ÇOÇUK EĞİTİMİNDE AİLENİN ÖNEMİ
Eğitimin en iyi gerçekleştirildiği yer kuşkusuz ailedir. Çocuk; ilk dinî ve ahlakî bilgilerini¸ tutum ve davranışlarını ailesinden öğrenir. Temel değerler yeni nesillere aile aracılığıyla aktarılır.
Eğitimin en iyi gerçekleştirildiği yer kuşkusuz ailedir. Çocuk; ilk dinî ve ahlakî bilgilerini¸ tutum ve davranışlarını ailesinden öğrenir. Temel değerler yeni nesillere aile aracılığıyla aktarılır. Çocuk için ailenin görevi¸ sadece onun maddî ihtiyaçlarını karşılamak değildir. Çocuğun maddî ihtiyaçları şu veya bu şekilde karşılanabilir. Öncelikle çocuğun temel ruhî ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bunlar sevgi¸ disiplin ve özgürlüktür. Bebeklikte sevgi ihtiyacı daha yoğundur. İleriki yaşlarda ise¸ sevgi ihtiyacının yanında özgürlüğünü sağlama ve disiplin verme gereği ortaya çıkar.
Ailenin önemi¸ çocuğun gelişimine yardımcı olması ve eğitiminin kaynağı olan temel kurum olmasından kaynaklanmaktadır. İnsan ve toplum arasındaki ilişkiler aile aracılığıyla kurulabilmektedir. Çocuk¸ sosyal hayata uyum sağlayacak davranışları¸ kişiliğini oluşturacak karakterleri küçük yaşlarda öğrenir. “Yedisinde ne ise yetmişinde o” misali¸ bu davranış ve karakter değiştirilemeyecek şekilde yerleşir. Günlük hayatta “huy” dediğimiz bu davranışların temeli çocuklukta aile tarafından atılmaktadır. Çocuk¸ eşya ve diğer canlılarla olan ilişkilerinin temelini¸ nasıl olması gerektiğini de burada öğrenir. Cömertlik¸ cimrilik¸ temizlik¸ düzenlik¸ dağınıklık¸ çekingenlik¸ sosyallik¸ uyumlu olmak¸ saldırgan olmak v.b. alışkanlıkların kazanılması çocukluktaki aile eğitimine dayanmaktadır. Şımarık¸ bencil¸ bağımlı¸ kindar¸ hırçın güvensiz¸ ”mutsuz” veya kendisi ve çevresiyle barışık¸ uyumlu¸ paylaşımcı¸ sevgi dolu¸ kendine ve çevresine güvenen “mutlu” çocuklar... Çiçekler kadar çeşitli ve rengârenk çocukları aileler yetiştiriyor. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Hepsinin sevgiye ihtiyacı var. Hepsinin duygusal¸ fiziksel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olunmaya ihtiyacı var. Hepsinin iyi bir şekilde yetiştirilmeye ve iyi bir eğitim almaya ihtiyacı var.
Çocuklarımız¸ Rabbimizin bizlere bahşettiği birer emanettir. Emanete ihanet etme duygu ve düşüncesi Müslümanın semtine dahi uğramamalı. İyi bir insan ve gerçek Müslüman olma yolunda çocukların üzerinde hassasiyetle durulmalı. En az¸ bağ ve bahçenin bakımıyla ilgilenildiği kadar ilgilenilmeli. Başkalarını irşad edebilmek için gece gündüz koşturmaktan¸ üç kuruş fazla para alabilmenin yollarını ve düzenbazlığını düşünmekten çocuklara da zaman ayrılmalı. Bir baba¸ “ben çalışıyorum¸ geçimlerini sağlıyorum¸ ailemi mutlu etmek için geceleri bile çalışıyorum¸ onlar için yetmez mi?” diyerek sorumluluktan kurtulamaz. Evet¸ çocukların maddî ihtiyaçları önemlidir¸ iş yoğunluğu belki fedakârlıktır ama baba olmasa da bir erkeğin çalıştığı işte aktif olması gerekir zaten. Çocuklarının manevî ihtiyacını¸ psikolojik ihtiyaçlarını¸ sosyal ihtiyaçlarını¸ sağlık durumlarını¸ kendisine duyulan ihtiyacı önemsemeyen hatta hissetmeyen bir baba ne kadar çalışırsa çalışsın¸ çocuklarının dünyasında birtakım boşluklar oluşacaktır. Bir baba çocuk için özgüven demektir.
