bir Kitap: Küçük İtfaiyeciler
Kitabın adı: Küçük İtfaiyeciler
Yazan-Çizen: EleonoraBarsotti
Çeviren: Tülay Öncü
Yayınevi: Damla Yayınevi
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2015
Sayfa sayısı: 33
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: Geçmişte itfaiyeciler, itfaiye arabası, yangına müdahale…
Onlar en tehlikeli zamanlarda yardımımıza koşuyor. Hiç istemeyiz ama maalesef yangınlar ve trafik kazaları oluyor. İşte itfaiyecilerin görevi bu olumsuz durumlarda bizlere yardım etmek.
Biliyor musunuz çocuklar, Milattan Önce 289’lu yıllarda Roma Dönemi’nde yangınları söndürmek için askerî birlikler vardı.
Yine Osmanlı Devleti’nde 1869 yılında itfaiye alayları kuruldu. Bu itfaiye alayları şehrin yüksek yerlerindeki yangın gözetleme kulelerinden şehirdeki yangınları takip ediyor ve eğer yangın çıkacak olursa hemen müdahale ediyorlardı. 1800’lü yılların sonunda ise hemen hemen bütün şehirlerde ve kasabalarda itfaiye ekipleri kuruldu.
İlk itfaiyelerin sesleri şimdikinden farklıydı. Şimdi siren çalınıyor. Böylece trafikteki araçlar itfaiye araçlarının geldiğini anlayıp hemen onlara yol veriyorlar. Yani trafikte itfaiye araçları geçiş üstünlüğü olan araçlar.
Çocuklar, itfaiye istasyonları günün ve gecenin her saatinde yardıma hazırdır. Acil durum araçları yangın veya kaza durumunda olay yerine en kısa sürede ulaşacak şekilde bulunur. Bu istasyonlar birçok kişinin yaşadığı küçük bir şehir gibidir.
İtfaiyecilerin üniformaları yangına dayanıklıdır. Ellerinde yanmaz eldivenler, yine yüzlerini koruyan ısıya dayanıklı maskeler vardır.
Elbette bir itfaiyeci iyi bir eğitimden sonra olaylara müdahale eder. Onları tecrübeli şefleri eğitir. En başta da birlikte hareket etme sorumluluğunu onlara kazandırırlar.
İtfaiye araçları her türlü acil duruma müdahale edecek şekilde tasarlanmıştır. Yani bu araçlardan bazıları hem suda hem de karada hareket edebilme özelliğine sahiptir. Kurtarmanın zor olduğu durumlarda kurtarma helikopterleri devreye girer ve normal ulaşım yolları risk altındaki insanlara daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşır ve onları kurtarır.
Orman yangınlarında uçaklar kullanılır. Bu uçaklar yüklü miktardaki suyu ateşin üzerine boşaltır. Bu esnada orman korucuları ormandaki hayvanları yangının ulaşamayacağı bölgelere getirerek onlara yardımcı olurlar.
Önemli kazalarda da itfaiyeciler bu kazalara müdahale eder. İtfaiyeciler yangın tehlikesine karşı önce araçtaki elektrik akımını keser. Bazen de araçları yoldan çekmek için özel vinçler kullanılır. Kazalarda yaralıya ve araca müdahale eden itfaiyecilerin özel aletleri vardır. Bu aletler yardımıyla yaralıyı sıkıştığı yerden çıkarırlar.
İtfaiyecilerin en büyük yardımcılarından biri de arama kurtarma köpekleridir. Bu köpekler gelişmiş koku alma duyuları sayesinde özellikle depremde enkaz altında kalan kişilerin yerini tespit eder.
Çocuklar itfaiye telefon numarası 110’dur. Acil durumlarda bu numara aranır ve itfaiyeden yardım istenir. Şunu da bir kez daha hatırlatalım, itfaiye kırmızı ışıkta durmaz, onun geçiş üstünlüğü vardır. Bu durum diğer araçlar ve yayalar için geçerli değildir.
Bunların dışında daha pek çok bilgiyi Küçük İtfaiyeciler’de bulabilirsiniz.İyi okumalar…
Sait ÖZER
YazarGümüşhane ilimiz Karadeniz Bölgesi’nde yer alıp doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan illeri arasında bulunur. Harşit Çayı’nın oluşturduğu dar bir vadide kurula...
Yazar: Yusuf HALICI
Kitabın adı: SelçuklularYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2023Sayfa sayısı: 168Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: bilgi, sevgi, iyilik, dayanışma, yiğitlik, ka...
Yazar: Sait ÖZER
Saygılı DavranışlarSaygı; bir kimseye değer vermekten kaynaklanan ölçülü davranma hissidir. Çekinme ile karışık bir sevginin verdiği dikkat ve itina gösterme duygusudur. Başkalarına karşı nazik ...
Yazar: Editör
Saygı insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır. Saygı; sevginin ve birlik-beraberliğin olmazsa olmaz unsurudur.İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızı...
Yazar: Naciye BEYZA