ÇOCUKLAR İÇİN - HOŞGELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
Çocuklar İçin sayfamızda yayınlanmasını arzu ettiğiniz; bilmece¸ bulmaca¸ fıkra ve şiirlerinizi bekliyoruz çocuklar...
Çocuklar İçin sayfamızda yayınlanmasını arzu ettiğiniz; bilmece¸ bulmaca¸ fıkra ve şiirlerinizi bekliyoruz çocuklar...
Adres : Zaviye Mah. Hulusi Efendi Cad. No : 71 Darende 44700 Malatya E-Posta : bilgi@somuncubaba.net
Bir Hadis-i Şerif
Hz. Enes (r.a) anlatıyor: Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Kolaylaştırın¸ zorlaştırmayın ve müjdeleyin."
Bir rivayette de: "...Isındırın¸ nefret ettirmeyin..." buyrulmuştur.
Buhârî¸ İlm 12¸ Edeb 80;
Bir Dua
"İlahi Yâ Rabbi¸ İlahi Yâ Rabbel Âlemin!
İslam'a ve Müslümanlara yardım et. Yurdumuzu ve milletimizi her türlü kötülüklerden koru. Bize dünya ve ahirette huzur¸ bolluk¸ bereket ve iman nasip et. Gönüllerimize ferahlık¸ mekanlarımıza genişlik ver. Rızkımızı helalinden nasip eyle. Allah'a dost olanlara dost et. Bizi ana-babamızı ve bütün müminleri bağışla! Şüphesiz sen işiten ve duâlarımızı kabul edensin!"
Araştırmalar¸ çocukluğun ilk yıllarında aktarılan kazandırılan tutum ve davranışların ömür boyu kalıcı olduğunu gösteriyor. Sonradan karşılaşılan farklı sosyal ve kültürel etkiler kişileri değişime zorlasa dahi kişi direnebilmekte veya sonraki etkilenmeler onun özüne pek dokunamamaktadır. Bir arının diyar diyar¸ çiçek çiçek dolaşıp¸ eninde sonunda bal kovanına döndüğü gibi¸ insanoğlu da hayatının ilk yıllarında edindiği değerlerine bağlı kalmakta. Ama bunun bir şartı var: Bu temel değerler çocuğa "bal" gibi sunulur ve "bal kovanı" gibi bir ortamda verilirse.
Bütün annebabalar kendilerine şu soruyu soruyorlardır: Acaba çocuklarımızın iyi birer insan olması için üstümüze düşen vazifeleri yeterince yapıyor muyuz?
Yoksa onları "nasıl olsa zamanı gelince kendileri doğru yolu bulur¸ öğrenir" diye düşünerek başıboş mu bıraktık?
Yaşadığımız dünyada¸ çocuklarımızı nice risk ve tehlikelerin beklediğinin farkındayız. Şayet onları bizimle aynı yolda gitmeye alıştırmazsak¸ eğitmezsek¸ bize yabancı değerlerin girdabında çocuklarımızı kaybedebiliriz. Üstelik bu kayıp günümüzde sadece manevi kayıp olarak da kalmayabiliyor. Çocuklarımızın canına kasdetmeye hazır tuzakları gazetelerde¸ televizyonlarda her gün görüp duruyoruz.
Çocuklarımıza güzel dinimizin değerlerini aktarma çabasında¸ içinde bulunduğumuz şu mübarek günlerin çocuklarımızı oruç ibadetine alıştırma zamanı olduğunu hatırlatalım. Üstelik onlar gerçekten şanslılar; çünkü günler yılın en kısa günleri ve mevsim olarak da son derece müsait bir zamandayız. Onları zorlayacak kavurucu sıcaklar yok. Ne güzel değil mi?
Hemen belirtelim¸ burada çocuklara farz olmadığı halde oruç tutturmaktan değil¸ oruç ibadetini kavratabilmek¸ sevdirmek ve alıştırmaktan söz ediyoruz. Yani içinde bulunduğumuz rahmet iklimini acı bir ilaç gibi değil¸ bal gibi sunmaktan söz ediyoruz. Hiç şüphe yok¸ bu konuda farklı yaş gruplarındaki çocuklar için farklı izahlar ve uygulamalar gereklidir.
Normal bir aile ortamında annebabaların çocuklarını ibadetlere özendirici tutum ve davranışları kolayca bulabileceklerini varsayarak¸ biz birkaç noktayı hatırlatmakla yetinelim.
Gönderen: Ayşe İZCİ
İstanbul
(((Şiir)))
Ey Güzeller Güzeli
Ey güzeller Güzeli
Görürsün duyarsın Sen.
Birsin-varsın ezelî
Ve ebedî yârsın Sen!
Çıksam kat kat semâya;
Boşluğu sarınmaya.
Tutmaya aşkta maya
Kılavuz-ayarsın Sen!
Depreşir ıstırabım;
Kabına sığmaz kabım.
Benliktedir hicabım
Gönlümü yuyarsın Sen
M. Halistin KUKUL
Çocuk Nazlı Bir Çiçek
Kızınca üzülecek¸
Kırılıp incinecek¸
Sevilince gülecek¸
Çocuk nazlı bir çiçek...
Çocuklar ilgi ister¸
Dosdoğru bilgi ister¸
Çocuğu sevgi besler¸
Çocuk nazlı bir çiçek...
Onlarındır balpetek¸
Onlarındır gelecek¸
Zamanla büyüyecek¸
Çocuk nazlı bir çiçek...
Bülent ÖZCAN
Bulmaca
Gönderen: Elif Beyza SARI
Sorular:
1- Ezanın ilk kelimesi.
2- Namazda ayakta durmak.
3- Ramazanda kılınan namaz.
4- Namazın hen bir kısmı.
5- Namaz farzlarından önce okunan çağrı.
6- Allah'a hamd anlamına gelen kelime.
7- Kurban bayramı zamanında olan bedeni ve malla yapılan ibadet.
8- Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye gitmesi.
Çocuklar için
Yazar“Sâde” yazmak, “basit” yazmak değildir. Çoğu kimse sâde kelimesini basit kelimesiyle aynı anlamda kullanır. Oysa sâde, içinde derinlik barındıran bir kavram… Fakat basit, sathîdir; yüzeysel, üstünkörü...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Dinî-tasavvufî eserlerde Hz. Peygamber (s.a.v.)’in beden özelliklerini ve manevî şahsiyetini ifade için çok sayıda eser kaleme alınmıştır. Bunlardan Nûr-ı Muhammedî veya Hakîkat-i Muhammediye konulu e...
Yazar: Musa TEKTAŞ
Şeyh Abdurrahman Erzincanî’nin soyu, Orta Asya’dan gelerek Erzincan’a yerleşmiştir. Evlâd-ı Rasûl’den ve Yıldırım Bâyezîd devri meşayihlerindendir. Zamanının gerekli ilimlerini memleketi olan Erzincan...
Yazar: Resul KESENCELİ
Sultan I. Abdülhamid’in yedinci kadınefendisi ve II. Mahmud'un annesidir. Eski hayatı ve Osmanlı Sarayı’ndaki yaşantısı hakkında çok sağlam ve tatmin edici bir bilgi yoktur. Kafkas kökenli olması muht...
Yazar: Zühal ÇOLAK