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” müjdesiyle birlikte¸ anneye düşen sorumluluk da vurgulanmaktadır. Kadının birinci görevi¸ çocuklarını yetiştirmek ve onların ilk öğretmeni olmaktır. Değerli anneler lütfen¸ yerleri silip-süpürmekten¸ koltukların¸ vitrinlerin her gün tozunu almaktan¸ camları silip- avizeleri parlatmaktan¸ örtüleri silkeleyip-eşyaların yerini değiştirmekten¸ abonesi olduğunuz dizileri seyretmekten¸ pasta –börek ikindi çayları derken çocuklara zaman kalıyor mu? Onun karnını doyurmak¸ elbise giydirmek ve üç kuruş harçlık vermek çocuk yetiştirmek değildir. Çocuklarımızın kalbi¸ ruhu ve manevî hayatıyla ilgilenmeliyiz. Küçük yaşlardan itibaren Allah ve peygamber sevgisini¸ Kur’an’a bağlılığı¸ dinimize sahip çıkma sorumluluğunu çocuklarımızın zihnine yerleştirmeli¸ kalplerinde bu duygu ve heyecanı yaşatmalıyız.
Aile; toplumun temel taşıdır. Ailenin sağlam olması¸ devletin ve milletin sağlam ve güçlü olması demektir. Çocuklarımıza vereceğimiz temel eğitim konusundaki ihmal¸ topyekûn millet adına ihmal sayılır. Onların çağdaş bilgilerle donatılması¸ güzel ahlak sahibi olmaları¸ salih ve saliha insan olmaları bizim elimizdedir. Çünkü onların tertemiz kalplerine sevgi ve saygıyı yerleştirmek¸ gönüllerini din¸ millet¸ vatan sevgisi ile doldurmak ve ilim-irfan sahibi olmalarını sağlamak bizim elimizdedir. Anne-baba çocuklara yaşantılarıyla örnek olmak zorundadır.
Çocuklarına sınır koymayan anne-babaların evlerinde zaman zaman küçük tartışma ve çatışmaların cereyan ettiği görülür. Çocuğa sınır koyma ile baskı altına almayı karıştırmamak gerekir. Hâl¸ hareket¸ davranış¸ konuşma v.s. sınırlarını bilen çocuk hayata daha iyi hazırlanır.
Çocuk eğitmek ve yetiştirmek için¸ öncelikle anne-babaların çocukluktan kurtulmaları ve kendilerini eğitmeleri gerekir. Çocuk evdeki yetişkinleri kendisine model alır. İyi bir model olunması için davranışlarla¸ söylenilenlerin tutarlı olması gerekir. Çocuğa konulan sınırların yanında belli kurallar olmalı. Ebeveynler bugün kızdıklarını¸ yarın hoş görüp; evde izin vermediği davranışa dışarıda izin veriyorsa zaten model tutarsızdır. Çocuk ne zaman nasıl davranacağı konusunda bocalar.
Çocuklarımızı dengeli¸ tutarlı¸ mutlu ve huzurlu bir aile ortamında yetiştirmek¸ temel eğitimlerini¸ temelden almalarını sağlamak ve topluma verimli bir insan olarak katılmalarına destek olabilmek için ailede uyulması gereken birkaç temel kuralı sıralayalım.
1- Aile fertleri çocukların hissedebileceği şekilde birbirlerine sevgi ve saygı duymalıdır.
2- Aile büyükleri çocukların gözü önünde birbirlerine hoş olmayan sözler söylemekten ve hakaret etmekten çekinmeli. Kavga ve tartışma ortamı oluşturmamalı.
3- Tertipli¸ düzenli ve temiz olmada çocuklara örnek olmalıyız. Temizlik hem dinimizin gereğidir¸ hem de böyle bir ortam huzurun parçasıdır.
