DİKKAT EVDE KAYIT CİHAZI VAR
"Birbirinden zeki küçük varlıklar¸ hayatı modelleyerek öğrenen
birer kayıt ustalarıdır. Yürümeyi¸ konuşmayı¸ oturmayı hep
modelleyerek öğrenirler. Bu yüzdedir ki çocuklarımızın herhangi
bir davranışını onaylamıyorsak¸ sorunun kaynağını çocukta değil
kendimizde aramalıyız."
Evlerimizin neşesi¸ geleceğimizin teminatları¸ birbirinden güzel küçük varlıklar bazen öyle bir davranış sergileyip¸ öyle bir söz söylerler ki şaşırıp kalırız.
Kimi zaman bu sözler ve davranışlar bizi tebessüm ettirse de¸ kimi zaman da kızmamıza sebep olabiliyor. Peki¸ çocuklar bunları nereden öğreniyor¸ neden bu davranışları sergiliyor?
Dikkat Çocuğunuz Sizi Modelliyor
Bu birbirinden zeki küçük varlıklar¸ hayatı modelleyerek öğrenen birer kayıt ustalarıdır. Yürümeyi¸ konuşmayı¸ oturmayı hep modelleyerek öğrenirler. Bu yüzdedir ki çocuklarımızın herhangi bir davranışını onaylamıyorsak¸ sorunun kaynağını çocukta değil kendimizde aramalıyız.
Elbette ki çocuğumuz gün içerisinde okulda¸ sokakta¸ teyze¸ hala¸ amca¸ anneanne¸ dede gibi diğer aile bireyleri ile etkileşim içinde olsa da rol model olarak anne babayı alırlar. Aile içinde huzursuzluk ve özellikle şiddetin olduğu ortamda yetişen çocuklar incelendiğinde¸ iletişim problemlerin¸ sorunlarını yüksek sesle veya kaba kuvvet ile halleden çocuklar olduğu direk göze çarpmaktadır. Çocuklarınızın nasıl birer birey olmasını istiyorsanız¸ onlara öyle davranınız.
Peki¸ Çocuğumla Nasıl İletişim Kurmalıyım?
Öncelikle onların her şeyin farkında olan birer bireyler olduğunu unutmamamız gerekir. Çocuğunuzun değeri aile içindeki değeri kadardır. Çocuğunuza şiddet uygular ve başkalarının yanında onları küçük düşürücü davranışlarda bulunursanız¸ sizin vermediğiniz değeri başkasından bekleyemezsiniz. Bu şekilde yetişen çocukta özgüven eksikliğinin yüksek seviyelerde olabileceği gibi hırçın tavırlarının da olması kaçınılmaz olabilir.
Çocuklarınızla iletişim halindeyken;
1. Fikirlerini dikkate aldığınızı konuşmalarınız¸ davranışlarınız¸ beden dilinizle onlara hissettirin. Çocuklar önemsemiyor görünse de onlar birer beden dili uzmanıdır.
2. Çocuklarınızın saygılı bireyler olmasını istiyorsanız¸ önce onlara saygılı olun. Eşinize¸ arkadaşınıza¸ yakınlarınıza nasıl davranırsanız çocuklarınız da o şekilde davranacaktır.
3. Çocuklarınızın bir yeteneğini sergilediğinde büyük bir hayranlıkla karşılayınız ve takdir ediniz. Takdir edilen hareketler tekrarlayacaktır. Ve ileride takdir etmesini öğreneceklerdir.
4. Çocuklarınızın seçim yapmalarına izin verin. Hatta bazı seçimlerinin sonuçlarına katlanmalarına da müsaade edin.
5. Çocuklarınızın bir başkasıyla asla kıyaslamayınız. Unutmayın ki her çocuk özeldir.
6.Hayal kurmalarını ve hayallerini sizinle paylaşmalarını isteyin. Bu şekilde çocuklarınızın neler düşündüğü ve neler hissettiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
7. Onlara kendilerine nasıl davranılmasını istiyorsa¸ başkalarına da öyle davranmalarını sürekli telkin edin.
8. Çocuklarınızı bir davranışından dolayı eleştirirken¸ o durum karşısında sergiledikleri davranışları eleştirin. ("Sen hep bunu yapıyorsun zaten" yerine¸ "Bu davranışın doğru değildi gibi.")
9. Etrafınızdaki insanlara saygılı olun. Mesela¸ yaşlı bir insana otobüste yer verirseniz¸ bu şekilde çocuğunuz da yaşlılara saygı duyulacağını öğrenecek ve bu hareketleri tekrarlayacaktır.
En önemlisi ve karıştırılan bir konu da çocuklarınızla arkadaş olmayın¸ arkadaş gibi olun ve değerlerine saygı duyun. Bu şekilde herkes ailedeki yerini bilecek ve kimlik çatışması yaşamayacaktır.
Çocuklarınızın ömür boyu çocuğunuz olarak kalmasını istiyorsanız değerlerine¸ fikirlerine saygı duyun. Üzerlerinde maddî ve fizikî gücünüz varken dizinizin dibinde oturtmanız kolaydır. Bunlar kalktığında çocuğunuz artık bir yabancı olabilir.
Çocuklar dünyanın en verimli tarlalarıdır. Ne ekerseniz misli misli geri alırsınız.
Serkan KAMIŞLI
YazarDaha çok küçükken rahmetli dedem beni sık sık sevindirirdi. Yattığım odadan salona kadar geçeceğim yola aralıklarla bir bir bozuk ve kâğıt para koyardı. Sonra da seslenerek beni çağırırdı. "Tarık, ge...
Yazar: Erdal KARASU
Yazar/ Çizer: Emily Gravett Çevirmen: Sima Özkan Yıldırım Sayfa Sayısı: 36 Yaş Aralığı: 4-6 Yayınevi/Yılı: Beta Kids Yayınları/2016 İşlenen Konular: Çevre bilinci, doğal hayat, temizlik ve düzeni...
Yazar: Tuğba Karataş AYDAN
Osmanlı padişahlarının onuncusu, 89. İslâm halifesi olan ve “Muhteşem Süleyman” olarak anılan Kanûnî Sultan Süleyman 1494 (bir rivayete göre ise 1495)’te, babası Yavuz Sultan Selim’in sancakbeyi (vali...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
Sözlükte “arınmak, saflaşmak, kurtulmak” manasındaki ihlâs kelimesi, terim olarak “ibadet ve iyilikleri riyadan ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” demektir. İslâmî literatürde ...
Yazar: Mustafa KARABACAK