Bunları Biliyor muydunuz?
Zürafa Biti
Asıl adı ‘Zürafa Boyunlu Buğday Biti’dir. Bu hayvanların erkekleri dişilerinden 2-3 kat uzundur. Bu uzun boyunlarını diğer erkeklerle kavga etmek amacıyla kullanırlar. Renk ve şekil itibariyle, tepeden bakıldığında uğur böceğine benzerler. Görüntü itibari ile biraz komik görünse de kavga anında uzun boyunlarını kullanarak karşı tarafı yenerler. Yumurtalarını yapraklardaki damarları kesip rulo haline getirerek içinde saklarlar. Madagaskar’da yaşamını sürdürmekte olan bu böcek türünün; renk ve şekil itibari ile hemen hemen hepsi aynı olsa da farklı renkleri olduğuna dair söylentiler vardır.
Yapıştırıcılar nasıl yapıştırıyor?
Yapıştırıcıların sağladığı yapışma olayı aslında kimyasal bir reaksiyondan başka bir şey değildir. Günümüzde imalatçılar yapıştırıcıları sentetik malzemeler kullanarak yaparlar. Yapışma olayında benzer veya ayrı malzemeden iki madde, bir de yapışkan gerekir. Burada en önemli görev yapıştırıcıdadır. Yapıştırıcının moleküllerinin diğer iki madde molekülleri ile birleşme eğilimi gösterir bir yapıda olması gerekmektedir. Moleküller aynı yapıda ise yapışma gerçekleşir. Fakat yapıştırıcı ve diğer madde aynı molekülleri içermiyorlarsa yapışma gerçekleşmez.
Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı
Kırmızı dudaklı yarasa balığı dünyadaki dört yüzgecinin üzerinde yürüyen tek balıktır. Boyları 40 cm’ye kadar ulaşabilir. Yürümek için yaratılmış yüzgeçleri, tuhaf görünüşlü burnu ve büyük kırmızı dudakları ile balığın son derece ilginç bir görünümü vardır. Yarasa balıklarının kumun üzerinde bir insanın yürümesi gibi dolaşabilmelerini sağlayan organları, göğüs yüzgeçleridir. Bu yüzgeçlerini kullanarak yarasa balıkları okyanus zemininde rahatça ayakta durabilir ve yüzgeç uçlarının üzerinde yürürler. Kırmızı dudaklı yarasa balığının başka bir ilginç özelliği daha vardır: Burunlarının altında, diğer balıkları kandırmak için olta olarak kullandıkları küçük deri parçaları bulunur. Yarasa balıkları etçil hayvanlardır. Bu oltayı kullanarak diğer balıkları, yengeçleri, kurtçukları ve deniztaraklarını avlarlar.
İmparator Penguen
Bu penguenlerin erkekleri, yavrusuna olan şefkatinden dolayı yaklaşık dört ay kadar aç kalır. Üreme mevsimleri Antarktika’nın kışına denk gelir. Bu sebeple yumurtadan çıkan yavrular, -76 derecede dünyaya gözlerini açarlar. Anne penguen yumurtasını eşine emanet ettikten sonra yumurtaların sıcaklığını muhafaza etmek (korumak) babaya kalır. Anne penguen beslenmek ve yağ depolarını doldurmak için okyanusa açılır. Baba penguen, dört ay boyunca derisindeki kıvrımların altında yumurtanın sıcaklığını muhafaza eder. Bu süre boyunca hiçbir şey yemez ve içmez. Anne penguen beslenip yuvaya döndüğünde, görevi eşinden devralır. Bu sefer de erkek penguen avlanmaya gider.