4- Onlara büyük muamelesi yapılmalı fakat büyüklerden beklenen istenmemeli. Bazı yanlışları karşısında alay ve hakaret edilmemeli. Onların da onurlarının olduğu unutulmamalı. Çocuğun yaptığı hatayı sürekli hatırlatmak ve onu aşağılayıp¸ suçlamak yerine sorumluluklarını hatırlatmak daha iyi olacaktır.
5- Çocuklarında duyguları vardır. Onlarda birbirlerine hakaret edip kavga edebilirler. Ortada suç veya suçlu varsa araştırılıp¸ adil bir şekilde cezalandırılmalıdır.
6- Çocuklara öncelikle kendimiz örnek olmalıyız. Ayrıca doğruluk¸ kahramanlık¸ cesaret¸ mertlik timsali kişileri örnek göstermeliyiz.
7- Yaşına uygun sosyal faaliyetlerde bulunmasına izin verip¸ yetenekli olduğu alanlarda desteklemeliyiz.
8- Çocuklarımıza Allah’ı sevmeyi¸ yaratılmışları Yaratan’dan dolayı sevmeyi¸ hak-hukuk kavramını ve helal kazancın önemini öğretmeliyiz.
9- Her istediklerine kontrolsüz bir şekilde izin vermemeli¸ baskıcı tutum izlemeden yakından takip etmeliyiz.
10- Onları küçük yaşta cadı¸ öcü¸ hayalet¸ hortlak gibi gerçek olmayan şeylerle korkutmamalı¸ güven içerisinde ve kendinden emin bir şekilde büyümesine yardımcı olmalıyız.
11- Merakları gereği¸ uluorta sorular sorsalar dahi¸ sabırlı olmalıyız. Öğrenme meraklarını kırmadan anlayabilecekleri şekilde cevaplamalıyız.
12- Çocuklarımızın¸ sorunlarına arkadaşça yaklaşabilmeliyiz. Fakat her zaman onlarla çocuk olmamalıyız. Tutarsız bir ebeveyn asla. Çünkü baba babadır; anne annedir¸ çocuk da; çocuktur.
13- İyi bir iş yaptığında övülmeli¸ takdir edilmeli ve hediye verilmeli.
14- Çocukların¸ çocukluğunu yaşamasına müsaade etmeliyiz. Unutmayalım onlar birer çocuk ve bizim her hareketimizi izleyip model olarak davranışlarımızı kaydediyorlar.
Gençlerimiz¸ küçük yaştan itibaren en temel dinamiklerimiz olan¸ güneşler kadar aydınlık¸ dinî ve ahlakî değerlerimiz açısından sağlam bir şekilde yetiştirilir ve problemler dinî prensiplerimiz göz önünde tutularak halledilmeye çalışılırsa¸ daha güzel bir geleceğe yürünmüş olacaktır.
Kevser BAKİ
YazarRamazan ayının kalan yarısını idrak ederken, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’ni ve Ramazan’ın bitimiyle de bayramı yaşayacağız inşaallah. Bu mübarek günler, hayırların tavsiye edildiği ve mü’minle...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Toplumu oluşturan temel yapı ailedir. Ailenin huzur ve mutluluğu¸ toplumun huzur ve mutluluğu demektir. Yüce Allah (c.c) insanı diğer varlıklardan üstün kılmış¸ sevgi ve saygı temeline day...
Yazar: Kevser BAKİ
Hayatın ayrılmaz bir parçası olan ölüm, tarih boyunca düşünürler, din önderleri ve âlimlerin varlığı anlama ve anlamlandırmalarını sağlayan temel kavramlardan biri olmuştur. Bu anlamda ölüm, şairleri ...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Yıllar öncesinde çocukların ve gençlerin hayatında gazete¸ dergi ve radyo gibi kitle iletişim araçları önemli bir yer tutarken¸ bugün televizyon¸ bilgisayar¸ internet gibi ileri teknoloji içeren ileti...
Yazar: Kevser BAKİ