Bunları Biliyor muydunuz
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder. Yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi çok çeşitli mineraller içerir. Astıma fayda sağlar. Doğal bir antioksidandır. İştah açıcı özelliği vardır. Balgam söktürücüdür. Karaciğeri koruyucu özelliği vardır. Anemi yani kansızlık için de büyük fayda sağlar.
Karaciğerin Özellikleri
Karaciğer her gün yarım ve bir litre arasında değişen miktarda safra adı verilen tadı acı bir sıvı salgılar. Bu sıvı yağların sindirimini sağlar. Karaciğer vücudumuza giren bütün maddeleri hücrelerimizi zedelemeden besleyebilmeleri için değiştirip, insana uygun hale getirir. Karaciğer sindirilen maddelerin tamamını alıp, sıkı bir denetimden geçirir. Fazla besinleri atar. Karaciğer dışardan alınan zehirleri de zararsız hale getirir. Yorgun karaciğer bedenimizi zehirleyen maddeleri gerektiği gibi tasfiye edemez. Karaciğer, bir barajın akarsu sistemlerini kontrol etmesi gibi, kan dolaşımını denetler. Bir sünger gibi davranarak, kalbi rahatsız edebilecek kan iltihaplarını önler. Karaciğer bünyemizin içinin ısısının aynı kalmasını sağlar. Yorgun karaciğer bu görevini de yapamayacağından sıcak ve soğuktan ciddi olarak çekeriz.
Çamur Zıpzıpı
Çamur Zıpzıpları hayatının çoğunu suda değil karada geçiriyor. Kara hayvanları gibi karada nefes alabiliyor ve sürünerek ilerliyor. Batı ve Doğu Afrika, Japonya, Çin, Avustralya, Hindistan, Madagaskar başta olmak üzere pek çok ülkede yaşamaktadır. Denizin çekilmesi ile birlikte güneş ışınları ile çamur tabakasında çıkan bitkileri yiyerek beslenirler. Eş bulmak için yukarıya zıplama hareketi yaparlar. Sanırım isimleri de bu zıplamalarından dolayı verilmiş. Ayrıca korktuklarında uzun mesafelere atlayabilirler. Başlarının üzerindeki koca gözleri ile etraflarındaki düşmanlarını sürekli gözlerler. Karaya çıktıklarında kurumamaları gerekir. O yüzden bataklıkta yuvarlanarak kendilerini serinletmeye çalışırlar. Küçük çamur zıpzıpları da serinlemek için çamur içine tünel kazarlar.
Çinliler Yiyeceklerini Niçin Çubukla Yerler?
Çin’de eskiden yalnızca zenginler masada otururlardı.
Halkın çoğunluğu tabakları ellerinde yemek yerlerdi. Bir elleriyle tabaklarını tutar, öteki elleriyle çubuk kullanarak beslenirlerdi. Hızla artan nüfus yüzünden yiyecek sıkıntısı çeken Çinliler önlerindeki yiyeceği küçük parçalar halinde çoğaltarak yiyorlardı. O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle de tahta kullanımı kısıtlıydı. Masa kullanımı bu yüzden çok zordu. Çubuklar fildişinden ve kemikten yapılırdı.