EĞİTİM, ZİHİN VE GENÇLİK
"Eğitim; bir ailenin¸ bir toplumun¸ bir ulusun geleceğini
şekillendirir. Başka milletlerin kölesi olmamak için
eğitime ihtiyaç vardır. Eğitim sayesinde çağı yakalarız¸
refah düzeyimiz artar¸ mutlu oluruz."
Eğitim; bir ailenin¸ bir toplumun¸ bir ulusun geleceğini şekillendirir. Başka milletlerin kölesi olmamak için eğitime ihtiyaç vardır. Eğitim sayesinde çağı yakalarız¸ refah düzeyimiz artar¸ mutlu oluruz.
Türk milleti için de eğitim birinci planda gelir. Atalarımız çok eskiden beri eğitime gerekli önemi ve değeri vermişlerdir. Esasen yüce dinimiz İslâm da bunu emretmektedir.
Cumhuriyet Türkiye'sinde eğitim çok önemli düzeyde ele alınıp değerlendirilmiştir. Türk Milli Eğitimi'nin esas gayesi¸ milletimizin evlatlarını belirli ülküler ve fikirler çevresinde şuurlu kılmak ve eyleme hazırlamaktır.
Aziz milletimizin çocukları eğitim sayesinde millî¸ ahlakî¸ insanî¸ manevî ve kültürel değerlerini öğrenir¸ özümser¸ korur ve uygulamaya koyar. Gençler ailesini¸ vatanını¸ milletini sever ve onları yüceltmeyi amaç edinmeyi öğrenirler.
Millî şuurla yetişen evlatlarımız evrensel anlamda insan haklarına bağlı ve duyarlı¸ ezilenin ve sömürülen zümrelerin duyarlılıklarına hassas bir yapıya sahiptirler¸ vicdanî kanaati bünyelerinde barındırırlar.
Milletimizin aziz evlatları bedenen ve ruhen dengeli ve sağlıklı bir yapıya sahip olmalıdırlar.
Eğitimle gençlerin yetenekleri tespit edilir ve geliştirilir. Gençlere bilgi ve beceri kazandırılır¸ birlikte iş görme alışkanlığı verilir.
Gençlere verilecek bilgi ve donanımla toplumun mutluluğu artırılır. Ayrıca aziz milletimizin her açıdan bütünlüğü ve dayanışması arzu edilir. Bunu anlayacak ve sağlayacak kapasitede gençlerin yetiştirilmesi hedeflenir.
Gençlerimizin meslek sahibi olmalarını sağlamak çok önemlidir. Meslek kişilerin davranışlarına yön verir. Meslek sahibi insanların kendilerine olan güvenleri tamdır¸ diğer kişilerle ilişkilerinde problem yaşamazlar. Çevrelerine pozitif ışık verirler¸ mutluluk görüntüsü sergilerler.
Eğitime büyük önem verilen ülkemizde eğitim kurumları herkese açıktır¸ eşit mesafededir. Okullarda dil¸ ırk¸ cinsiyet ve din ayrımı yapılmaz. Esasen öteden beri Türk milleti tarihinde hiçbir ayrım yapmamıştır.
Ülkemizde eğitim kadın¸ erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği vardır. Yoksunluk¸ yoksulluk sebebiyle öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar ulaşmaları devletçe sağlanır. Parasız yatılı okullar¸ burs¸ kredi gibi yardımlar devletin görevleri arasındadır. Eğitimin yanında gençlerin hayata atılmaları ve uyum sağlamaları konusunda bilinçlendirmeleri gerekir. Bu amaçla kurslar düzenlenir¸ ek dersler verilebilir.
Eğitimin gerçekleştirilmesinde Türkçe büyük önem taşır. Türk dilinin¸ eğitimin her kademesinde¸ özellikleri bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir¸ çağdaş eğitim ve bilim dili haline gelmesine¸ dilin zenginleşmesine çalışılır.
Eğitimde bilimsel ve teknolojik esaslara ve yeniliklere öncelik verilmelidir. Gençler yabancı dil¸ bilgisayar ve beceriler konusunda bilgilendirilir. Çocuklar ve gençler donanımlı hale getirilmelidir. Çevresel ve psikolojik şartlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Eğitimde verimliliğin artırılması ve sürekli olarak gelişmenin ve yenileşmenin sağlanması bilimsel araştırma ve değerlendirmelere dayalı olarak yapılır. Bilgi ve teknoloji üretmek ve kültürümüzü geliştirmekle görevli eğitim kurumları gereğince donatılıp güçlendirilir; bu yöndeki çalışmalar maddî ve manevî bakımdan teşvik edilir ve desteklenir.
Eğitimin amacı gençlere riskler konusunda farkındalık vermeye¸ duyarlılık geliştirmeye yönelik olmalıdır. Duyarlılık geliştirme gayretleri¸ bireyin değer yargılarını güçlendirmek ve davranışına olumlu yönde yansıtmak olmalıdır. Farkındalık sonucu gençler işbirliği ve yardımlaşmaya uygun hale geliyor.
