GÖNÜL HUZURUYLA YÜKSELİŞ
Gazelin Metni :
1. Çalkanır deryâ gibi dil bil ki deryâ andadır
Öyle bir deryâdır ol kim dürr-i yektâ andadır
Gazelin Metni :
1. Çalkanır deryâ gibi dil bil ki deryâ andadır
Öyle bir deryâdır ol kim dürr-i yektâ andadır
2. Mü'minin mi'râcıdır kalbî huzûr ile namaz
Kıl huzûr ile namazın sırr-ı esrâ andadır
3. Nokta-i vahdette cem' et cümleten efkârını
Dildedir ol nokta kim âyât-ı kübrâ andadır
4. Tâc-ı kerremnâ ile terkîm edilmiş şânını
Bir düşün ey bî-haber bil ki o ma'nâ andadır
5. Kudretin ızhâr eder sun'-ı ülü'l-ebsâr için
Çeşm-i îmân ile seyr et kim temâşâ andadır
6. Dâmen-i dilden tutup bir fark olunmaz cem'e er
Ey Hulûsî kâbe kavseyni ev ednâ andadır
Gazelin Şerhi :
1. İnsanın gönlü sürekli dalgalanan bir deniz gibidir. Sanki bütün denizler onun içindedir. Hatta o öyle bir denizdir ki¸ içinde en değerli¸ en büyük inciyi barındırır. Dürr-i yekt⸠yegâne inci¸ tek inci demektir. Buna dürr-i yetîm de denir. Bu hâliyle kullanıldığı zaman Hz. Peygamber kastedilmektedir. Beyitte geçen¸ gönüldeki yegâne inci ise nokta-i sevdâ olabilir. Bu da insandaki Allah'ın en büyük ayetidir. Çünkü bir kudsî hadiste¸ Cenâb-ı Hakk'ın "Ben yere göğe sığmam. Ancak mü'min kulumun gönlüne tecellî ederim." buyurulmaktadır.
2. Mü'min¸ kalbî bir huzur ile namaz kılacak olursa¸ onun miracı gibidir. Bundan dolayı namazı huzur ve huşû ile kılmalıdır. Çünkü bütün sırların sırrı namazdadır.
3. Mü'min bütün fikirlerini¸ düşüncelerini vahdet noktasında cem etmelidir. Bu vahdet noktası ise insanın gönlünde olup¸ Allah'ın en büyük âyetlerindendir.
4. İnsan hakkında¸ İsrâ Sûresi 70. ayette " Biz¸ hakikaten insanoğlunu varlıkların en mükerremi¸ en şereflisi olarak yarattık." denilmektedir. Bunun için âyette geçen ve insanın şerefini ifade eden "kerremnâ = mükerrem kıldık." tâcını düşün. Ey bu hususa dikkat etmeden her şeyden habersiz yaşayan insan! En büyük âyet¸ en büyük mana işte budur.
5. Cenâb-ı Hak¸ varlıklara ibret nazarıyla bakan akıl sahiplerine¸ yüce kudretini apaçık görebilme imkanını verir. Bu bakımdan sen de iyice¸ dikkatli bir gözle bak ki o zaman gerçekten Allah'ın varlıklara ihsan ettiği sayısız hikmetleri gözleyebilirsin.
6. Ey Hulûsî! Bu kadar inceliklere¸ denizler gibi hikmetlere sâhip olan şu gönle özen göster de¸ bütün varlıkların¸ bütün eşyanın¸ Allah'ın mükemmel birer sanatı olduğunu anla. Peygamberimiz nasıl mi'racta¸ Necm Sûresi 53. ayette belirtildiği gibi Cenâb-ı Hakk'a¸ "Bir yayın iki ucu mesâfesinde hattâ ondan da daha yakın." bir şekilde mülâkî olduysa¸ sen de yaratılmışların her birini Allah'ın yüce kudretinden birer misâl olarak gör ve O’nun sana her yerde yakın olduğunu unutma.
Bu son beyitte geçen "cem" kelimesini büyük mutasavvıf İmam Kâşânî¸ " Halkın (yaratılmışların) gözden silinip¸ sadece Hakk'ı müşâhede etmesi." şeklinde izah etmektedir.
Es-Seyyid Osman Hulûsî Efendi bu gazelinde¸ insanın kendisinin yaratılmışların en keremli¸ en şerefli olduğu şuuruna vararak¸ kalbî bir huzûr ve huşû ile namazını kılar¸ Cenâb-ı Hakk’ın bütün varlıklardaki tecellî ve tezâhürünü bir an bile unutmadan yaşarsa Hz. Peygamber'in ifadesiyle o zaman namazının miracı olabileceğini anlatmış olmaktadır.
Mehmet AKKUŞ
YazarEy öğrencim! Dünya sevgisinden sakın. Zira sirke saf balı bozduğu gibi dünya sevgisi de sâlih ve iyi amellerini bozar. Yetimlere, şefkat, çıplaklara elbise giydirmekle merhamet, açları doyur...
Yazar: somuncueditor
Buhârî ve Müslim'de geçen bir hadisinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Cebrâil (a.s.)'ın İmân ve İslâm hakkındaki sorularından sonra "İhsân nedir?" sorusuna şöyle cevap vermiştir: &quo...
Yazar: Mehmet AKKUŞ
Âlemlerin Rabbi olan Cenâb-ı Hak bütün varlıklara hayat verip¸ onların bütün ihtiyaçlarını da takdir etmiştir. Âlemlerin Rabbi olan Cenâb-ı Hak bütün varlıklara hayat verip¸ onların bütün ihtiyaçları...
Yazar: Mehmet AKKUŞ
Millî şairlerimizden Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimin” adlı şiirinden iki dörtlükle yazımıza başlayalım. Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun ...
Yazar: Sırrı ER