Çocuklarda Doğal Afet Eğitimi
Sevgili arkadaşlar!
Yaşadığımız çağda, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de afetlerin oluşum sıklığının giderek arttığı görülmektedir. Ülkemizin coğrafî yapısı deprem başta olmak üzere heyelan, sel, erozyon gibi doğal afetler ile karşı karşıya gelmeye müsaittir. Onun için küçük yaşlardan itibaren hepimizin afet eğitimi alması bir ihtiyaçtır.
Bu eğitim afetlere karşı hazırlıklı olmak için verilen bir eğitimdir. Böylece güvenli bir yaşam, her türlü tehlikenin getireceği zararlardan korunarak yaşamaya çalışmamızı sağlayacaktır.
1999 ve sonrasında yaşanan depremler ülkemizde afete yönelik yaklaşımlarda bir dönüm noktası olmuştur. Bir acil durum süresince eğitim, yüksek önceliğe sahiptir, çünkü başta çocuklar olmak üzere herkes ve gelecekleri risk altındadır. Çocukların eğitime yönelik temel hakkı vardır. Afet eğitimi çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerini desteklemektedir. Aynı zamanda bu eğitim çocukları afet ortamının tehlikelerinden korumakta, afetin psiko-sosyal etkilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
Eğitim yuvası okullar, toplumun bir araya getirilmesine ve topluluk bağlarının yeniden kurulmasına yardım eden önemli bir kurumdur. Yapılacak eğitimlerle bu risklerin azaltılması ve eğitimin sürdürülebilirliği sağlanır. Afetlerin oluşumunu engellemek mümkün olmasa da afetlerin neden olabileceği zararları en aza indirmek ve hatta bazılarını ortadan kaldırmak eğitimle ve tedbirleri çoğaltarak mümkündür.
Ülkemizde zaman zaman yaşanan depremler yağmurun yağması ve rüzgârın esmesi gibi bizim kontrolümüzde olmayan doğal bir olaydır. Yerleşim yerleri dışında olduğu zaman bir afet değil ancak yerleşim yerleri içerisinde olduğu zaman insanların ihmalleri ve kalitesiz yapılar nedeniyle bir afete dönüşebilmektedir.
Çocuklara deprem hakkında kısa ve anlayabileceği şekilde bilgi verilmelidir. Depremde yapılması gerekenler uygulamalı olarak gösterilmelidir. Korku ve tepkilerimizde çocuklara olumsuz örnek olunmamalıdır. Çocukların korkularına saygı duyulmalıdır.
Deprem konusunda çocuğu rahatlatmak adına ona yalan söylenmemelidir. Çocukların duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri sevgi ve güven dolu bir ortam hazırlanmalıdır. Doğal afetlerden daha az zararla çıkabilmek için afetler karşısında neler yapmamız gerektiğini küçük yaşlardan itibaren öğrenmemiz gerekmektedir. Rabb’im ülkemizi ve kardeşliğimizi afetlerden korusun.
Editör
Yazarİlçede tek katlı, toprak damlı, bahçeli bir evde oturuyorduk yıllar önce. Ortaokula gidiyordum daha. Babam başka bir kentte görev yaptığı için hafta sonları eve gelirdi.Bir sonbahar günü, akşama doğru...
Yazar: Erdal KARASU
Sevgili çocuklar;Beklenen acı gerçekle bir kez daha karşılaştık. Acı gerçek nedir? Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması.Ülkemizin büyük bölümü her an deprem tehlikesi altındadır. Bunu bildiğimiz...
Yazar: Sırrı ER
Mübarek: Uğurlu, Hayırlı, Bereketli (s.a.v.)Peygamberimiz’in bir ismi de “Mübarek”ti. Yani; uğurlu, hayırlı, bereketli idi. Gerek peygamberlikten önce gerek sonra bereketini bütün âlem görmüştür.Hz. H...
Yazar: Editör
İftar nedir?Oruçlu bir kimsenin, akşam namazı vakti girdikten, yani güneşin battığı iyice anlaşıldıktan sonra, yiyerek veya içerek orucunu açmasına iftar denir.İhram nedir?Hacca veya umreye niyet eder...
Yazar: Ayşe Gül PINAR