Bilgi¸ beceri ve değerlerin gelişmesini temin etmek gerekir. Böylece öğrenmeyi ve bunun gerçekleşmesini sağlamak kurumların¸ kişilerin hedefi¸ görevi olmalıdır. Öğrenme teorik düzeyde olmamalıdır. Öğrenmede gözlem¸ araştırma¸ deneme¸ inceleme esastır. Öğrenci bildiklerini test etmeli¸ uygulamaya koymalıdır. Öğrendiklerinin yararını görüp görmediği tartışmaya açılmalıdır. Öğrenme¸ dersler¸ programlar Millî Kimliği merkeze almalıdır. Millî Kimliği beslemek¸ geliştirmek devletin görevleri arasındadır. Çocuklara ve ergenlere millî ve manevî değerlerimizi öğretmeliyiz. Bu uygulamaları yaparken evrensel değerlerin de göz ardı edilmemesi lazımdır. Hayat boyu öğrenen¸ edindiği bilgi ve beceriyi hayata geçiren bireylerin yetiştirilmesinde öğrenme¸ öğretim stratejisi¸ yöntem ve teknikleri büyük önem taşımaktadır.
Öğrenme etkinlikleri/yaşantıları¸ öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun ve anlamlı olmalıdır. Etkinlikler gerçekleştirilirken öğrencilere yeterli ve uygun materyal sağlanmalıdır.
Öğrenme ve öğretme etkinlikleri ürünle birlikte sürece de yönelik olmalı ve öğrenci başarılarının değerlendirilmesinde bireysel farklılıklar ilkesine dikkat edilmelidir. Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde yalnızca bilgiyi aktarmak değil¸ bilgiyi yeniden yapılandırmak¸ yeni durumlara transfer etmek ve sentez yapmak temel amaç olarak alınmalıdır. Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri¸ algı ve güdüleri¸ bireysel özellikleri ve derse katılımları desteklenmelidir. Öğrenme; belli bir amaca yönelik olarak düzenlenmiş hayatlar yoluyla edinilen kognitif yeterlilikleri¸ duyuşsal özellikleri ve psikomotor becerileri kapsar. Öğrenme¸ yaşam boyu süren örüntüler bütünüdür. Öğrencide olumlu bir benlik algısı ve şuuru geliştirilmelidir.
Her insan¸ hayata etkin ve üretken bir biçimde katılarak kendini gerçekleştirme ihtiyacındadır. Bu bağlamda insan doğası¸ olumlu ve geliştirilebilir bir potansiyele sahiptir. Öğrenme ve öğretme süreci¸ öğrenciler arasında yarışma ve rekabet gibi yıkıcı duyguları körükleyen bir anlayışla değil; paylaşma¸ işbirliği ve dayanışma gibi insani bir ortamda yönetilmelidir. Öğrenme ve öğretme sürecinde öğrencinin fiziksel¸ toplumsal ve psikolojik sağlığını korumak ve göz önünde bulundurmak esas olmalıdır. Ayrıca aynı öğrencinin bireysel nitelikleri ve sosyokültürel düzeyi de göz ardı edilmemelidir.
Öğrenmede¸ öğretmenin ne yaptığı elbette önemlidir. Fakat öğrencinin zihinsel ve bedensel kapasitesi¸ öğrenmede daha çok önem arz eder.
Öğretici¸ öğrencileri motive eden¸ yeni ve özgün ortamlar hazırlayabilen¸ gerektiğinde rehberlik eden¸ teşhis koyabilen¸ öğrenmekten bıkmayan ve sürekli araştıran özelliklere sahip olmalıdır. Eğitim sayesinde çocuklara ve gençlere ulaşabiliriz.
Eğitim sayesinde çocuklara istenilen fakat amacı gizli ideolojileri vermek mümkündür.
Güney Kore'yi unutmamak gerekir. Güney Kore'yi kontrol etmek ve sömürmek için dinine¸ kültürüne el atmışlardır. Sonunda Güney Kore halkı büyük ölçüde Hristiyan yapılmıştır.
Sömürgeciler¸ terör örgütleri ve uyuşturucu çeteleri¸ çocuklara ve gençlere el atarlar. Onlarına zihinlerine nüfuz ederler.
Sonuç: "Eğitimsiz ve fakir topluluklar münevver cemiyetlerin kölesi olurlar."
İbrahim BALCIOĞLU
YazarTonton tavşan yavrularını gezdiriyordu. Onlara ormanı tanıtmaya çalışıyordu. - Yavrularım, ağaçlara, yapraklara, otlara bakın ne güzel. Kelebekler uçuşuyor dört yanda. Pamuk: - Evet. Kır çiçe...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Empati; iletişimi kolaylaştıran¸ güçlendiren ve iletişimin etkili olmasını sağlayan bir öge olarak¸ kişiler arası ilişkilerde önemli bir kavram durumundadır. İletişim her yerde vardır ve s...
Yazar: İbrahim BALCIOĞLU
Hayatın ayrılmaz bir parçası olan ölüm, tarih boyunca düşünürler, din önderleri ve âlimlerin varlığı anlama ve anlamlandırmalarını sağlayan temel kavramlardan biri olmuştur. Bu anlamda ölüm, şairleri ...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Yazar/ Çizer: Emily Gravett Çevirmen: Sima Özkan Yıldırım Sayfa Sayısı: 36 Yaş Aralığı: 4-6 Yayınevi/Yılı: Beta Kids Yayınları/2016 İşlenen Konular: Çevre bilinci, doğal hayat, temizlik ve düzeni...
Yazar: Tuğba Karataş AYDAN