EKMEK İSRAFI
Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik kaybı ise yıllık 700 milyon doları buluyor. 3 büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyar lirayı buluyor. Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor.
Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik kaybı ise yıllık 700 milyon doları buluyor. 3 büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyar lirayı buluyor. Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor. Bu ilimizde günde 2 milyon ekmek israf edilirken¸ Ankara ve İzmir'de heba olan ekmek sayısı 600 bin. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla¸ ancak israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça¸ ekmek tüketimi azalıyor ancak israf artıyor. Dünya üzerindeki milyonlarca insanın açlık sınırında yaşadığını¸ yiyecek tek bir dilim ekmek bulamadığını göz önünde bulundurursak¸ bu sayının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız.
Birleşmiş Milletler raporuna göre¸ günde 25 bin insan açlıktan ölüyor.
İnanması gerçekten güç. Ekmek israfı artık inanılmaz boyutlara ulaştı. Sebep hesapsız alışveriş.
İsrafın en çok olduğu kurumlar¸ toplu yemek tüketiminin olduğu oteller¸ restoranlar¸ uçak ve gemi yolcularına hizmet veren ikram şirketleri¸ okulların¸ işyerlerinin yemekhaneleri vs. büyük çapta israfların meydana geldiği¸ tonlarca yiyeceğin çöpe atıldığı yerlerdir.
İsraftan sakınmak kişinin yaptığı işlere¸ kazancına¸ hayatına bolluk ve bereket katar.. Allah Kuran ayetlerinde israf yapılmasının haram olduğunu bildirmiştir.
Akrabaya hakkını ver¸ yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp savurma. Çünkü saçıp-savuranlar¸ şeytanın kardeşleri olmuşlardır¸ şeytan ise Rabbine karşı nankördür. (İsra Suresi¸ 26-27)
Asmalı ve asmasız bahçeleri¸ hurmaları ve tatları farklı ekinleri¸ zeytinleri ve narları- birbirine benzer ve benzeşmez¸ yaratan O’dur. Ürün vermediğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O¸ israf edenleri sevmez. (En'am Suresi¸ 141)
Ülkemizde Ekmek Uygun Koşullarda Saklanmıyor…
Ekmeğin çöpe atılmasında en önemli faktör bayatlamasıdır. Üretimin talebe göre planlanması¸ raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimi¸ ekmeğin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda korunması¸ ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin en aza indirilmesi¸ ekmeğin poşetlenmesi¸ küçük gramajlarda ekmek üretimi¸ toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi¸ orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması¸ ekmek israfına dur demek için alınacak önlemlerden bazılarıdır.
Günlük olarak kalan ekmeğin atıl duruma düşmemesi için en iyi yöntem buzdolabında ve derin dondurucuda saklanması dır. Buzdolabında bekletilen ekmeğin tüketileceği zaman çıkarılarak artı 60 C derecenin üzerinde ısıtılması durumunda tekrar taze ekmek özelliğini alır."
Akın DİNDAR
YazarHaftada en az bir kez balık yemek yaşlanmaya bağlı zihinsel faaliyetlerdeki düşüşü en az üç-dört yıl yavaşlatıyor. Archives of Neurology isimli dergide yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre¸ balı...
Yazar: Akın DİNDAR
Doğa bir eczane gibidir. Tahıl¸ sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler¸ vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir. Urfa`nın acı pul biberinin cilde yararlı&cedi...
Yazar: Akın DİNDAR
• Ayakta yiyip içmemeli. • Öğünler birbirine yakın olmamalı• Ayakta yiyip içmemeli. • Öğünler birbirine yakın olmamalı • Meyveyi aç karnına yemeli • Meyve suy...
Yazar: Akın DİNDAR
“Sâde” yazmak, “basit” yazmak değildir. Çoğu kimse sâde kelimesini basit kelimesiyle aynı anlamda kullanır. Oysa sâde, içinde derinlik barındıran bir kavram… Fakat basit, sathîdir; yüzeysel, üstünkörü...
Yazar: Bilal KEMİKLİ