SARMA (BURMA) TATLISI

Malzemeler
Hamur için¸
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet yumurta
1 tutam tuz
Un
Açmak için 2 su bardağı nişasta
İçi için yarım kg dövülmüş ceviz
Üzeri için 250 gr tereyağı
Şerbeti için¸
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon
Hazırlanışı
Şekeri ve suyu kaynatıp limonu ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Hamur yoğurma kabına süt¸ yumurta¸ sıvı yağ¸ yoğurt¸ bir tutam tuz ve unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
İki saat dinlendirdiğimiz hamurdan 14 eşit beze koparıyoruz. Bunları yuvarlıyoruz üzerine nişasta serpip incecik acıyoruz. Açtığımız yufkanın 2 cm'ni oklavanın üzerine atıyoruz. Attığımız yufkanın üzerine şerit şeklide cevizi seriyoruz. Ve oklavaya doluyoruz. Sonra oklavanın üzerinde büzüp şeklini veriyoruz. Oklavadan çıkarıp fırın tepsisine şeklini bozmadan yerleştiriyoruz.
Tüm bezeleri bu işlemle hazırlayıp tepsiye diziyoruz. Üzerine¸ eritilip süzülmüş tereyağını ilave edip ılık ılık üzerine döküyoruz. Fırında 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca soğuk şerbeti üzerine gezdirip servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
HARDAL
Hardal turpgilllerin bir üyesidir ki bu özellik¸ bu besini süper starların arasına sokar. Turpgiller ailesinin hepsi indol¸ izotiyosiyanat¸ sülforofan gibi kanserle savaşan maddeler açısından oldukça zengindir. Hardal tohumları¸ tümör oluşumunun önlenmesi ve tümör hücresinin ilerlemesinin durdurulması konusunda önemli bir rol oynamaktadır. İki çeşidi vardır. Siyah hardal¸ çiçekleri sarı¸ meyvesi dört köşeli¸ kısa ve sivridir. Hekimlikte; göğüs hastalıklarında kullanılır. Beyaz hardal¸ soluk kırmızı veya beyaz çiçeklidir. Taneleri¸ siyah hardalınkinden daha büyüktür. Hekimlikte; daha ziyade siyah hardal tohumu kullanılır. Tesirli maddesi "potasium mironat" ve "sinigrin"dir.
Faydaları
Hardal¸ ferahlandırıcıdır¸ ağır gıdaların hazmını kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır¸ öksürüğü keser¸ bronşit ve zatürree şikâyetlerini azaltır. Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır. Kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir. Hardal tohumu un haline getirilip tarçın ile karıştırılırsa iştah açar.
Çeşitli mafsal ağrılarına şifa verir ve kan yapar. Hardal tozu buruna çekilirse en şiddetli burun tıkanıklığını açar. İncir ile karıştırılıp dalağa ve yan ağrılarına kullanıldığında çok faydası görülür. Her çeşit ağrıya iyi gelir. Bal ile yenildiğinde¸ yaşlılıktan olan nefes kifayetsizliğine ve öksürüğe iyi gelir. Ağrıyan dişe konulduğunda derhal ağrıyı keser. Her zaman ve çok yenilmemelidir. Hadis-i şerifte¸ "Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz. Cenab-ı Allah onları her derde şifa kılmıştır." buyurulmuştur.
Hardal haricen lapa yapılarak ya da banyo suyuna katılarak kullanılır. Haricen kullanımında romatizmaya iyi gelir. Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekir.