizde sevgi duygusu varken neden bu sevgiyi hayvanlara da göstermeyelim. Hayvan sevgisi merhamet duygusunu geliştirir.
Hiçbir menfaat gütmeyen hayvanlar aslında bizler için birer nimettir. Etinden, sütünden, balından, yününden hatta dostluklarından yararlanırız. Kuşların güzel melodileri, kelebeklerin renkli görüntüsü huzur verir.
Hayvanların da tıpkı insanlar gibi canı yanar, acıkır, susar ve hastalanır. Hayvanları sevmekle birlikte korumalıyız. Unutmayalım ki hayvanlara zarar verirsek; kendimize zarar vermiş oluruz.
Dünya bizim olduğu kadar hayvanlara da aittir. Sadece bize aitmiş gibi bulunduğumuz yerdeki hayvanları uzaklaştırmak için onlara zarar vermemeliyiz.
Her gün çevremizde birçok sokak hayvanı görüyoruz. Belki de o hayvanlar karşımıza çıkarak kendileriyle doğayı paylaştığımızı hatırlatıyorlar bizlere.
Onlar da tıpkı bizler gibi yeryüzünün sakinleridir. Hayvanların da yaşama, korunma, barınma gibi temel hakları olduğunu unutmayalım. Tüm canlılara sevgi, şefkat ve ibret nazarıyla bakalım. Hiçbir canlıyı incitmeyelim. Kış şartlarında hayvanlara karşı daha duyarlı olalım. Dinî ve insanî sorumluluklarımızı yerine getirerek Rabb’imizin rızasına talip olalım.
Enâm Suresi’nin 38. ayetinde hayvanlar da insanlar gibi bir ümmet olarak şöyle vasıflandırılmıştır:“Yeryüzünde debelenen hiçbir canlı ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki sizin gibi birer ümmet olmasın. Biz kitapta (levh-i mahfuzda) hiçbir şeyi eksik bırakmadık, sonra hepsi Rablerinin huzurunda toplanacaklardır.”
Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.)çölde susuz kalan bir köpeğe ayakkabısıyla kuyudan aldığı suyu içiren bir adamın Allah'ın rızasını kazandığını ve günahlarının bağışlandığını anlatmıştı. Ashab-ı kiram, “Ey Allah'ın Rasûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?” diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: “Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır." buyurmuşlardır.
Elbette ki bütün hayvanlara yetişemeyiz. Evimizin önüne bir kap mama ve bir kap su bırakabiliriz onlar için.
Tabiattaki her nimet gibi hayvanlar da insanoğlunun hizmetine sunulmuş emanetlerdir. Bu emanetlerden istifade ederken, onlara karşı daima güzel muamelede bulunmamız gerekir. Hayvanların konuşamaması acı çekmedikleri anlamına gelmiyor.
Hayvanları sevmek demek illa ki onları evde beslemek ya da onları kucağımıza almak değildir. Hayvanları sevmenin temel şartı, bu dünyanın birer parçası olduklarını kabul etmek ve onlara zarar vermemektir.
Hayvanları korumak her insanın temel görevidir.
Naciye BEYZA
YazarYusuf her sene bahar günlerinde Çanakkale Şehitliği’ni ziyarete geliyordu. Fatihalar okuyup dualar ediyordu.Bu sefer Yusuf oğlu Can ve yeğeni Cemil’i de Çanakkale Şehitliği’ne ziyarete getirmişti.&nbs...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Büyük bir âlemde yaşıyor, kendimizden başlayarak varlıkları anlamaya çalışıyoruz. Etrafımızda var olanları saymaya çalışmak beyhude ama biz yine de sayar dururuz. Gökteki yıldızları saymayan çocuk yok...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Dost sözlükte, “sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse” anlamlarına gelir.Dostluk arkadaşlıktan çok farklıdır. Örneğin mahallemizde veya okulumuzda belki de çok samimi olamad...
Yazar: Naciye BEYZA
Allah (c.c.) insanı, eğitilmeye müsait, en üstün varlık olarak yaratmıştır. İlk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem’e bütün isimleri (kelime ve dilleri) bildirmiş, kalem ile yazmayı öğretmiştir. Sevgili P...
Yazar: Naciye BEYZA