2. Mustafa’nın Kızı Safiye Sultan
Sultan II. Mustafa’nın diğer bir kızıdır. 13 Ekim 1696’da dünyaya geldi. Yedi yaşında iken Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın oğlu Maktulzâde Ali Paşa ile nişanlandı. Ancak düğünün, Safiye Sultan’ın bulûğ çağına gelmesi şartı sebebiyle 1703 yılında yapılması kararlaştırıldı. Babası II. Mustafa, nişanlanan ya da nikâhlanan öteki kızları gibi Safiye Sultan’a da Demirkapı’daki Rami Paşa Sarayı’nı hediye etti. Nişandan sonra Ali Paşa’ya, hem vezirlik rütbesi hem de Kandiye Eyaleti Beylerbeyliği vazifesi tevdi edildi.
Düğünlerinin 1703’te tertiplenmesi emredildiği halde, aynı yıl II. Mustafa’nın tahttan indirilmesi nedeniyle gerçekleşmedi. Sultan III. Ahmed zamanında, o esnada Adana Valisi olan Ali Paşa düğün için Dersaadet’e çağırdı. Nihayet yaklaşık yedi yıl geciken düğün merasimi, 8 Mayıs 1710 tarihinde vuku buldu. Düğün, gayet mutantan geçti.
Ertesi gün Sultan III. Ahmed, âdet olduğu üzere, Rami Paşa Sarayı’na geldi ve tebrikleri kabul etti. Damat Ali Paşa’ya kürk giydirdi. Evlendiği sırada 14-15 yaşlarında bulunan Safiye Sultan, Ali Paşa ile 13 yıl huzur ve saadet içerisinde bir izdivaç yaşadı. Ali Paşa’nın 1723’te vefat etmesiyle dul kaldı.
Safiye Sultan, 1726’da Mirzazâde Mehmed Paşa ile ikinci kez izdivaç etti. İki sene sonra Mehmed Paşa’nın da vefat etmesiyle, bu evliliği oldukça kısa sürdü. Bir müddet yalnız yaşayan Safiye Sultan, 1740’ta Alâiyeli Ebubekir Paşa ile üçüncü evliliğine adım attı. En uzun süren evliliği, bu üçüncü evliliği oldu ve tam 19 yıl devam etti.
1759’da eşi Ebubekir Paşa’nın vefat etmesiyle Safiye Sultan, son kez dul kaldı. Zira bundan sonra bir daha evlenmedi. Kayıtlarda geçen tek çocuğu Zahide Sultan’dır. Bayezid isimli başka bir çocuğunun olduğuna dair rivayetler de vardır.
15 Mayıs 1778 tarihinde şiddetli bir nezleye yakalandı ve kurtulamayarak 82 yaşındayken hayata veda etti ve Kanunî Sultan Süleyman Türbesi’nin dışına defnedildi.
Safiye Sultan; Ayasofya, Fatih, Bayezid ve Valide Sultan Camilerine bazı vakıflar inşa ettirdi. 1729’da Üsküdar’da Bulgurlu Mescidi karşısına Safiye Sultan Çeşmesi’ni vücuda getirtti. 1780’de Boğaziçi’nde Paşabahçe ile Tepeköy arasına adına bir çeşme daha tesis ettirildi.
22 Şubat 1754 tarihli vakfiyesinin 81. sayfasında dua etmekle görevli duagûya, 15 akçe ücret ödenmesini; ayrıca bu vazifeye layık birkaç kişi daha bulunup tayin edilmesini talep etmiştir. Kendisinden birkaç yıl sonra kızı Zahide Sultan’ın da vefat etmesi üzerine, 1810 yılında, tüm vakıfları ve mal varlığı Hamidiye Evkafı Mütevellisine devredilmiştir.
Bengisu HAYAT
YazarBir süredir İsveç Göteborg’dayım. Soğuk ama temiz havası, geniş cadde ve sokakları, yemyeşil ormanları ve kıyılarında çöp yığınları olmayan sayısız gölleriyle, daha önce de birkaç kez bahsettiğim gibi...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Sultan II. Mustafa’nın kızı ve ilk çocuğudur. 30 Nisan 1696’da doğmuştur. Padişahın ilk çocuğu olması hasebiyle büyük şehirlere doğumunu bildiren fermanlar gönderilmiştir. Aynı devirde yaşayan Sultan ...
Yazar: Bengisu HAYAT
Doğa harikası Tohma Çayı’nla,Malatya’nın biricik incisisinSomuncu Baba bağrında yatıyor,Âlimler beldesi gül bahçesisinHulûsi Dîvânı’yla huzur bulupHalkımıza örnek hizmet verensin,Selçuklunun Osmanlı’n...
Yazar: Ali COŞKUN
Saliha SultanSultan II. Mahmud’un kısa ömürlü kızlarındandır. 17 Nisan 1811’de, Aşub-i Can Kadın’dan dünyaya gelmiştir. Doğmadan önce hazırlanan doğum eşyası hazineden, Aşub-i Can Kadın’ın dairesine g...
Yazar: Bengisu HAYAT